Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етапи становлення та розвитку 2 страница



15. Шкільна історія очима істориків науковців: Матеріали Робочої наради з моніторингу шкільних підручників історії України. – К., 2008. – 128 с.

 
 


Завдання і запитання для самоконтролю

до змістового модуля № 1.7

1. Якими були досягнення і недоліки радянського підручникотворення?

2. З якими труднощами зіткнулись автори сучасних українських підручників з історії?

3. Якими є вимоги до сучасного підручника в європейській та вітчизняній методиці навчання?

4. Що б ви назвали актуальними проблемами сучасного шкільного підручника історії?

5. Якими, на ваш погляд, є шляхи вдосконалення сучасного підручника?

6. Назвіть структурні компоненти шкільного підручника з історії.

7. Які можливості створює кожен з компонентів підручника для організації пізнавальної діяльності учнів?

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ № 1.8

Різні типи навчальних історичних текстів

і методика їх використання

Лекція (2 год.)

ПЛАН

1. Типи навчальних текстів з історії.

2. Методика роботи з історичним документом.

3. Художня та науково-популярна література у навчанні історії.

4. Проблема інтерпретації навчальних текстів на уроках історії.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Андрусишин Б., Борисенко В. Історія України в художньо-літературних образах. – К., 2000. – 224 с.

2. Баханов К.О. Організація особистісно-орієнтованого навчання. Порадник молодого вчителя історії. – Х., 2008. – С.132-133, 108-116.

3. Вагин А. Методика преподавания истории в средней школе. – М., 1968. – С.266-296.

4. Власов В. Історичне джерело в арсеналі дидактичних засобів: чи здатна методика подолати втому від історії? // Історія в школах України. – 2009. - №4. – С.3-8.

5. Вяземский Е., Стрелова О. Теория и методика преподавания истории. – М., 2003. – С. 175-211.

6. Дерево пам'яті: Книга українського історичного оповідання. У 4 вип. – К., 1990-1993.

7. Изучение исторических документов, источников исторических знаний // Студеникин М.Т. Методика преподавания истории в школе. – М., 2002. – С.131-142.

8. Задорожна Л. Навчити працювати самостійно (інтеграційний метод роботи з історичними документами) // Історія в школах України. – 2004. - №5. – С.7-10.

9. Курилів В. Методика викладання історії. – Львів., Торонто, 2003. – С.173-197.

10. Коляда І., Загребельна Н., Порало Н. Історія України (1914-1939) в художньо-літературних образах. – К.: Арістей, 2004. – 272 с.

11. Косенко Н. Особливості сприйняття учнями художніх текстів // Дивослово. – 2003. - №10. – С.41-42.

12. Мисан В. Знаходити відповіді самостійно//Історія в школах України. –2005. – №5. – С.4-11.

13. Мисан В. Особливості роботи з текстовими історичними джерелами // Доба. – 2004. – №2(10). – С.10-14.

14. Мисан В. Особливості роботи з текстовими історичними джерелами // Сучасні підходи до історичної освіти. Методичний додаток до навч. посібника «Історія епохи очима людини». – Львів, 2009. – С.68-77. Методика преподавания истории в средней школе (С.Ежова, И.Лебедева, А.Дружкова). – М., – 1986. – С. 156-162.

15. Могорита В. Використання фрагментів художньої літератури на уроках історії // Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання. – 2011. - №3. – С.29-33.

16. Осмоловський А. Рольовий підхід до аналізу історичних документів як засіб розвитку учнівської особистості // Сучасні підходи до історичної освіти. Методичний додаток до навч. посібника «Історія епохи очима людини». – Львів, 2009. – С.86-93.

17. Пометун О., Фрейман Г. Методика навчання історії в школі. – К., 2005. – С.140-168.

18. Хрестоматия поэтических произведений по истории древнего мира и средних веков. – М., 1961.

19. Цвікальська Г.О. Література і мистецтво в шкільному курсі нової історії. – К., 1978.

Завдання і запитання для самоконтролю

до змістового модуля № 1.8

1. За якими критеріями і як класифікуються навчальні тексти?

2. Що таке історичне джерело та історичний документ, чому важливо розрізняти їх види?

3. Які прийоми навчання застосовує вчитель у роботі з історичним документом?

4. Пригадайте прийоми навчання, які застосовує вчитель у роботі з художньою та науково-популярною літературою.

5. Чому важливо навчити учнів відрізняти історичний міф, думку, історичний факт?

6. Як пов’язана класифікація текстів з видами їх інтерпретації?

Індивідуальні творчі завдання до модуля І

«Сучасна система шкільної історичної освіти.

Методи навчання історії»

1. Як історики, ви, певно, знайомі з Декалогом (Десятьма заповідями) українського націоналіста, котрий складався як присяга членами ОУН. Чули ви, напевно, і про клятву Гіппократа, що її дають лікарі. Спробуйте скласти «Декалог учителя історії», в якому б відобразилися сучасні освітні реалії, роль шкільного вчителя історії у вихованні громадянина України.

2. Поясність і аргументуйте визначені у пояснювальній записці до шкільних програм з історії для 5-11 класів (К.: Шкільний світ, 2001) три пріоритети: 1) вивчення історії України; 2) вивчення історії ХХ століття; 3) вивчення історії країн, що мали історичні зумовлені зв'язки з Україною.

3. Визначте й аргументуйте десять складових методичної майстерності учителя історії, сформулювавши їх як завдання його методичної підготовки.

4. Порівняйте, визначивши переваги й недоліки, лінійний та концентричний підходи до структурування шкільної історичної освіти, оцінивши роль кожного в історичній освіті, вихованні й розвитку учнів (кінець ХІХ – початок ХХІ століть).

5. Складіть порівняльну характеристику змісту й структури двох діючих програм з історії для загальноосвітніх навчальних закладів: для 5-11 класів (К.: Шкільний світ, 2001) та для 5-12 класів (К.: Ірпінь, 2005).

6. Створіть навчальний текст до статті методичного довідника на тему «Мета уроку», в якій наведіть визначення цього поняття, його структуру, розкрийте роль мети уроку в організації навчально-виховного процесу. Подайте список (5-7 назв) рекомендованої методичної літератури з проблеми.

7. Відтворіть у вигляді таблиці (клас, назва й хронологічні межі курсів історії, кількість навчальних годин на рік і на тиждень) сучасну структуру шкільної історичної освіти за програмами 2001 р. (5-11 класи) та 2005 р. (5-12 класи).

8. Складіть методичну пам'ятку для вчителя історії «Як правильно сформулювати мету (очікувані результати) уроку історії», в якій крок за кроком, дотримуючись логічної послідовності, опишіть дії вчителя у процесі формулювання ним мети уроку і вимоги, яким вона повинна відповідати.

9. Чи згодні ви з твердженням, що мова вчителя – це його професійне знаряддя праці? Сформулюйте і обґрунтуйте 10-15 основних вимог до рівня мовленнєвої культури вчителя-історика. Додайте до цього переліку список літератури, опрацювання якої допоможе вчителеві в роботі над удосконаленням мовленнєвої культури.

10. Проведіть міні-дослідження в своїй академгрупі щодо рівня мовленнєвої культури майбутніх учителів історії. Складіть реєстр найтиповіших мовних помилок (росіянізми, діалектизми, неправильні наголоси тощо), що їх припускають ваші однокурсники. За результатами свого дослідження напишіть коротке методичне есе «Як ми говоримо: типові помилки в мовленні студентів-істориків» (3-4 сторінки).

11. Складіть фрагмент тексту лекції з «Шкільного курсу історії та методики його викладання», присвяченої методам навчання історії. Зокрема, розкрийте у вашому тексті питання «Поняття про методи навчання історії та їх класифікація» (3-4 сторінки). Порекомендуйте також уявній аудиторії список методичної літератури з цього питання. Текст має бути змістовний, чіткий, зрозумілий, логічний, доступний, переконливий.

12. Напишіть методичне есе (письмовий твір, який характеризується вільним, не обов'язково вичерпним, але виразно індивідуальним трактуванням проблеми) на тему «Роль характеристики у викладанні історії як засобу подолання її знеособлення». Підтвердіть або спростуйте думку російського історика А.Гуревича «Історія, втрачаючи людину, втрачає разом з тим і свого читача».

13. Складіть текст виступу на засіданні методичного об'єднання вчителів історії на тему «Сюжетна розповідь як прийом словесного методу навчання» (обсяг тексту – 3-4 сторінки). У виступі наведіть визначення цього прийому, його специфічні ознаки, умови використання, докладно висвітліть прийоми та засоби конкретизації історичного матеріалу, обов'язково супроводжуючи текст конкретними прикладами з шкільних курсів історії.

14. Ви – один з авторів підручника «Методика навчання історії в середній школі». Вам доручено написати розділ «Бесіда на уроці історії: види, вимоги, методика підготовки і проведення». Напишіть текст дорученого вам розділу (3-4 сторінки), складіть його план, дотримуючись якого постарайтеся вичерпно, доступно й цікаво викласти інформацію. Щоб переконатися, наскільки якісно ви впоралися із завданням, попросіть своїх товаришів оцінити написаний вами розділ підручника, а висловлені зауваження врахуйте в остаточній редакції тексту.

15. Вам доручено написати передмову до посібника «Історія в художньо-літературних образах», що містить уривки історичних романів, повістей, оповідань, поем, які відтворюють найвизначніші події минулого в конкретних художніх образах. Складіть текст передмови (3-4 сторінки), в якому обґрунтуйте значення та функції творів художньої літератури, її види, поради вчителям щодо методичних прийомів застосування літературних пам'яток та історичної белетристики.

16. Складіть анотований список художньої історичної літератури (10-15 назв) для учнів 7 класу з курсу історії України за схемою

Автор Назва твору Рік і місце видання, обсяг До якої теми курсу рекомендується твір Короткий зміст книги

17. Аргументуйте слушність думки відомого методиста Н.Г.Дайрі, який стверджує, що «урок без домінуючої ролі активної пізнавальної діяльності учнів – це урок вчорашнього дня». Наведіть визначення пізнавальної діяльності школярів, розкрийте її роль у навчальному процесі, охарактеризуйте і порівняйте два типи пізнавальної діяльності. Свої аргументи супроводжуйте посиланнями на сучасну методичну літературу.

18. Одним з ефективних і цікавих для учнів прийомів організації пізнавальної діяльності є логічні й образні задачі з історії. Підготуйте для журналу «Постметодика» статтю (3-4 сторінки) «Логічні й образні задачі в методичному арсеналі вчителя історії», в якій наведіть визначення логічної, образної задачі, їх види, а також по 3 приклади задач кожного типу (логічних та образних) до одного з шкільних курсів історії.

19. Джерело, за образним висловом Робіна Колінгвуда – це сировина, з якої виготовляють історію. А яку роль відіграють історичні документи у шкільному навчанні історії? Підготуйте текст виступу на засіданні методоб'єднання вчителів історії «Різновиди історичних джерел і методика їх використання у шкільних курсах історії», в якому обґрунтуйте роль історичних документів, їх функції, види, методичні прийоми роботи з ними на уроці і вдома. Наводьте конкретні приклади, посилайтесь на сучасну методичну літературу.

20. Ви – член журі Всеукраїнського конкурсу на кращий підручник з історії для середньої загальноосвітньої школи. Вам необхідно скласти чітку і логічну систему критеріїв, за якими будуть оцінюватися подані на конкурс підручники. На основі опрацювання рекомендованої методичної літератури (змістовий модуль №7) розробіть і складіть «Критерії, яким мають відповідати шкільні підручники з історії», відобразивши в них вимоги до концепції, змісту, методичного апарату, апарату орієнтації тощо.

21. Вам довірено висунути на здобуття премії імені Самійла Величка кращий, з вашої точки зору, шкільний підручник з історії. Ви маєте визначити, який це з нині діючих підручників, і написати представлення для вручення нагороди (3-4 сторінки). У тексті представлення слід відобразити відомості про автора (авторів) підручника, розкрити його переваги у порівнянні з іншими навчальними книгами такого роду, довести, що і зміст, і методичний апарат, і оформлення та санітарно-гігієнічні параметри підручника відповідають сучасним вимогам.

22. Підготуйте енциклопедичну статтю до видання «Історико-методична думка в особах» (3-4 сторінки) про одного з діячів освіти кінця ХVІІІ – початку ХХ століть (Ф.І.Янкович, Я.Г.Гуревич, М.П.Покотило, О.Ф.Гартвіг).

Тестові завдання до модуля І

1. Однократне, хронологічно послідовне вивчення історичного минулого з найдавніших часів до сучасності характеризує

а) концентричний принцип шкільної історичної освіти;

б) лінійний принцип її побудови.

2. Шкільні програми з історії – це документ

а) регіонального рівня;

б) загальнодержавного рівня.

3. Для вчителя історії програми для загальноосвітніх навчальних закладів мають характер

а) рекомендаційний;

б) обов'язковий.

4. До структурних компонентів нової навчальної програми з історії України та всесвітньої історії для 5-12 класів належать … (перерахувати ці структурні компоненти).

5. Відведені програмою на вивчення певного курсу історії години розподіляє на окремі уроки

а) директор школи;

б) завуч;

в) учитель історії.

6. Мета уроку – це … (навести визначення).

7. Мета має такі складові: … (перелічити).

8. Мета уроку визначається такими чинниками … (назвати).

9. З двох наведених тверджень обрати й обґрунтувати справедливе:

а) мета уроку повідомляється учням на уроці;

б) мета уроку не повідомляється учням на уроці.

10. Методи навчання історії – це … (навести визначення).

11. Методи навчання допомагають учителеві знайти відповідь на запитання … (сформулюйте його).

12. За джерелами знань методи класифікуються у такий спосіб: … (навести класифікацію).

13. За рівнем пізнавальної діяльності учнів методи поділяються на … (перелічити).

14. Ця класифікація була введена до наукового вжитку

а) П.В.Горою;

б) О.О.Вагіним;

в) О.І.Стражевим;

г) І.Я.Лернером;

д) М.Н.Скаткіним.

16. Класифікація методів навчання за характером історичного матеріалу поділяє методи на: … (продовжити).

17. Цю класифікацію запровадив:

а) О.О.Вагін;

б) Н.Г.Дайрі;

в) І.Я.Лернер;

г) О.І.Стражев;

д) П.В.Гора.

18. Вибір учителем методів навчання обумовлюється такими чинниками … (перерахувати).

19. Драматизм, високий ступінь конкретизації історичного матеріалу, емоційність, наявність зав'язки, кульмінації та розв'язки – це ознаки такого прийому словесного методу навчання як

а) шкільної лекції;

б) картинного опису;

в) сюжетної розповіді;

г) характеристики.

20. До двох типів пізнавальної діяльності школярів, на думку Н.Г.Дайрі, належать такі:

а) дослідницький;

б) творчо-пошуковий;

в) пояснювально-ілюстративний;

г) репродуктивний.

21. Першим навчальним посібником з російської історії слід вважати:

а) «Слово про закон та благодать»;

б) «Синопсис»;

в) «Повчання дітям».

22. З перерахованих прізвищ відомих істориків оберіть ті, що належать авторам шкільних підручників з історії: В.Н.Даниленко, Г.В.Касьянов, С.В.Кульчицький, В.А.Смолій, В.С.Степанков, В.Г.Сарбей, О.Субтельний, Ю.І.Шаповал, Г.К.Швидько, Н.М.Яковенко.

23. Співвіднесіть матеріал шкільних курсів історії з класами, в яких він вивчається

1. Міжнародні відносини (1945 р. – початок ХХІ ст.) а) 7-ий клас
2. Галицько-Волинська держава б) 6-ий клас
3.Українські землі в ХVІ ст. в) 9-ий клас
4. Давні слов'яни та їхні сусіди г) 8-ий клас
5. Велика Французька революція кінця ХVІІІ ст. д) 11-ий клас

24. Співвіднесіть шкільні підручники з історії з їхніми авторами

1. Всесвітня історія. 1914-1939: Підручник для 10 кл. а) В.О.Мисан
2. Історія України. Давні часи та середньовіччя. 7 кл. б) В.А.Смолій, В.С.Степанков
3. Оповідання з історії України. Підручник для 5 кл. в) П.Б.Полянський
4. Історія стародавнього світу. 6 кл. г) В.С.Власов
5. Історія України. Підручник для 8 кл. д) О.І.Шалагінова, Б.Б.Шалагінов

25. Доберіть до назв художніх історичних творів прізвища їхніх авторів:

1. «Я, Богдан» а) Шарль де Костер
2. «Берестечко» б) Ліна Костенко
3. «Орда» в) Вальтер Скотт
4. «Айвенго» г) Павло Загребельний
5. «Легенда про Уленшпігеля» д) Роман Іваничук

Модульна контрольна робота №1

Завдання і запитання на допомогу студентам

1. Що таке методика навчання історії?

2. Що є об’єктом і предметом методики навчання історії як науки?

3. На які питання практичної діяльності вчителя покликана дати відповідь методика?

4. У яких історичних обставинах виникла українська історична дидактика?

5. На яких засадничих принципах ґрунтувалася історична освіта упродовж XVII – XVIІІ ст.?

6. Схарактеризуйте погляди Ф.І.Янковича-де-Мірієво, основні положення його «Руководства для учителей».

7. У чому полягали новаторські ідеї методистів початку ХХ століття Б.Жаворонкова, М.Рожкова, О.Гартвіга, С.Фарфаровського, Я.Кулжинського?

8. У яких державних документах, нормативних актах Міністерства освіти і науки України сформульовано сучасні пріоритети у розвитку шкільної освіти?

9. За якими навчальними програмами здійснюється викладання історії в середніх школах України?

10. Назвіть основні принципи сучасної шкільної історичної освіти.

11. Якими є мета і завдання шкільної історичної освіти України в основній школі?

12. Що таке структура шкільної історичної освіти?

13. Порівняйте та визначте переваги й недоліки лінійного й концентричного підходів до структурування шкільних курсів історії.

14. Що таке мета уроку? Назвіть її складові.

15. Що таке метод навчання історії?

16. Які класифікації методів навчання історії вам відомі?

17. За якими критеріями можна класифікувати методи навчання?

18. Як співвідносяться між собою методи і прийоми навчання?

19. Порівняйте зміст понять: «прийоми навчання», «прийоми викладання», «прийоми пізнавальної діяльності учнів». Визначте їх співвідношення.

20. Яка з відомих класифікацій методів навчання історії видається вам найприйнятнішою? Обґрунтуйте свій вибір.

21. Яким вимогам має відповідати мовленнєва культура вчителя історії?

22. Охарактеризуйте основні функції слова вчителя у викладанні історії.

За яких умов вони можуть бути реалізовані якнайповніше?

23. Які прийоми словесного методу навчання вам відомі?

24. Пригадайте критерії відбору тих чи інших прийомів словесного методу.

25. Дайте характеристику кожному з прийомів словесного методу навчання за схемою: а) визначення, б) специфічні риси, ознаки, в) умови застосування.

26. Що таке пізнавальна діяльність учнів? Яка її роль у підвищенні ефективності навчання?

27. Порівняйте два типи організації пізнавальної діяльності школярів за дослідженнями Н.Г.Дайрі.

28. Назвіть прийоми організації пізнавальної діяльності школярів у процесі вивчення історії.

29. Розкрийте зміст таких прийомів, як образні та логічні задачі з історії.

30. Чому рівень організації пізнавальної діяльності учнів є одним з головних критеріїв оцінки уроку?

31. Якими були досягнення і недоліки радянського підручникотворення?

32. З якими труднощами зіткнулись автори сучасних українських підручників з історії?

33. Якими є вимоги до сучасного підручника в європейській та вітчизняній методиці навчання?

34. Що б ви назвали актуальними проблемами сучасного шкільного підручника історії?

35. Якими, на ваш погляд, є шляхи вдосконалення сучасного підручника?

36. Назвіть структурні компоненти шкільного підручника з історії.

37. Які можливості створює кожен з компонентів підручника для організації пізнавальної діяльності учнів?

38. За якими критеріями і як класифікуються навчальні тексти?

39. Що таке історичне джерело та історичний документ, чому важливо розрізняти їх види?

40. Які прийоми навчання застосовує вчитель у роботі з історичним документом?

41. Пригадайте прийоми навчання, які застосовує вчитель у роботі з художньою та науково-популярною літературою.

42. Чому важливо навчити учнів відрізняти історичний міф, думку, історичний факт?

43. Як пов’язана класифікація текстів з видами їх інтерпретації?

МОДУЛЬ ІІ

Формування історичних знань школярів.

Структура історичних знань

Модуль включає 8 лекційних годин, 10 - семінарських, по 18 годин самостійної та індивідуальної роботи. Всього – 54 години.

Основні програмні положення

Роль історичних знань у формуванні наукового світогляду учнів. Їх роль в реалізації завдань навчання, виховання та розвитку учнів.

Історичні факти, їх роль у вивченні історії. Види історичних фактів. Взаємозв'язок подій та явищ. Співвідношення фактів та узагальнень в учбовому процесі.

Складові учбового історичного матеріалу: загальні та конкретні історичні уявлення, історичні поняття, закономірності суспільного розвитку.

Історичні уявлення, їх класифікація. Шляхи формування уявлень (про час, простір, різні сторони життя суспільства).

Історичні поняття, їх роль у вивченні історії. Класифікація. Виявлення історичних ознак історичних понять. Основні методичні умови, прийоми та засоби формування понять.

Основні історичні зв'язки, тенденції та закономірності як компонент історичного матеріалу. Типи історичних зв'язків. Методичні умови засвоєння учнями закономірностей суспільного розвитку.

ЗМІСТОВІ МОДУЛІ


ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.1

Наочний метод навчання історії. Умовно-графічна наочність

Лекція (2 год.)

ПЛАН

1. Поняття наочного навчання. Класифікація наочності.

2. Умовно-графічна наочність, її види.

3. Методика роботи з умовно-графічною наочністю.

Семінарське заняття

«Наочний метод навчання історії. Робота з історичною картою»

(2 год.)

Мета:

- з'ясувати роль, функції, класифікацію наочних засобів навчання у процесі викладання історії;

- ознайомитися з видами історичних карт, умовами їх використання;

- оволодіти прийомами формування просторових уявлень учнів на основі застосування умовно-графічної наочності.

Опорні поняття: наочне навчання, наочні засоби навчання, речова, образна та умовно-графічна наочність, історична карта та її види, контурна карта, карта-схема.

ПЛАН

ТЕОРЕТИЧНИЙ БЛОК

1. Поняття наочного навчання. Функції та значення наочних засобів навчання історії. Класифікація наочності.

2. Історичні карти на уроках історії, їх види і значення.

3. Методичні прийоми знайомства учнів з картою, «оживлення» карт за допомогою аплікації, уявні подорожі та інші варіанти роботи з формування просторових уявлень школярів.

ПРАКТИЧНИЙ БЛОК

Підготувати і провести фрагмент уроку з демонстрацією різноманітних прийомів роботи з історичною картою (знайомство з картою, навчання правилам роботи з нею, орієнтація в легенді карти, порівняння і зіставлення карт, використання аплікацій, уявних подорожей, ігрових прийомів тощо).

Орієнтовні теми уроків:

1. «Греко-перські війни» (6 клас);

2. «Княгиня Ольга, її реформи. Прихід Святослава до влади. Похід проти Хозарського каганату. Балканські походи» (7 клас);

3. «Перший похід монголів на Русь. Вторгнення хана Батия на українські землі. Утворення Золотої Орди» (7 клас);

4. «Причини й передумови великих географічних відкриттів ХV-ХVІ ст. Початок і перебіг основних відкриттів. Перша навколосвітня подорож» (8 клас);

5. «Битви на Жовтих Водах, під Корсунем та Пилявцями. Визвольний похід українського війська в Галичину» (8 клас).


Завдання для самостійної роботи №4

На основі опрацювання рекомендованої літератури розробити і оформити у вигляді пам'ятки такі методичні рекомендації щодо використання умовно-графічної наочності у викладанні історії:

ІС-31 – пам'ятка вчителеві історії «Правила роботи з історичною картою» (8-10 тез);

ІП-32 – пам'ятка учневі 5-9 класів «Як виконувати завдання на контурній карті» (8-10 тез);

ІП-33 – пам'ятка учневі 5-9 класів «Як навчитися читати легенду історичної карти» (з ілюстративним матеріалом);

ІП-34 – пам'ятка вчителеві історії «Як знайомити з історичною картою п'ятикласників» (8-10 тез);

ІП-35 – пам'ятка вчителеві історії «Як оживити карту за допомогою аплікацій» (з набором аплікацій для вивчення однієї з тем шкільного курсу історії у 5-7 класах).

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Баханов К.О. Організація особистісно орієнтованого навчання. Порадник молодого вчителя історії. – Х., 2008. – С.103-104.

2. Вагин А.А. Методика преподавания истории в средней школе. – М., 1968. – С.137-149; 217-234.

3. Вяземский Е., Стрелова О. Теория и методика преподавания истории в школе. - М.: Владос, 2003.- С.266-278.

4. Годер Г.И. Преподавание истории в 5 классе. Пособие для учителя. – М., 1985. – С.63-73 (робота з контурною картою).

5. Гора П.В. Методические приёмы и средства наглядного обучения истории в средней школе. - М., 1971.

6. Гора П.В. Повышение эффективности обучения истории в средней школе. - М., 1988. – С.109-115.

7. Десятов Д.Л. Методика застосування наочності на уроках історії стародавнього світу: основи задачнісного підходу // Акт. Проблеми методики викладання історії, правознавства та суспільствознавчих дисциплін у вищих навчальних закладах. – Харків: ФОП Павлов М.Ю., 2009. – С.34-39.

8. Ежова С., Лебедева И., Дружкова А. Методика преподавания истории в средней школе - М., 1986. - С.139-155.

9. Кулагина Г.А. Сто игр по истории. – М., 1983.

10. Линко Г.М. Работа с исторической картой в восьмилетней школе. – М., 1962.

11. Мартинюк О., Гісем О. Нові вітчизняні навчальні атласи з історії // Історія в школах України. – 2000. – №2. – С. 50-52.

12. Никифоров Д.Н. Наглядность в преподавании истории. – М., 1974.

13. Полторак Д.И., Аппарович Н.И. и др. Методика использования средств обучения в преподавании истории. – М., 1987.

14. Студеникин М.Т. Методика преподавания истории в школе. – М., 2002. – С. 103-117.

15. Фатке Вернер. Работа с картой на уроках истории в школе. – ПИШ. – 1992. – №3-4.

16. Фідря О., Фідря Н. Просторова компетенція й картографічні вміння та навички у шкільних курсах історії. Стаття перша // Історія в школах України. – 2008. – №5. – С.25-31.

17. Фідря О., Фідря Н. Просторова компетенція та картографічні вміння й навички у шкільних курсах історії. Продовження // Історія в школах України. – 2009. – №5. – С.17-23.

18. Худобець О. Використання схем і таблиць на уроці історії // Історія і суспільствознавство в школах України. – 2011. – №2. – С.47-48.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1108 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.033 с)...