Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Багатовимірний масив



Уявіть собі, що Ви хочете написати програму для задачі, у якій використовується велика кількість однотипних даних. І ці дані розміщені в більш складних структурах, ніж списки, про які йшлося у попередньому розділі. Наприклад, у таблиці чи в декількох таблицях.

Приклад 2.6. Нехай Windows-додаток, який Ви повинні створити, призначається для декана факультету. За допомогою цього додатка він має намір аналізувати результати іспитів. Метою цього аналізу може бути одержання відповідей, наприклад, на такі питання:

· Яке середнє значення оцінок, що одержав кожен студент?

· Яке середнє значення оцінок усіх студентів по кожному зі зданих іспитів?

· Скільки на курсі студентів, що здали всі іспити на одні п'ятірки?

· Скільки на курсі студентів, що одержали трійку хоча б з одного предмету?

Питань, подібних цим, можна придумати чимало. І на усі з них програма повинна дати точну відповідь.

При спробі запрограмувати одержання відповідей на перераховані вище питання Ви можете зіштовхнутися з труднощами. Вони аналогічні тим, про які йшла мова в попередньому розділі.

Допустимо, що кожен студент повинен здати 5 екзаменів з наступних предметів:

1. «Предмет 1»,

2. «Предмет 2»,

3. «Предмет 3»,

4. «Предмет 4»,

5. «Предмет 5».

Припустимо, що на Вашому курсі 3 групи, в яких 70 студентів (25, 15 і 30 чоловік у групі).

Нехай окреме значення, що буде обробляти Ваша програма, — це оцінка кожного Студента по кожному предмету. Їх легко порахувати: цих значень 350. Вони являють собою дані одного типу — цілі числа в межах від 0 до 5. Будемо вважати, що оцінка 2 — це провал на іспиті, оцінка 1 — неявка на іспит без поважної причини, а оцінка 0 — неявка з поважної причини (наприклад, через хворобу).

Якби Ваш додаток повинен був відповідати тільки на перше з перерахованих питань, то можна було б не зберігати всі ці значення, а відразу при введенні підсумовувати їх, щоб потім розділити на число доданків. А якщо Ви хочете зберегти десь у програмі значення оцінок для того, щоб потім використовувати їх для відповідей на інші питання? Скільки змінних треба було б Вам для цього?

Зрозуміло, немає рації повідомляти свою власну змінну для кожної з 350 оцінок. Неважко догадатися, що в даному випадку потрібно поступити аналогічно до того, як ми зробили в попередньому розділі — скористатися поняттям масиву.

Але в даному випадку ми використовуємо не одновимірний, а багатовимірний масив. Багатовимірний масив застосовується у тому випадку, коли значення одного типу представляються у вигляді таблиць даних чи у вигляді наборів таблиць даних. Уточнимо ці поняття.

Таблиця даних

це послідовність списків однакової довжини, що називаються рядками таблиці; елемент будь-якого рядка називається осередком таблиці; елементи всіх рядків з однаковим номером утворюють стовпець таблиці.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 191 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...