Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальним принципом трансформації зобов'язань є згода на це всіх учасників зобов'язання



Однобічне відмовлення від виконання зобов'язання й однобічна зміна умов договору не допускаються, за винятком випадків, передбачених законом.

Одним з найбільш розповсюджених випадків зміни зобов'язань, передбачених, до того ж, безпосередньо в Цивільному кодексі, є заміна його учасників.

Одним з найбільш частих випадків зміни зобов'язання є заміна його суб'єктів. Це може бути заміна кредитора внаслідок поступки їм права вимоги іншій особі і заміна боржника внаслідок перекладу їм боргу на іншу особу.

Поступка права вимоги кредитором іншій особі (цессія) означає, що з зобов'язання вибуває колишній (первісний) кредитор і його заміняє особа, що вступила в це зобов'язання.

У результаті цессії первісний кредитор (цедент) перестає бути учасником зобов'язання і замість нього в зобов'язання вступає нова особа - цессіонарій. При цьому міняється суб'єктний склад зобов'язання, але зміст його залишається колишнім.

За загальним правилом, поступка права вимоги - акт добровільний. Однак у деяких випадках вона може мати місце й у примусовому порядку.

Згоди боржника на цессию не потрібно, оскільки діє презумпція, що в будь-якому випадку зобов'язання повинно бути ним виконане. Тому вказівка первісного кредитора про необхідність виконання зобов'язання іншій особі обов'язково для боржника.

Разом з тим, цедент не тільки вправі вказати боржнику на існування нового кредитора, але і зобов'язаний це зробити.

Іншим випадком заміни осіб у зобов'язанні є переведення боргу (делегація).

На відміну від цессии отут має місце заміна не управомоченной, а зобов'язаної сторони.

Наслідками переведення боргу є:

а) вибуття первісного боржника з зобов'язання (звільнення його від боргу);

б) вступ у зобов'язання нового боржника.

Оскільки платоспроможність боржника, наявність у нього майна, на яке може бути звернене стягнення відіграють істотну роль, переведення боргу можливо тільки за згодою кредитора.

З одного боку, це обмежує можливості переведення боргу, але з іншого боку - дозволяє робити заміну боржника навіть у зобов'язаннях, зв'язаних з особистістюїхніхучасників: виражаючи свою згоду на переведення боргу, кредитор оцінює і перспективи виконання зобов'язання новою особою, фактично має місце досягнення нової угоди. Тому делегація можлива й у договорі доручення, художнього замовлення й ін., де особистість виконавця є визначальної.

Поступка вимоги і переведення боргу, засновані на угоді, зробленої в писемові формі, -також повинні бути зроблені в простій письмовій формі.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 244 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...