Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Оановні правові системи сучасності



1. Як відомо, структура романо-германської правової сім`ї включає публічне і приватне право. Це є однією із особливостей романо-германської правової сім`ї. Спробуйте проаналізувати причини відсутності цієї ознаки серед особливих рис англо-американської правової сім`ї.

2. Правові системи яких держав входять до англо-американської правової сім'ї?
А. Франція, Англія, КазахстанБ. Канада, Мексика, ЯпоніяВ. США, Австралія, Перу Г. Нова Зеландія, Англія, Канада

3. Позначте правильне твердження…

1. Правова система не залишається незмінною і постійно перебуває у процесі розвитку, зумовленого низкою суб'єктивних і об'єктивних факторів.

2. Поняття "система права" значно вужче, ніж поняття "правова система".

А. Тільки перше твердження правильне;

Б. Обидва твердження правильні;

В. Тільки друге твердження правильне;

Г. Обидва твердження не правильні.

4. Із наведеного переліку виберіть ознаки романо-германської правової сім'ї:

1. домінування нормативно-правового акта як форм (джерела) права; 2. пріоритет процесуального права перед матеріальним; 3. високий ступінь кодифікації права; 4. поділ системи права на дві підсистеми - публічне та приватне право; 5. важлива роль інституту суду присяжних; 6. абстрактний характер правової норми та правової свідомості. А. 1,3,4,6; Б. 2,4,5,6; В. 1,2,3,5; Г. 1,3,4,6.

5. Із наведеного переліку виберіть ознаки англо-американської правової сім'ї:

1. домінування нормативно-правового акта як форм (джерела) права; 2. пріоритет процесуального права перед матеріальним; 3. незначний рівень кодифікації права; 4. суддівський за своєю природою та змістом характер права; 5. поділ системи права на дві підсистеми - публічне та приватне право; 6. важлива роль інституту суду присяжних; 7. абстрактний характер правової норми та правової свідомості. А. 1,3,4,5; Б. 2,3,4,6; В. 2,4,5,6; Г. 1,2,5,6.

6. Установіть відповідність між ознаками та видами правових сімей.

1. Романо-германська 2. Англо-американська 3. Мусульманська 4. Далекосхідна правова сім*я А. Пріоритет процесуального права над матеріальним Б. Право складається з обов’язків людини і санкцій за їх порушення В. Основна сфера застосування права є родова община чи їх група Г. Основне джерело права звичай Д. Органічний зв'язок з римським правом.
  А Б В Г Д
           
           
           
           

7. Установіть відповідність між терміном та його значенням.

1. Загальне право 2. Право справедливості 3. Глосатори 4. Ампаро     А. середньовічна юридична школа, основною метою якої було вивчення джерел римського приватного права та їх використання. Б. частина Зводу Юстиніана, видані в 533 р., за правління імператора Юстиніана. Представляють собою систематичне збори уривків з творів римських «класичних» юристів, в основному з питань приватного права; 50 книг, кожна з яких ділиться на титули, що складаються з фрагментів (leges). В. правова система, що склалася в Англії в XIII-XIV вв. на базі місцевих звичаїв і узагальнення практики королівських судів, яка визнає основним джерелом права судовий прецедент. Г. у праві Іспанії й низки країн Латинської Америки (Мексика, Еквадор, Перу та ін) - особлива процедура, що є засобом захисту основних конституційних прав особистості, багато в чому схожа з конституційну скаргою. Основна відмінність полягає в тому, що має індивідуальний характер. Д. частина прецедентного права Англії, що склалася на основі рішень суду лорда-канцлера (XV-XIX ст).
  А Б В Г Д
           
           
           
           

8. Арабський вчений Аш-Шафін створив вчення про чотири корені (джерела) мусульманського права. Перший – Коран, другий – Сунна. Назвіть третій і четвертий корені (джерела).

9. Складіть порівняльну таблицю характерних ознак зазначених правових сімей.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 571 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...