Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль сім'ї



Заяви про відмирання сім'ї або, принаймні, про її захід, що наближається, представляються сильно перебільшеними. Поки пишеться некролог сім'ї, вона продовжує існувати і, на думку багатьох, навіть процвітає. Деякі експерти стверджують, що "сім'ї знову увійшли до моди", а інші соціологи переконані в тому, що сім'я -является позачасовою соціальною одиницею, що йде коренями в соціальну і біологічну природу людини. Проте суспільство безперервно змінюється, сім'я також повинна мінятися, пристосовуючись до соціальних змін. З точки зору перспективи реорганізації сім'ї, брак і сім'я просто змінюються, відбиваючи особисті життєві стилі, спостережувані в сучасному суспільстві. Сім'я не просто є гнучким соціальним інститутом; вона є одним з постійних чинників людського досвіду.

Учені, що жалкують з приводу сучасного стану сім'ї, виходять з того, що в інші часи сім'я була стабільнішою і гармонійнішою, чим тепер. Проте, незважаючи на усеосяжні дослідження, історикам не вдалося виявити "золоте століття сім'ї". Наприклад, сто або двісті років тому браки полягали на підставі сімейних і майнових потреб, а не по любові. Часто вони руйнувалися із-за смерті одного з подружжя або через те, що чоловік залишав свою дружину. Браки без любові, тиранія чоловіків, високі рівні смертності, а також жорстоке поводження з дітьми доповнювали цю похмуру картину. Взагалі, тривога з приводу стану сім'ї має довгу історію. Ще в середні віки і в епоху Просвітництва кращі уми виражали стурбованість занепадом сімейних стосунків. Загалом можна відмітити, що "сімейне питання", незважаючи на безліч його постановок, далеко не нове.

Сім'ю можна вважати початковою формою групового життя людей, оскільки саме тут закладається і формується уміння жити в суспільстві. В порівнянні з іншими соціальними групами сім'я займає у багатьох відношеннях абсолютно особливе положення. Усі інші соціальні групи можна вважати "винаходами" культури, сфера їх існування - громадське життя; сфера ж сім'ї в першу чергу - особисте життя.

Що таке сім'я? Хоча усі ми користуємося цим терміном і, поза сумнівом, маємо чітке уявлення про те, що ми маємо на увазі під ним, це поняття піддається визначенню з величезною працею. Багато хто з нас уявляє собі сім'ю як соціальний осередок, що складається з одруженої пари і їх дітей, що живуть в одному будинку і ведуть загальне господарство. Але таке визначення занадто обмежене. У багатьох суспільствах під сім'єю розуміється група, об'єднана родинними зв'язками, а не подружня пара і її діти. Соціологи традиційно розглядають сім'ю як соціальну групу, члени якої пов'язані узами спорідненості, браку або усиновлення і живуть спільно, співробітничавши економічно і піклуючись про дітей. Проте не усіх задовольняє це визначення. Деякі учені вважають, що головну роль в сім'ях грають психологічні зв'язки; вони вважають, що сім'я - це тісно пов'язана група людей, які піклуються один про одного і шанують один одного.

Сучасний соціолог Ентоні Гидденс дав ширше визначення: сім'я - це осередок суспільства, що складається з людей, які підтримують один одного соціально, економічно або психологічно або ідентифікують один одного як підтримувальний осередок.

Воістину сім'я не піддається повному академічному визначенню. Те, як ми визначаємо сім'ю, впливає на те, які типи сімей вважаються нормальними, а які - девіантними, а також які права і обов'язки сім'ї признаються легально і соціально значущими.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 157 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...