Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етапи становлення та розвитку 5 страница



ПЛАН

ТЕОРЕТИЧНИЙ БЛОК

1. Місце, функції, особливості позакласної роботи з історії в школі.

2. Масові та групові форми позакласної роботи з історії: тиждень історії, історичні вечори, усні журнали, позакласне читання, гуртки та товариства.

ПРАКТИЧНИЙ БЛОК

Підготувати і провести одну з форм позакласної роботи з історії для учнів 5-9 класів:

ІС-31 – заняття історичного гуртка;

ІП-32 – історична вікторина;

ІП-33 – шкільний тур (усний) олімпіади з історії;

ІП-34 – історичний брейн-ринг;

ІП-35 – дидактична історична ігротека.

Завдання для самостійної роботи № 13

На основі опрацювання рекомендованої до змістового модуля № 3.5 методичної літератури, матеріалів лекційного курсу виконати такі завдання з організації позакласної роботи з історії:

ІС-31 – скласти докладний план (10-12 заходів) проведення Тижня історії в основній школі (5-9 класи) за схемою:

№ з\п Дні тижня Назва і зміст заходів Категорія учнів-учасників

ІП-32 – скласти план проведення (за такою ж схемою) Тижня історії в старшій школі (9-11 класи);

ІП-33 – скласти план роботи історичного гуртка (10-12 занять) на один семестр навчального року для учнів основної школи, зазначивши назву гуртка, напрям його діяльності:

№ з\п Тема заняття Форма проведення Дата Відповідальні

ІП-34 – скласти план роботи історичного гуртка (10-12 занять) на один семестр навчального року для учнів старшої школи, зазначивши назву гуртка, напрям його діяльності (схема виконання подана вище).

ІП-35 – скласти план тематичної екскурсії для учнів 8 класу «Полтава доби Івана Мазепи у пам'ятниках та пам'ятних місцях». Визначити мету екскурсії, перелік об'єктів, до яких вона здійснюватиметься, план викладу історичної інформації учням, завдання та запитання для екскурсантів.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Баханов К.О. Організація особистісно орієнтованого навчання. Порадник молодого вчителя історії. – Х., 2008. – С.143-146.

2. Вагин А.А. Методика обучения истории в средней школе. – М., 1972. – Гл. 9.

3. Внеклассная работа по истории и обществоведению. Сб. ст. под ред. В.Гуськова. – М., 1984.

4. Вяземский Е., Стрелова О. Теория и методика преподавания истории. – М., 2003. – С. 327-334.

5. Гончарова Т.И. Исторические вечера в школе. – М., 1992. – 158 с.

6. Гончарова Т.И. Уроки истории – уроки жизни. – М., 1986. – С.80-128.

7. Инсценировки на исторические темы. Сост. А.Хмелев. – М., 1971.

8. Клименко А.В. Брейн-ринг по истории в школе // Преподавание истории в школе. – 1998. – № 3. – С. 73-76.

9. Кулагина Г.А. Сто игр по истории. – М., 1990. – 240 с.

10. Лебедева И.М. Организация и проведение исторических олимпиад в 6-9 классах. – М., 1990. – 128 с.

11. Левітас Ф.Л., Салата О.О. Методика викладання історії. – Х., 2006. – С. 63-64.

12. Левітас Ф.Л. Позакласна робота з історії // Позакласні заходи з історії. – Х., 2004. – С. 5-18.

13. Мазнюк К.В. Подорож козацькими стежками. Острів Хортиця (сценарій історичного вечора) // Історія в школах України. – 2000. – №1. – С. 44-47.

14. Методика преподавания истории в средней школе. – М., 1986. – С. 252-265.

15. Михайличенко С. Музейна екскурсія в системі дослідницького навчання учнів історії // Історія в школах України. – 2009. - №12. – С.24-28.

16. Михальчук С. Історична вікторина «Що? Де? Коли?», 8 клас // Історія та правознавство. -2011. - №14. – С.28-30.

17. Озерский И.З. Руководство внеклассным чтением по истории. – М., 1979.

18. Ольхіна Н.І., Діденко Н.Г., Непран Л.М., Черкаська Л.С. Історичні олімпіади. – Харків: Вид. група «основа», 2009. – 336 с.

19. Румынина В.В. Использование форм популярных телепередач во внеклассной работе // Преподавание истории в школе. – 1998. – № 3. – С. 68-73.


Завдання і запитання для самоконтролю

до змістового модуля № 3.5

1. У чому, на вашу думку, полягає відмінність між навчальною і позакласною роботою?

2. Охарактеризуйте організаційні форми позакласної роботи з історії.

3. Які чинники враховує учитель, віддаючи перевагу певним формам позакласної роботи?

4. Чи обов'язковою і невід'ємною складовою роботи вчителя історії є позакласна робота з предмету? Своє судження прокоментуйте.

5. Які заходи позакласної роботи можуть бути змістом Тижня історії в школі?

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3.6

Кабінет історії в школі

Лекція (2год.)

ПЛАН

1. Предметний кабінет як навчально-методичний підрозділ школи.

2. Сучасні вимоги до кабінету історії. Навчально-методичне забезпечення кабінету.

3. Роль учителя історії у кабінетній роботі.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Баханов К.О. Організація особистісно орієнтованого навчання. Порадник молодого вчителя історії. – Х., 2008. – С.141-143.

2. Левітас Ф.Л., Салата О.О. Методика викладання історії. – Х., 2006. – С. 80-84.

3. Методика преподавания истории в средней школе. – М., 1986. – С. 244-252.

4. Завадье А.С. Кабинет истории и обществоведения в школе. – М., 1975.

Завдання і запитання для самоконтролю до змістового модуля № 3.6

1. Яку роль відіграє кабінет як навчально-методичний підрозділ у підвищенні ефективності навчання історії?

2. Сформулюйте загальні вимоги до навчального кабінету.

3. Якими є умови для успішного виконання учнями вимог до освітньої підготовки на базі навчального кабінету?

Перелік індивідуальних творчих завдань до модуля ІІІ

«Організаційні форми навчання історії. Освітні технології у викладанні курсу»

1. Уявіть собі, що ви – член журі конкурсу «Учитель року», і вам слід оцінити урок історії, який проводять учасники конкурсу. Складіть «Пам'ятку для журі», в якій чітко і всебічно визначте критерії аналізу уроку номінанта.

2. Сформулюйте сучасні вимоги до уроку історії, оформіть їх у вигляді пам'ятки (10-15 тез) «Поради колезі – історику: яким має бути сучасний урок історії».

3. Підготуйте текст виступу на засіданні методичного об'єднання вчителів історії «Типологія уроків історії: підходи, критерії» (3-4 сторінки).

4. Ви – досвідчений учитель, котрому доручили виступити перед колегами-початківцями на семінарі молодих спеціалістів. Тема вашого виступу – «Як підготуватись до уроку історії». Складіть текст своєї методичної промови, структуруйте його, порекомендуйте молодим колегам список літератури (5-7 назв) з цієї проблеми.

5. Прореферуйте рекомендовану до даного змістового модуля книгу Т.І.Гончарової «Уроки історії – уроки життя», і на її основі підготуйте для енциклопедії освітніх технологій статтю (2-3 сторінки) «Конкурсні уроки у викладанні історії: з досвіду Т.І.Гончарової».

6. Розкрийте місце і роль мотивації у структурі сучасного уроку історії, проаналізуйте її види (академічна, екологічна), прийоми. Сформулюйте 2-3 варіанти мотивації вчителем теми «Україна в Північній війні. Полтавська битва» (8 клас).

7. Відомий сучасний дослідник-дидакт К.О.Баханов, готуючи друге (доповнене) видання свого «Порадника молодому вчителю історії», запросив вас у співавтори і доручив підготувати розділ «Як правильно скласти конспект уроку» (обсяг 2-3 сторінки). Напишіть свою частину книги, прагнучи до чіткого, логічного, зрозумілого й вичерпного висвітлення цього важливого питання.

8. Опрацювавши рекомендовану до змістового модуля літературу, створіть методичну довідку (2-3 сторінки) на тему «Тестовий контроль знань: за і проти». Супроводжуйте викладені в ній міркування посиланнями на методичну літературу.

9. Ви – учасник дискусії на тему «12 балів замість 5 – освітня новація чи невдалий експеримент?». Озбройтеся аргументами, в тім числі запозиченнями з методичної літератури, і складіть текст вашого виступу в межах дискусії (2-3 сторінки).

10. Вам запропонували оформити в Інтернеті веб-сторінку – «Інтерактивні технології навчання історії». Підготуйте текст інформаційної довідки про технологію «Займи позицію» (2-3 сторінки).

11. Поясніть, яку з відомих вам моделей освіти ілюструє наступне твердження: «Якщо щось почую, то забуду, якщо щось побачу, то запам'ятаю, якщо щось зроблю практично, то зрозумію». Розкрийте посутні ознаки цієї моделі, дайте її характеристику.

12. Ви – учасник конкурсу «Учитель року» в номінації «Історія». Один з конкурсів у вашій номінації передбачає проведення уроку в незнайомому класі (тема уроку і клас визначається жеребкуванням). Уявіть собі, що ваш жереб передбачає проведення уроку-уявної подорожі в 5 класі з розділу «Козацька Україна» (підручник В.Власова та О.Данилевської). Підготуйте на конкурсі конспект уроку-подорожі з однієї з тем розділу.

13. Фахова контрольна робота, що її пропонують учасникам конкурсу «Учитель року», містить завдання й запитання з історії, педагогіки, психології, методики навчання історії. Вам потрібно дати розгорнуту й переконливу відповідь (2-3 сторінки) на запитання «Яким ви уявляєте собі ідеальний урок історії?». Наводьте у відповіді не лише власні судження, але й авторитетні думки дослідників цієї проблеми.

14. Визначте і обґрунтуйте, про яку технологію інтерактивного навчання йдеться у висловлюванні Чарльза Мак Кормика: «Двоє, працюючи разом, досягнуть більшого, ніж троє, які працюють окремо». Підготуйте методичну довідку (2-3 сторінки) про цю технологію інтерактивного навчання.

15. Проаналізуйте переваги і недоліки такої нетрадиційної форми навчання як урок-судове засідання. Сформулюйте і наведіть тематику 5-7 уроків-історичних судів для учнів старшої школи. Свій вибір обґрунтуйте.

16. Прореферуйте рекомендовану до змістового модуля 3.4 книгу Г.Кулагіної «100 ігор з історії», напишіть методичну рецензію на неї (3-4 сторінки), визначивши місце дидактичної гри в системі роботи вчителя історії, повноту й вичерпність розкриття теми автором, рівень практичної цінності дослідження в сучасній школі.

17. Опрацюйте науково-методичний посібник О.Пометун та Л.Пироженко «Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання», рекомендований до змістового модуля 3.3. Напишіть рецензію (3-4 сторінки) на цю книгу, визначте, якою мірою авторам вдалося розв'язати завдання, сформульовані в анотації (с.2). Дайте оцінку ступеню практичної значущості дослідження О.Пометун та Л.Пироженко.

18. Складіть анотований перелік масових форм позакласної роботи з історії (3-4 сторінки), схарактеризувавши в ньому найпопулярніші з них (історичні вечори, вікторини, олімпіади, предметний тиждень, екскурсії тощо).

19. Уважно прочитайте й проаналізуйте 4-5 статей (на ваш вибір) зі збірника «Позакласні заходи з історії» (Х.: Основа, 2004. – 160 с.) та дайте письмовий відгук на них (3-4 сторінки). Чи вдалося авторам дати відповідь на поставлене в передмові питання: як підвищити інтерес учнів до предмета?

20. Поцікавтесь у міському методичному кабінеті, який з кабінетів історії міста вважається найкращим. Відвідайте школу, в якій працює цей кабінет, познайомтесь з учителем історії, котрий завідує ним. Опишіть паспорт цього кабінету, його експозицію, навчально-методичне обладнання. По можливості свій звіт доповніть фотоматеріалами.

21. Проаналізуйте публікації в журналі «Історія в школі» (2006-2008 роки) і складіть бібліографічний список (10-15 назв) публікацій, в яких висвітлюється питання позакласної роботи з історії. Якщо їх не виявиться або кількість буде менше 10, розширте межі аналізу (2003-2005 роки).

22. Проаналізуйте публікації в журналі «Історія в школах України» (2002-2008 роки) на предмет наявності в них матеріалів про шкільний кабінет історії. Складіть бібліографію цієї проблеми (10-15 назв). За умов відсутності або нестачі публікацій на цю тему розширте межі аналізу (2000-2001 роки).


Тестові завдання до модуля ІІІ

1. Поєднайте назви компонентів уроку і їхній зміст:

1. коротка бесіда чи постановка проблемного запитання з метою пригадування раніше одержаних знань та вмінь, встановлення зв'язку з попередніми темами вивчення нового матеріалу
2. повідомлення інформації про очікувані результати спільної роботи вчителя й учнів актуалізація опорних знань
3. на основі сприйняття інформації вчителя, самостійної роботи з різноманітними джерелами знань учні одержують знання, формують уміння, одержують цілісне уявлення про історичне минуле оприлюднення мети уроку
4. наведення переконливих аргументів щодо важливості, необхідності вивчення теми, набору «цікавинок», які викликають до неї інтерес мотивація навчальної діяльності

2. У наведеному переліку уроків оберіть і поставте в ту чи іншу колонку назви типів і форм уроку: урок-уявна подорож, комбінований урок, урок-судове засідання, урок узагальнення і систематизації знань, урок-прес-конференція, урок-інтерв'ю, урок-аукціон знань, урок вивчення нового матеріалу, урок перевірки, корекції і контролю знань

Типи Форми
   

3. З наведених нижче типів уроків випишіть ті, які відповідають класифікації В.О.Онищука: урок вивчення нового матеріалу, урок-бесіда, урок-лекція, урок формування умінь і навичок, урок контролю, корекції і оцінювання знань, урок-розповідь, комбінований урок, урок узагальнення та систематизації знань.

4. Серед перелічених структурних компонентів викресліть ті, які не стосуються уроку узагальнення та систематизації: організаційний момент, актуалізація опорних знань, умінь та уявлень школярів, перевірка знань і умінь, мотивація навчальної діяльності, оголошення теми, очікуваних результатів, вивчення нового матеріалу, закріплення знань, підбиття підсумків уроку, інструктаж з домашнього завдання.

5. Подані етапи підготовки вчителя до уроку розташуйте в логічній послідовності, якої потребує методика такої роботи: складання конспекту уроку, аналіз пізнавальних можливостей класу, добір методичних прийомів і засобів навчання відповідно до очікуваних результатів уроку, аналіз шкільних програм, вивчення підручників і посібників, визначення місця уроку в темі чи розділі, визначення мети (очікуваних результатів) уроку.

6. Розташуйте у порядку їх відображення в конспекті уроку такі його компоненти: домашнє завдання, тип уроку, зміст і прийоми викладання, зміст і прийоми пізнавальної діяльності учнів, дата, обладнання, тема уроку, очікувані результати.

7. Глибока внутрішня мотивація (інтерес самого учня), поєднання різноманітних видів діяльності, розвиток комунікативних умінь, можливість демократичного рівноправного партнерства між учителем та учнями і всередині учнівського колективу – це риси моделі навчання

а) пасивної;

б) активної;

в) інтерактивної.

8. Категорії освітньої діяльності «технологія» (1), «випадковий досвід» (2), «ремесло» (3) поставте в послідовності, яка віддзеркалює етапи роботи вчителя над вдосконаленням його методичної майстерності.

9. Інтерактивна технологія навчання, що застосовується в роботі з дискусійними темами курсу історії, з якої існують суперечливі, протилежні думки, технологія, що передбачає чітке визначення власної точки зору і відстоювання її, але яка не забороняє в разі аргументів протилежної сторони підтримати іншу точку зору - це

а) «ажурна пилка»;

б) мозковий штурм;

в) «займи позицію».

10. З наведених ознак оберіть ті, які характеризують позакласну роботу вчителя з учнями: регламентованість форм, змісту, часу занять; добровільний характер участі; систематичність; відсутність регламентації у часі, змісті, формах діяльності; обов'язковість участі для школярів; можливість задовольнити різноманітні пізнавальні інтереси школярів; обов'язкове оцінювання роботи учнів в балах; контроль з боку адміністрації; урок – основна форма організації процесу.

Модульна контрольна робота № 3

Завдання і запитання на допомогу студентам

1. Що таке форми організації навчання?

2. Дайте визначення уроку як формі організації навчання.

3. Чому урок вважають основною формою організації навчання?

4. У чому ви бачите переваги та недоліки уроку як форми організації навчання? Відповідь обгрунтуйте.

5. Визначте критерії типологізації уроків історії за О.О.Вагіним, П.С.Лейбенгрубом, В.О.Онищуком, П.В.Горою.

6. Перелічіть типи уроків за основною дидактичною метою та надайте коротку характеристику кожному типові.

7. Що таке форма уроку та які форми уроку різних типів вам відомі?

8. Якими є етапи підготовки вчителя до уроку?

9. Як скласти план-конспект уроку?

10. Якими є вимоги до сучасного уроку історії?

11. Які ви знаєте функції та принципи організації контролю результатів навчання учнів історії?

12. Що таке оцінювання?

13. Якими є види оцінювання?

14. Що таке критерії та рівні оцінювання навчальних досягнень учнів?

15. Яким є об'єкт оцінювання навчальних досягнень учнів за компетентнісного підходу?

16. Якими є критерії оцінювання навчальних досягнень учнів?

17. Схарактеризуйте основні методичні прийоми перевірки знань школярів з історії а) в основній школі; б) у старшій школі.

18. Обґрунтуйте переваги і недоліки, з вашої точки зору, тематичного оцінювання знань учнів з історії.

19. Які важливі функції перевірки і оцінювання знань школярів віддзеркалені у висловлюванні педагога-новатора Є.Ільїна «Оцінка, як і чоботи, може бути на виріст»?

20. Визначте позитив і негатив тестового контролю знань учнів з історії.

21. Визначте основні риси пасивної та активної моделей навчання.

22. Чим відрізняється від них інтерактивна модель?

23. У чому сильні сторони та обмеження у використанні інтерактивної моделі?

24. Чи може учитель подолати ці обмеження, яким чином?

25. Що таке технологія навчання?

26. Спробуйте дати власне визначення поняттю «інтерактивні технології навчання».

27. Якими є основні елементи структури інтерактивного уроку?

28. Дайте стислу характеристику структурним компонентам інтерактивного уроку.

29. У чому полягають особливості інтерактивного уроку?

30. Опишіть методику проведення широко вживаних інтерактивних технологій: робота в малих групах, займи позицію, метод PRES, мозковий штурм.

31. Проаналізуйте різні нетрадиційні форми організації навчання історії, визначте критерії їх порівняння і порівняйте.

32. Чим приваблюють школярів нетрадиційні уроки історії?

33. У чому особливості, специфіка використання різних нетрадиційних форм організації навчання в основній школі (5-9 класи)?

34. Що таке інтеграція навчання? З якими предметами найорганічніше поєднується вивчення шкільних курсів історії?

35. Сформулюйте 3-5 тем інтегративних уроків на основі поєднання історії з українською, зарубіжною літературою, географією, музикою, образотворчим мистецтвом тощо.

36. З яким типом традиційного уроку співвідноситься аукціон знань з історії, розкрийте методику його підготовки і проведення.

37. За яких умов методично доцільним є використання уявної подорожі?

38. Чи згодні ви з принципами викладання історії за технологією Ю.Троїцького?

39. Що таке урок-історичний суд? У якій віковій групі та при вивченні яких тем доцільно його використовувати?

40. Якою є методика організації дидактичної гри на уроках історії в основній школі?

41. У чому, на вашу думку, полягає відмінність між навчальною і позакласною роботою?

42. Охарактеризуйте організаційні форми позакласної роботи з історії.

43. Які чинники враховує учитель, віддаючи перевагу певним формам позакласної роботи?

44. Чи обов'язковою і невід'ємною складовою роботи вчителя історії є позакласна робота з предмету? Своє судження прокоментуйте.

45. Які заходи позакласної роботи можуть бути змістом Тижня історії в школі?

46. Яку роль відіграє кабінет як навчально-методичний підрозділ у підвищенні ефективності навчання історії?

47. Сформулюйте загальні вимоги до навчального кабінету.

48. Якими є умови для успішного виконання учнями вимог до освітньої підготовки на базі навчального кабінету?





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 390 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...