Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дисфункції релігії



Можна виділити руйнівні для суспільства аспекти релігії. До них відносяться релігійна нетерпимість і фанатизм, що призводять до воєн і масових переслідувань іновірців і атеїстів, а також бузувірські форми поклоніння, пов'язані з людськими жертвопринесеннями і самокатуваннями.

Війна. Історія пістрявить війнами, що спалахнули за релігійними мотивами, перемішаним з політичними причинами. Наприклад, в період XI - XIV вв. християнські монархи зробили 9 кривавих хрестових походів в спробах відвоювати у мусульманських країн контроль над Святою Землею (Палестиною). На жаль, подібні війни не можна назвати пережитком минулого. Навіть у наш час ми стаємо свідками того, як в Північній Ірландії протестанти і католики вбивають один одного і як те ж відбувається між євреями і мусульманами в Ізраїлі, між християнами і мусульманами в Боснії.

Релігія як обгрунтування переслідувань. З XVII по XVIII ст., в часи, що стали сумнозвісними як період великої інквізиції, на вогнищах палили засуджених до смерті "відьом". У 1692 р. те ж саме творили глави протестантського віровчення в Салеме, штат Массачусетс. Німецький філософ-містик Квиринус Кульман, послідовник Якова Беме, за скаргою пастора був спалений в Москві в 1689 р. (Остання публічна страта по звинуваченню у ведовстве відбулася в Шотландії в 1722 р.) Справедливості ради слід зазначити, що і релігія ацтеків мала свої дисфункції. Ацтеки приносили в жертву дів, щоб вмилостивити розгніваних богів. Коротше кажучи, релігія часто використовувалася для виправдання пригноблення і жорстокості в будь-яких масштабах.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...