Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 15



БЛІК РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ (РОБІТ, ПОСЛУГ)

15.1. Економічний зміст процесу реалізації

Процес реалізації є завершальною стадією кругообігу оборот­них засобів підприємства. Саме на цій стадії підприємству ком­пенсуються кошти, затрачені раніше на виробництво і збут, а при рентабельному господарюванні отримується ще і прибуток. Та­ким чином, створюються умови для наступного виробничого процесу.

Згідно із Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», одним із основних принципів складання фі­нансової звітності є принцип нарахування та відповідності доходів та витрат. Згідно з ним для визначенні фінансового результа­ту звітного періоду необхідно порівняти, доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку в момент їх ви­никнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

Для дотримання цього принципу таз метою відображення в бухгалтерському обліку операцій з продажу, процес реалізації ві­дображає одержання доходів від реалізації однієї сторони та понесені витрати для отримання цих доходів. Так, підприємство отримує доход: вартість реалізованої продукції в цінах реалізації, а з іншої — несе витрати — передає покупцю продукцію, товари, роботи, послуги, на виробництво яких раніше були витрачені ре­сурси, тобто, собівартість реалізованих товарів, продукції, робіт та послуг. Співставлення цих величин дає можливість визначити фінансовий результат — прибуток чи збиток від операцій з реалі­зації продукції.

В операціях з реалізації виникають фінансові відносини по розрахунках з бюджетом по непрямих податках, зокрема по по­датку на додану вартість. Цей податок завстановленою ставкою включається до ціни реалізації. В отриманій сумі доходу (вируч­ки) є сума податку на додану вартість, який підлягає сплаті до бюджету.

Згідно із Законом України «Про податок на додану вартість» цей податок виникає саме в операціях з продажу і відповідно до цього Закону: продаж товарів — це будь-які операції, що здійс­нюються згідно з договорами купівлі – продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають пере­дачу права власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатної передачі то­варів. Не належать до продажу операції з передачі товарів в ме­жах договорів комісії, поруки, доручення, схову(відповідального зберігання), довірчого управління, (оренди, інших цивільно-правових договорів, які не передбачаюсь передачу права власно­сті на такі товари іншій особі.

Це означає, що податкове зобов'язання з ЦДВ виникає і при реа­лізації, і при безоплатній передачі ТМЦ, тобто в тих випадках, коли право власності змінюється. А значить в обліку слід відображати на рахунку 64 «Розрахунки за податками та платежами» податкові зобов'язання та одночасно зменшення доходу від реалізації.

Для реалізації продукції підприємство несе витрати з органі­зації та здійснення торговельно-збутової діяльності. Це такі витрати, як зарплата з нарахуваннями працівників відділу збуту, утримання транспортних засобів, що Перед бухгалтерським облі­ком процесу реалізації стоять завдання:

1. Правильне і своєчасне оформлення первинних документів з реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

2. Правильне визначення та відображення в обліку витрат, пов'язаних з реалізацією товарів, продукції, робіт, послуг.

3. Контроль за правильним використанням реалізаційних цін та визнанням доходів.

4. Контроль за станом розрахунків з покупцями та замовника­ми, з тим щоб забезпечити своєчасне погашення дебіторської за­боргованості.

5. Правильне визначення фінансових результатів від реалі­зації.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...