Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підтвердження традиції : ісламська революція в Ірані



У лютому 1979 р. Аятолла Хомейни повернувся в Іран з посилання в Парижі і очолив революцію, яка повалила шаха Мохаммеда Реза Пехлеві. Іранську монархію змінив теократичний режим, заснований на ісламських традиціях і лютому неприйнятті Заходу. Через дев'ять місяців войовничий натовп захопив американське посольство в Тегерані і поклав початок 444-денному протистоянню, яке значною мірою вплинуло на президентські вибори в США в 1980 р. В наступні роки нова ісламська держава пережила боротьбу за владу і усунення багатьох провідних фігур в революції, бомбардування і вбивства, здійснені внутрішніми ворогами, серйозні економічні труднощі і війну з сусіднім Іраком.

Іранська революція була результатом дій багатьох сил. Прагнення шаху модернізувати націю і зробити її світською сильно підірвали владу і багатство ісламського духовенства, або мулл. Політика шаху згуртувала мулл і перетворила їх на революційну силу. Навіть будучи ослабленим, духовенство зберегло контроль над релігійними установами і використовувало мечеті як основну базу для нападок на встановлений шахом режим і для підпорядкування державного апарату клерикалам. Жителі сіл, що наповнили іранські міста, - "відлучені", як їх називали супротивники шаху, ревно підтримували ісламське духовенство. З їх числа мулли набирали людей у свою Революційну гвардію - напіввійськову організацію солдатів революції. Духовенство закликало іранців боротися з упадочничеством і деградацією, які вони убачали в житті Ірану, із західним способом життя, з нестримним матеріалізмом і модернізацією. Таким чином, релігія стала вираженням політичних і націоналістичних спрямувань.

Зіткнувшись з інтенсивним тиском з-за кордону і дестабілізуючою ситуацією усередині країни, маси знайшли притулок в релігії. Негативне відношення до постійного впливу Заходу і західного способу життя підливало масла у вогонь революційного ентузіазму. Молодь зверталася до традицій предків, намагаючись знайти в них релігійне джерело соціальної і культурної самоідентифікації. Нова влада, забезпечена нафтовими запасами, і ненаситні потреби Заходу в нафті зробили протистояння неминучим. Крім того, нафтовий бум збагатив привілейований клас, викликав звинувачення в тому, що гроші витрачалися не на благо народу, і порушив традиційні економічні і соціальні засади. Ситуацію посилило те, що жорстокість таємної поліції шаху відновила прозахідних інтелектуалів, студентів, державних службовців, технічних фахівців і торговців проти режиму.

Після революції мулли набули політичного панування, зайнявши майже усі місця в парламенті за допомогою Ісламської республіканської партії. Місцеві мечеті виконували роль будівельних блоків влади, поєднуючи функції політичного клубу, урядової установи, поліцейського відділка і учбового закладу. Система ісламського законодавства і права мала пріоритет перед світськими законами і державними судами. У Ірані проводилися систематичні кампанії проти західного способу життя, алкогольних напоїв, азартних ігор, проституції і порнографії. Жінки повинні носити чадру, а ті, хто не виконує цих вимог, можуть бути поміщені в "центр перевиховання". У ісламській державі використовуються методи стеження і залякування з тим, щоб забезпечити суворе дотримання норм, що стосуються одягу, громадської поведінки і релігійних обрядів. Іранська влада визнає страти 2000-3000 дисидентів, хоча лідери опозиції стверджують, що ця цифра близька до 30 000. Розстрілювалися також гомосексуалісти, торговці наркотиками і невірні дружини. На міжнародній арені режим вважає своїм релігійним боргом здійснювати експорт революції до тих пір, поки імперія ісламу не охопить територію від Персидської затоки до Середземного моря і навіть далі.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...