Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сім'ї з батьками-одинаками



Сім'ї, очолювані жінками, - це в основному сім'ї з низькими прибутками. Головна причина цього в тому, що припинення браку приводить до істотного зменшення сімейного доходу. Але це, звичайно, не супроводжується пропорційним зменшенням витрат на харчування, житло і інші статті, так що зниження стандартів життя залишається незмінним протягом невизначеного періоду часу. Між бідними подружніми парами, що мають дітей, і бідними батьками-одинаками існує разюча відмінність: бідні подружні пари з дітьми в основному вибираються з бідності, а батьки-одинаки ніколи. Майже половина сімей, главою яких є матері-одинаки, живе за межею бідності, а багато хто залежить від фінансової допомоги державних установ.

Жінки-одинаки, що очолюють сім'ю, відчувають більше стресів, чим жінки в повних сім'ях, оскільки низький сімейний дохід є постійним джерелом занепокоєння, а відповідальність за сім'ю цілком лягає на одні плечі. Жінкам-одинакам властива знижена самооцінка, менша упевненість в успіху, у них менше віри в майбутнє, чим у жінок в повних сім'ях. Багато матері-одинаків скаржаться на недолік вільного часу, на нестримно зростаючі витрати по догляду за дитиною, на почуття самотності і постійний тиск, пов'язаний з подвійним навантаженням, - удома і на службі. Деякі батьки-одинаки теж стикаються з подібними проблемами. Балансування між роботою і вихованням дитини створює масу складнощів, особливо у батьків з дітьми дошкільного віку. Багато батьків починають із спроби знайти кого-небудь, хто б приходив до них в будинок наглядати за дитиною, поки вони знаходяться на роботі. Проте переважна більшість, переконавшись, що з цього нічого хорошого не виходить, робить вибір на користь дитячих садів, працівники яких мають професійні навички поводження з дітьми. Коли діти починають ходити в початкову школу, їх батьки, як правило, дозволяють ним залишатися після уроків одним. Багато батьки-одинаків говорять, що найбільші труднощі самотнього батьківства пов'язані для них з втратою допомоги і підтримки їх дружин; але вони стверджують, що їм важче було відчути себе просто самотніми, ніж батьками-одинаками.

Багато сімей з батьками-одинаками переживають свої труднощі з незначними негативними наслідками - деякі навіть досягають процвітання завдяки духу товариства, який зв'язує членів таких сімей в подоланні загальних труднощів. Проте занепокоєння викликає той факт, що занадто велике число дітей і їх батьків в'язне в проблемах. Деякі дослідження показують, що вірогідність дитячої злочинності в сім'ях з батьками-одинаками в 2 рази більше, ніж в повних сім'ях. Більше того, діти, що живуть в сім'ях з батьками-одинаками, частіше демонструють рівні розвитку нижче стандартних показників для свого віку, ніж діти, що живуть з обома батьками. В цілому батьки-одинаки випробовують нужду в різноманітних послугах, які нині більшості з них недоступні. У розряд таких послуг входять: дитячі дошкільні установи, які були б доступні для батьків, якби знаходилися досить близько від їх будинку або роботи, різні форми консультаційних послуг, підвищення рівня догляду за дітьми, програми позашкільного дозвілля дітей, а також освіти батьків.

Назад Зміст Вперед




Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 163 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...