Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Попит на ресурси в умовах недосконалої конкуренції



Якщо в умовах досконалої конкуренції ні покупець, ні продавець не спроможні впливати на ціни виробничих ресурсів, то в умовах недосконалої конкуренції у них така можливість є. Річ у тім, що підприємство-монополіст на ринку готової продукції прагне виробляти продукції менше, ніж виробники на конкурентному ринку, тому йому потрібно і менше виробничих ресурсів. Крім цього, монополіст, щоб реалізувати додаткову кількість виробленої продукції, зобов’язаний знижувати на неї ціну. Звідси МRР для продавця, який функціонує в умовах недосконалої конкуренції, знижується внаслідок:

- зменшення граничного продукту;

- зменшення цін на товари в результаті збільшення кількості їх випуску.

Разом з цим монополіст може безпосередньо контролювати ціну ресурсу. Так, покупець-монополіст впливає на ціну ресурсів завдяки тому, що єдиний або декілька покупців можуть скуповувати значну частку наявної на ринку кількості певного ресурсу.

Ситуація, у якій підприємство виступає як монополіст у ролі покупця,

називається монопсонією.

Здатність декількох покупців впливати на ціни тих ресурсів, що вони

закупляють, визначає олігопсонію.

У зв’язку з тим, що ціна за одиницю продукції зі збільшенням

кількості її випуску знижується, граничний дохід на одиницю

продукції завжди менший, ніж ціна. Звідси гранична дохідність

ресурсу в такого підприємства нижча, ніж вартість граничного

продукту.

Розрахунок доходу монополіста від граничного продукту виражають як добуток фізичного обсягу граничного продукту (МР), виробленого з допомогою певного фактора, на величину граничного доходу (МR), тобто

МRР = МР * МR.

В результаті цього крива попиту на ресурс (МRР) для виробника, що функціонує в умовах недосконалої конкуренції, має тенденцію бути менш еластичною, ніж крива виробника в умовах досконалої конкуренції (рис. 2)

           
   
   
 
 
 


14 D = MRP

12

10

8

6

4

2

0 1 2 3 4 5 6 7 Q

Кількість ресурсу, од.

Рис. 2. Крива попиту виробника на ресурси в умовах недосконалої конкуренції.

Це пов’язано з тим, що виробник в умовах недосконалої конкуренції менше реагує на зниження заробітної платні під час найму робітників, ніж в умовах досконалої конкуренції. Відносне небажання виробника використовувати більше ресурсів і, відповідно, виробляти більше продукції за зниження цін на ресурс є реакцією ринку ресурсів на тенденцію до скорочення обсягу продукції на ринку за недосконалої конкуренції.

За інших рівних умов підприємець в умовах недосконалої

конкуренції вироблятиме менше продукції, що призведе до

зменшення кількості використання ресурсів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...