Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Операції з купівлі-продажу іноземної валюти



Касири кас банків та касири пунктів обміну валюти зобов'язані з'ясовува­ти резидентність осіб, які мають намір здійснити валютно-обмінну операцію, і попереджати про те, що нерезиденти мають змогу провести зворотний обмін невикористаних коштів у гривнях на іноземну валюту лише за умови пред'яв­лення ними довідки за формою № 377.

Під час оформлення прибуткових та видаткових ордерів на купівлю та про­даж іноземної валюти у фізичної особи в реквізиті "Сума загальна" зазнача­ються сума в іноземній валюті та її гривневий еквівалент цифрами і код відпо­відно до Класифікатора іноземних валют, у реквізиті "Сума словами" зазнача­ються сума в іноземній валюті та її гривневий еквівалент словами і код відповід­но до Класифікатора.

Якщо клієнт здійснює операції з купівлі або продажу іноземної валюти, а та­кож банківських металів на суму, що перевищує еквівалент 10 000 євро за офіцій-ним курсом гривні до іноземних валют, то в прибуткових та видаткових касових ордерах обов'язково мають зазначатися прізвище, ім'я, по батькові клієнта, дані паспорта або документа, що його замінює, дата народження, адреса та підпис осо-би, яка вносить або одержує іноземну валюту та/або банківські метали.

Операції з купівлі готівкової іноземної валюти за готівкові гривні у фізич­них осіб здійснюють:

• каси банку з оформленням прибуткових касових ордерів, видаткових касових ордерів із зазначенням у них часу здійснення операції та додатково для фізичних осіб — нерезидентів — довідок за формою № 377;

пункти обміну валюти з оформленням квитанцій про здійснення купівлі іноземної валюти за формою № 3 7 7-А для фізичних осіб — резидентів, а для фізичних осіб — нерезидентів — довідок за формою № 377.

Здійснені операції відображаються касою банку, пунктом обміну валюти в реєстрі купленої іноземної валюти.

Операції з продажу готівкової іноземної валюти за готівкові гривні фізич­ним особам — резидентам здійснюють:

каси банку з оформленням прибуткових касових ордерів, видаткових касових ордерів із зазначенням у них часу здійснення операції та за усною зая­вою фізичної особи — резидента, яка здійснює операцію через касу банку, з наданням довідки за формою № 06;

• пункти обміну валюти з оформленням квитанції про здійснення прода­жу іноземної валюти за формою № 377-А та за усною заявою фізичної особи-резидента, яка здійснює операцію через пункт обміну валюти банку, з надан­ням довідки за формою № 06.

Здійснені операції відображаються касою банку, пунктом обміну валюти в реєстрі проданої іноземної валюти.

Операції зворотного обміну готівкових гривень на готівкову іноземну валюту здійснюються лише фізичним особам — нерезидентам у разі невикористання чи неповного використання ними гривень, що були одержані в касі банку або в пункті обміну валюти на підставі надання першого примірника довідки за формою № 377, і сума зворотного обміну не може перевищувати тієї, що зазначена в довідці за формою № 377. Примірник цієї довідки залишається в касі банку або в пункті обміну валюти, у якому здійснено зворотний обмін. Фізичній особі -нерезиденту видається квитанція про продаж їй іноземної валюти за формою

№ 377-А, а в касі банку — прибутковий касовий ордер і видатковий касовий ордер.

Операції з конвертації готівкової іноземної валюти однієї іноземної держави на готівкову іноземну валюту іншої іноземної держави

Операції з конвертації готівкової іноземної валюти здійснюються банками та їх пунктами обміну валюти лише з тими валютами, що належать до першої групи Класифікатора іноземних валют.

Під час здійснення операцій з конвертації готівкової іноземної валюти використовується крос-курс, визначений згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют, що встановлений Національним банком України на день проведення операції.

Розраховується крос-курс таким чином:

1. На певну дату офіційний курс гривні становить:

• гривня/долар США — Х грн за долар США;

• гривня/євро — У грн за євро.

2. Крос-курс долара США до євро становитиме X/Y євро за долар США.

Якщо клієнт бажає в цей день обміняти N доларів США на євро, то з урахуванням крос-курсу він має отримати N (X: Y) євро.

За цією самою схемою визначається крос-курс і для інших валют у разі

здійснення конверсійних операцій з готівковою іноземною валютою. Здійснені операції відображаються касою банку та пунктом обміну валюти в реєстрі конвертації іноземної валюти.

Операції з конвертації однієї готівкової іноземної валюти в іншу готівкову іноземну валюту здійснюються для фізичної особи — нерезидента лише в касі банку після пред'явлення касиру документа, який засвідчує цю особу, та за наявності підтвердження джерел походження іноземної валюти (копії цих документів залишаються в документах дня). У разі ввезення нерезидентом в Україну іноземної валюти в пред'явленій митній декларації робиться відмітка про її конвертацію. Факт здійснення операцій підтверджується шляхом надання клієнтам довідок встановленого зразка № 377, 377-А, залежно від резидентності, та видатковими касовими документами.

Комісійну винагороду за здійснення операцій з конвертації однієї готівкової іноземної валюти в іншу готівкову іноземну валюту банки за бажанням клієнта можуть справляти як у гривнях, так і в іноземній валюті.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...