Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дж.М. Кейнс



Спробу "реабілітації" меркантилізму здійснив у 30-ті роки XX ст. видатний англійський економіст Дж.М. Кейнс, прихильник актив­ного державного регулювання економіки. Позитивно оцінюючи вне­сок меркантилізму в розвиток економічної науки, Дж. М. Кейнс відносив до незаперечних заслуг цієї теорії положення про неста­чу грошей як причину безробіття, розуміння високих цін як фак­тора розширення виробництва і торгівлі, інтуїтивне відчуття зв'язку між обсягом грошей і низькими ставками процента.

Наголошуючи на необхідності історичного підходу до оцінки меркантилізму, необхідно зазначити, що ідеї представників цьо­го напрямку економічної думки виражали дійсні закономірності та потреби економічного розвитку, що здійснювався у національ­них рамках за активного сприяння держави. Слід також врахо­вувати, що протекціонізм до цього часу поширений у світовій економічній практиці. Водночас обговорення сучасних проблем становлення ринкової економіки в колишніх командно-адмініст­ративних країнах та країнах, що розвиваються, актуальність питань досягнення оптимальних обсягів нагромадження капіта­лу, підтримки національних товаровиробників та боротьби за ринки збуту дають додатковий імпульс релятивним трактуван­ням меркантилізму, породжуючи нові дискусії про сутність та значення цього напряму в історії економічних учень.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...