Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Кримінологія – це самостійна соціолого-правова наука, яка вивчає злочинність, її причини та умови, стан



Кримінологія – це самостійна соціолого-правова наука, яка вивчає злочинність, її причини та умови, стан, структуру й динаміку, особу злочинця, а також шляхи й засоби запобігання злочинності.

Вивчення кримінології є важливим етапом професійної підготовки юристів. Знання про суть, причини та можливості попередження такого суспільно-небезпечного явища в суспільстві як злочинність необхідне в роботі працівників правоохоронних та інших органів. Це особливо важливо, зважаючи на те, що сучасна епоха характеризується інтенсивним зростанням кількісних та якісних показників злочинності в більшості країн світу, у тому числі й в Україні.

Засвоєння курсу кримінології дозволяє сформувати студентам науково обґрунтований погляд на проблему злочинності, застосовувати в майбутній роботі набуті знання з метою найбільш ефективного впливу на неї шляхом поєднання кримінально-правових заходів стосовно осіб, що вчинили злочини, та активної профілактичної діяльності, спрямованої на усунення причин і умов злочинності.

Глибоке розуміння соціальної природи злочинності, знання причин і умов вчинення різних злочинів, специфічних рис осіб, які вчинили злочини, і механізму індивідуальної злочинної поведінки важливі не тільки для успішної попереджувальної діяльності. Кримінологічні знання дозволять не допустити злочину, полегшують роботу по виявленню вже вчинених злочинів, допомагають встановити й викрити злочинців, правильно визначити міру покарання кожному з них, знайти найбільш ефективні шляхи та засоби їх індивідуального виправлення і перевиховання. Кримінологічна підготовка юристів озброює їх необхідними вміннями й навичками аналізу інформації про злочинність та інші правопорушення, оцінки кримінологічної ситуації на певній території, знанням об’єктів профілактичної роботи, обліку та оцінки її результатів.

Матеріали з кримінології систематизовані за темами і згруповано в дві частини. У Загальній частині розглядаються предмет, система, методи кримінології та її співвідношення з іншими науками, поняття злочинності, її основні характеристики, тенденції та причини, особа злочинця та механізм індивідуальної злочинної поведінки, проблеми віктимології, питання кримінального прогнозування, попередження і планування боротьби зі злочинністю.

В Особливій частині розглядаються окремі види злочинності, зокрема, злочинність неповнолітніх, жінок, рецидивна, організована злочинність, корисливі, насильницькі та необережні злочини, економічна злочинність тощо.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є чотири групи соціальних явищ: 1) злочинність; 2) особа злочинця; 3) причини та умови злочинності; 4) попередження (профілактика) злочинності.

Міждисциплінарні зв’язки: навчальна дисципліна «Кримінологія» тісно пов’язана з такими навчальними дисциплінами як «Соціологія», «Соціальна психологія», «Кримінальне право», «Суд та правоохоронні органи», «Кримінальний процес», «Криміналістика», «Прокурорський нагляд в Україні».

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Загальні положення кримінології.

2. Криміналістична характеристика окремих видів злочинності та злочинів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 486 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...