Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад ланцюга виїдання: хвоя сосни → сосновий шовкопряд → велика синиця → яструб → пухоїд



Приклад ланцюга розкладання: кормові виділення зелених рослин → бактерії, які живляться ними.

Майже кожна ланка в ланцюгу живлення може бути заміщена подібними видами. У біогеоценозах заміна одного виду іншим може мати сезонний характер, пов'язаний з міграціями окремих видів або з характером їхньої активності протягом року. Зміни в ланцюгах живлення можуть відбуватися ще й тому, що на різних стадіях розвитку організми живляться різною їжею. Все це відбувається на напрямах потоків енергії через ланцюги живлення. Наприклад, багато зерноїдних птахів (дрізд, щиглик, зяблик) вигодовують своїх пташенят комахами та їх личинками. У різні періоди свого життя і в різну пору року вони змінюють їжу, включаючись в різні ланцюги живлення.

Усі біогеоценози склалися історично так, що взаємостосунки видів у них збалансовані і забезпечують відносну постійність складу і чисельності видів, тобто відносну рівновагу в біогеоценозі. Уразі якихось змін у біогеоценозі (через абіотичні або біотичні чинники) рівновага може порушитися. Це найчастіше виявляється в коливанні чисельності видів, які входять у біогеоценози, і в перебудові ланцюгів живлення. Великі зрушення в біогеоценозах спостерігаються під час вторгнення до них нових видів. Тому перед переселенням видів на нові території необхідно заздалегідь старанно проаналізувати всі можливі наслідки такого переселення.

Правило екологічно піраміди: на кожному попередньому трофічному рівні кількість біомаси і енергії, які запасаються організмами за одиницю часу, значно більші, ніж на наступному (в середньому 5-10 разів). Графічно це правило можна зобразити у вигляді піраміди, складеної з окремих блоків. Кожен блок такої піраміди відповідає продуктивності організмів на кожному з трофічних рівнів певного ланцюга живлення. Екологічна піраміда є графічним зображенням трофічної структури ланцюга живлення.

Схема 3.6.

Консументи ІІІ порядку 1 кг

­

Консументи ІІ порядку 10 кг

­

Консументи І порядку 100 кг

­

Продуценти (фітопланктон) 1000 кг





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 6182 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...