Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інші цивільно - правові засоби захисту права власності



Крім того, в окрему групу цивільно-правових засобів захисту права власності можна виділити ті з них, що не відносяться до речовинно-правових чи зобов'язально-правових і випливають з різних інститутів цивільного права. Такі, наприклад, правила про захист майнових прав власника, визнаного у встановленому порядку безвісно відсутнім чи померлим, у випадку його явки, про захист інтересів сторін у випадку визнання угоди недійсною і т.п.

У залежності від характеру порушення інтересів власника державними органами способи захисту можна розділити на дві групи:

1) захист інтересів власника при порушенні їх по законних підставах (наприклад, при реквізиції, вилученні земельної ділянки, на якій знаходиться приналежне власнику майно й ін.)

2) захист права власності при неправомірному втручанні. Сюди відносяться - відповідальність державних органів за втручання в здійснення власником його правомочий (ст. 56 Закону "Про власність"), відповідальність державних органів за видання актів, що порушують права власників (ст. 57 Закону "Про власність").

Права на чужі речі

Відповідно до традиції, закладеної ще в римському праві (чи навіть раніш у Греції), сервітути підрозділяються на земельні й особисті. Суть розподілу полягає в тому, що при земельних сервітутах право користування чужою річчю встановлюється на користь власника сусідньої ділянки (це як би "відносини між ділянками", оскільки особистість власника ролі не грає), а особисті сервітути встановлюються на користь визначеної особи (і, отже, припиняються його смертю).

Эмфітевзис - це довгострокове, відчужуване, наслідуване право користування чужою землею з метою сільськогосподарського виробництва. Характерною рисою эмфитевзиса є вимога використання чужого майна по цільовому призначенню, що є обов'язком эмфитевта (користувача).

Сутність суперфіція полягає в тому, що власник виділяє земельну ділянку чи її частину в користування суперфіціарію - фізичній чи юридичній особі -для будівництва промислових, побутових, соціально-культурних, житлових і інших будівель, споруд безкоштовно чи за відповідну винагороду. Як і эмфітевзис, суперфіцій є довгостроковим, відчужуваним, наслідуваним правом, можливість здійснення якого обмежена використанням по цільовому призначенню.

Володіння

Говорячи про володіння, необхідно розрізняти "право володіння", як елемент права власності, і "володіння", як особливе (окреме) речове право.

Володіння як самостійне речове право являє собою фактичне володіння речами, сполучене з наміром володіти цими речами для себе.

Контрольні питання:

1. Поняття права власності.

2. Види права власності.

3. Набуття та припинення права власності.

4. Види прав на чужі речі.

5. Засоби захисту права власності.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...