Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтаксична синонімія простих речень з відокремленими прикладками зі складнопідрядними реченнями з підрядними означальними



Прикладка – це залежний від основного слова другорядний член, який виражається іменником або субстантивованим словом і приєднується до стрижневого слова паралельними з ним формами з метою його визначення, пояснення, уточнення: Отак роки, отак без краю на струнах Вічності перебираю Я, одинокая верба (Н.Гнатюк).

До диференційних ознак прикладки належать: 1) прикладка виступає різновидом означення; 2) відноситься до власного імені, займенника; 3) відповідає на питання який?; 4) не може виступати окремим реченням, бо це субстантивний зворот, що є ускладнювачем простого речення; 5) приєднується до стрижневого слова синтаксичною формою кореляції; 6) у реченні виконує функцію означення. Складнопідрядними з присубстантивно-атрибутивними підрядними частинами є такі конструкції, в яких підрядна частина підпорядковується певному слову або словосполученню головної частини, виступаючи його атрибутивною характеристикою: Зажурено, дивиться хлопчик у маленьке віконце, за яким снував пряжу післядощовий капіж (Ю.Андрухович). За логіко-граматичною класифікацією – це підрядне речення виступає означенням, оскільки відноситься до іменника, відповідає на питання який (-а, -е, -і), чий (- я -е, -ї)? і виконує атрибутивну функцію.

Просте зіставлення диференційних ознак прикладки і складнопідрядного речення (СПР) з підрядною присубстантивно-атрибутивною частиною дозволяє стверджувати, що просте речення з відокремленими прикладками і СПР з підрядними означальними схожі за граматичним значенням, виконують подібну функцію, відповідають на однакове запитання, і тому їх можна вважати синонімами у семантичному плані, але ні в якому разі не у формально-граматичному аспекті.

Зважаючи на те, що одним із важливих критеріїв зарахування конструкцій до синонімів є їх взаємозамінюваність, можна виконати таке перетворення: Дмитрик, восьмирічний хлопчик, умів прекрасно грати на гитарі Дмитрик, якому було 8 років, умів прекрасно грати на гитарі.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 699 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...