Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відповідальність за розголошення інформації з обмеженим доступом



Журналіст, який розголосить інформацію з обмеженим доступом, може бути притягнутий до юридичної відповідальності, зокрема до кримінальної та цивільної. Як вже зазначалося вище, журналіст не може нести кримінальної відповідальності за розголошення державної таємниці (якщо тільки раніше ця особа не мала офіційного доступу до державної таємниці, наприклад, як державний службовець). Разом з цим, журналіст може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, за поширення конфіденційної інформації про особу:

(стаття 182 Кримінального кодексу України „Порушення недоторканності приватного життя”, в редакції від 01.07.12)

Також кримінальний кодекс містить рад інших статей, що передбачають відповідальність за розголошення лікарської таємниці, відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, за передачу або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка знаходиться у володінні держави, за несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації.

Цивільна відповідальність можлива у випадку порушення конфіденційності або у разі опублікування інформації про приватне життя особи. Так, наприклад, особа про яку журналіст написав у газеті має право вимагати відшкодувати компенсації моральної шкоди (як правило грошима), якщо оприлюднені відомості стосувалися її приватного життя. Також можлива відповідальність журналіста перед особою, яка йому передала інформацію на умовах конфіденційності. Такі дії журналіста становлять, в першу чергу, порушення правил журналістської етики, однак вони також можуть призвести й до позову проти журналіста та до грошової компенсації завданої шкоди.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2697 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...