Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета та завдання навчальної дисципліни



Метою викладання навчальної дисципліни «Кримінологія» є набуття студентами систематизованих знань щодо злочинності як негативного соціального явища та її детермінант, щодо особи злочинця та жертви злочину, а також заходів профілактики окремих видів злочинів і злочинності в цілому.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Кримінологія» є:

- формування у студентів науково обґрунтованих уявлень про сучасний стан злочинності в Україні та світі, про її тенденції та фактори, що впливають на її структуру та динаміку,про особу злочинця та його характерні риси, а також про систему заходів боротьби зі злочинністю та окремими її видами;

- прищеплення навичок самостійного комплексного аналізу кримінологічної ситуації, організації і безпосередньої реалізації заходів профілактики злочинів на локальному рівні.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

- основні характеристики злочинності в Україні та світі в сучасних умовах;

- класифікацію та типологію найбільш поширених злочинів;

- основні типи злочинців та їх характеристики;

- основні детермінанти злочинності, їх характеристику та механізм впливу на кримінологічну обстановку;

- заходи профілактики окремих видів злочинів;

вміти:

- здійснювати аналіз кримінологічної ситуації на місцевому та регіональному рівнях;

- визначати, юридично обґрунтовувати і відстоювати свою позицію, давати правову оцінку різним суспільним явищам, розвивати своє юридичне мислення;

- здійснювати кримінологічне прогнозування та планування боротьби зі злочинністю;

- самостійно поповнювати та поглиблювати свої знання.

Необхідною передумовою успішного оволодіння студентами комплексом знань, передбачених курсом «Кримінологія», є наявність у них ґрунтовної базової підготовки з таких навчальних дисциплін як «Теорія держави і права», «Кримінальне право», «Кримінальний процес», «Суд та правоохоронні органи» та ін.

Кримінологічна наука тісно пов’язана з іншими науками кримінально-правового комплексу. Займаючи серед них особливе місце як загальнотеоретична наука про злочинність, вона сприяє більш глибокому засвоєнню соціологічного змісту найважливіших положень кримінального процесу, кримінально-виконавчого права, криміналістики та інших юридичних дисциплін.

Програма нормативної навчальної дисципліни «Кримінологія» передбачає проведення лекційних і семінарських (практичних) занять, а також виконання самостійної роботи та написання рефератів.

Навчальний посібник складено з наступного розрахунку годин: на вивчення навчальної дисципліни відводиться 108 годин (3 кредити ECTS), у тому числі: 32 год. лекційних занять, 32 год. семінарських (практичних) занять і 44 год. відводиться на самостійне опрацювання навчального матеріалу.


1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «КРИМІНОЛОГІЯ»





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...