Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 9. Правова держава як досягнення світової цивілізації



1. Термін «правова держава» було введено до наукового обігу:

А. Демокрит, 370 р. до н.е.

Б. Аристотель, 320 р. до н.е.

В. Роберт фон Моль, 1832 р.

Г. Лоренцом фон Штайном, 1850 p

2. Термін «соціальна держава» було введено до наукового обігу:

А. Демокрит, 370 р. до н.е.

Б. Аристотель, 320 р. до н.е.

В. Роберт фон Моль, 1832 р.

Г. Лоренцом фон Штайном, 1850 p

3. Яка ознака правової держави порушується в твердженні С.О. Котляревського, який вважав, що влада, як сила, яка служить самозбереженню держави, може діяти за необхідністю, відступаючи від додержання принципів права?

4. Заповніть таблицю. Хто із мислителів минулого вніс певний теоретичний внесок у розвиток ідеї правової держави:

Ім’я У чому полягає його внесок у розвиток ідеї правової держави.
Платон  
Аристотель  
Фома Аквінський  
Дж. Локк  
Ш.Л. Монтеск'є  
І. Канта  
Ф.В. Гегель  

5. Який з принципів правової держави порушується за умови, якщо в державі парламент буде утворено шляхом призначення депутатів Президентом країни. Чи можна назвати таку державу правовою та демократичною?

6. Складіть схему «Структура громадянського суспільства».

7. Деякі сучасні держави у своїх конституціях проголошують себе правовими державами (зокрема ФРН, Іспанія, Бразилія). Це ж передбачено і в Конституції України, Росії. Висловіть своє ставлення до таких ситуацій.

8. Установіть відповідність між терміном і його значенням.

1. Суспільство 2. Правова держава 3. Громадянське суспільство 4. Соціальна держава А. держава, що прагне до забезпечення кожному громадянину гідних умов існування, соціальної захищеності, співучасті в управлінні виробництвом, а в ідеалі приблизно однакових життєвих шансів, можливостей для самореалізації особистості. Б. система суспільних відносин між людьми, що володіють реальними правами і свободами, що забезпечуються держа­вою. В. це така держава, в якій функціонує режим конституційного правління, існує розвинута і несуперечлива правова система й ефективна судова влада, забезпечено реальний розподіл влад з їхньою ефективною взаємодією та взаємоконтролем, з розвинутим контролем з боку суспільства державної влади. Г. це соціальна форма матерії, продукт взаємодії людей, ор­ганізація їхнього життя, сутність якої полягає в різноманітних (еко­номічних, політичних, культурних, релігійних) зв’язках між людьми та їхніми об’єднаннями. Д. особлива організація суспільства, що характеризується суверенітетом, який поширюється на певну, чітко визначену територію, характеризується наявністю політичної публічної влади, яка здійснюється в процесі реалізації повноважень державними органами, надає своїм рішенням правової форми та існує за рахунок податків і зборів з населення.
  А Б В Г Д
           
           
           
           

9. Позначте правильне твердження…

1. Плюралізм громадянського суспільства передбачає існування обмеженості громадських об'єднань, заснованих на економічних, політичних, культурних, духовних та інших інтересах індивідів.

2. Теоретичні засади соціальної держави висвітлені в працях Г. Ріхтера (Німеччина), К. Соле (Іспанія), А. Брауна (США), М. Боретті (Франція).


А. Тільки перше твердження правильне;

Б. Тільки друге твердження правильне;

В. Обидва твердження правильні;

Г. Обидва твердження не правильні.

10. Проаналізуйте ситуації і поясніть, які з них можливі у правовій державі, а які - ні. Відповідь обґрунтуйте.

а) Уряд ухвалив постанову про оплату навчання в усіх державних освітніх закладах.

б) Адміністрація підприємства безпідставно звільнила працівника.

в) Рішенням ректорату вищого навчального закладу було визначено відсоток студентів, яких зарахують на перший курс залежно від їхнього соціального статусу й національності.

г) Податкова адміністрація наклала штраф на керівника підприємства через порушення ним податкового законодавства.

ґ) Місцева влада заборонила вихід місцевої газети за її опозиційне спрямування.

д) Громадянин звернувся до суду зі скаргою на редакцію часопису за поширення недостовірних відомостей стосовно його особистого життя.

е) Парламент країни ухвалив закон, що визначає одну офіційну релігію в державі.

є) Рішенням адміністрації навчально-виховного закладу до навчального плану як обов'язковий предмет введено „Закон Божий”.

11. Заповніть таблицю «Правова держава»





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 780 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...