Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нарахування різних видів доплат



Преміювання є одним з найбільш ефективних способів мотивації та заохочення працівників підприємства. За призначенням премії поділяються на виробничі та заохочувальні (рис. 13.7). Виробничі премії носять систематичний характер, тобто виплачуються, як правило, щомісяця, а заохочувальні — разовий. Порядок преміювання працівників на підприємстві встановлюється Положенням про преміювання, при розробленні якого слід враховувати специфіку діяльності підприємства. Як правило, цей документ є додатком до колективного договору.

Матеріальна допомога є одним з видів заохочувальних виплат. Визначення та порядок оподаткування матеріальної допомоги регламентовані Інструкцією зі статистики заробітної плати та Податковим Кодексом України. Згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, виділяють два види матеріальної допомоги:

1) матеріальна допомога, яка має систематичний характер та надається всім або більшості працівників на оздоровлення (до відпустки), у зв’язку з екологічним становищем тощо. Така допомога включається до фонду оплати праці, зокрема до інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Надання такої допомоги обов’язково необхідно передбачити у колективному договорі;

2) матеріальна допомога разового характеру, яка надається підприємством окремим працівникам (у зв’язку з сімейними обставинами, на оздоровлення дітей, на поховання тощо). Ця допомога не включається до фонду оплати праці, про її надання не обов’язково вказувати в колективному договорі, оскільки рішен ня про виплату здійснюється на розсуд керівництва підприємства.

Таблиця 11.1





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 279 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...