Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні екологічні поняття



Екологічна ніша – це просторове і трофічне положення популяції певного виду в біогеоценозі, комплекс його взаємозв’язків з іншими видами і вимог до умов довкілля.

Популяція сукупність особин одного виду, які тривалий час мешкають у певній частині його ареалу частково чи повністю ізольовано від інших подібних угруповань.

Екологічна структуру популяції це система взаємозв’язків між особинами, яка проявляється в їхній поведінці. Науку про біологічні основи поведінки називають етологією.

Біоценоз угруповання взаємопов’язаних між собою популяцій організмів різних видів, які населяють ділянку місцевості з однорідними умовами існування.

Конкуренція це взаємозв’язки між популяціями одного (внутрішньовидова) або різних (міжвидова) видів за яких використання певного ресурсу довкілля одними з них зменшує його доступність для інших. Форми конкуренції можуть бути різноманітні - від прямої боротьби до опосередкованого впливу.

Кругообіг речовин це обмін речовинами між абіотичною (неживою) та біотичною (живою) частинами екосистеми.

Біогеоценоз певна територія з відносно однорідними умовами існування, населена взаємопов’язаними популяціями, що складаються з різних видів, об’єднаних між собою фізичним середовищем життя, кругообігом речовин та потоками енергії.

Схема 3.3.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1166 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...