Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок приймання на інкасо та сплати іменних чеків



Чек має пред'являтися до банку України, назва якого зазначена в чеку, а у разі відсутності такої відмітки чек приймається до сплати в будь-якому банку.

Зарахування коштів та видача готівки за інкасованим чеком здійснюються банками після одержання відшкодування за чеком від платника.

Процедура інкасації та сплати іменних чеків складається з таких етапів (рис. 7.8).

Рис. 7.8. Процес приймання на інкасо та сплати іменних чеків для фізичних осіб

Пояснення до рис. 7.8

1. Чекодержатель отримує чек від чекодавця.

2.Чекодержатель звертається до уповноваженого банку в Україні з метою інкасації наявного в нього чека на підставі оформленої згідно з вимогами чинного законодавства заяви.

3. Уповноважений працівник банку оформляє квитанцію про приймання до сплати на інкасо чеків в іноземній валюті за формою № 377-1 у двох примірниках, підписує їх, засвідчує печаткою банку, видає один примірник квитанції чекодержателю і робить необхідний запис у реєстр прийняття до сплати на інкасо чеків в іноземній валюті.

4. Уповноважений працівник банку видає один примірник квитанції № 377-1 чекодержателю.

5. Банк зберігає прийняті на інкасо іменні чеки в сховищі банку, формує їх у пакети.

6. Уповноважений банк відправляє чеки на інкасо разом із супровідними документами до банку — емітента чеків, або у разі відсутності прямих кореспондентських відносин між ними — до банку-кореспондента в країні, де знаходиться банк-емітент.

7. Банк-емітент проводить всі необхідні процедури з прийняття та сплати чека і відправляє суму відшкодування на рахунок уповноваженого банку в

Україні. У випадку несплати чека банк-емітент направляє інкасуючому банку офіційно оформлену відповідь про відмову в оплаті.

8. Після надходження коштів на рахунок уповноваженого банку або офіційно оформленої відповіді про відмову в оплаті чека, уповноважений банк сповіщає клієнта за телефоном про необхідність з'явитися до установи банку.

9. Уповноважений банк проводить видачу коштів клієнту за інкасованим чеком через касу банку на підставі видаткового валютного ордера або шляхом перерахування коштів за чеком на валютний рахунок клієнта.

Тривалість процедури інкасації іменного чека може коливатися від 1 тиж­ня до 1 місяця.

Сума чека виплачується чекодержателю за вирахуванням усіх комісійних винагород. Сплата чекодержателю за чеком здійснюється при пред'явленні ним паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та за наявності квитанції за формою № 377-1, що була видана банком клієнту при прийнятті чека до спла­ти на інкасо. Банк приймає до сплати на інкасо чеки від чекодержателя та вип­лачує кошти лише в межах операційного дня банку.

У разі відмови платника відшкодувати прийняті до сплати на інкасо чеки та повернення їх без сплати, оригінал чека передається клієнту разом з офіційною відповіддю платника про відмову в його сплаті. Сума застави, прийнятої відповід­но до вимог чинного законодавства України, за винятком комісійної винагороди платника та комісійної винагороди банку, який прийняв чеки до сплати на інкасо, повертається чекодержателю. Банк робить копії чека та офіційної відповіді плат­ника і залишає їх у документах дня. Банки не несуть відповідальності перед чеко-держателями за несплату чеків у разі відмови платника в сплаті чека.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 297 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...