Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріальне стимулювання природоохоронної діяльності



Важливим економічним методом управліннях правильне застосування матеріального стимулювання - забезпечення зацікав­леності, вигідності для підприємства та його працівників природо­охоронної діяльності. При цьому передбачається застосування не лише заохочувальних заходів, але й покарань.

До заохочувальних заходів належать:

1) встановлення податкових пільг (сума прибутку, з кот­рого стягається податок, зменшується на величину, що повністю або частково відповідає природоохоронним видаткам);

2) звільнення від оподаткування екологічних фондів;

3) застосування заохочувальних цін та надвишок на еколо­гічно чисту продукцію;

4) застосування пільгового кредитування підприємств, ко­трі ефективно здійснюють ОНПС (зниження процента за кредит або безпроцентне кредитування, надання на пільгових умовах коротко- і довгострокових позичок для реалізації проектів щодо забезпечення раціонального використання природних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища);

5) передача частини коштів позабюджетних фондів охорони навколишнього природного середовища на довготривалих договірних умовах підприємствам, установам, організаціям і громадянам для вжиття заходів із гарантованого зниження викидів і скидів забруднювальних речовин, на розвиток екологічно безпечних технологій та виробництв.

До заходів матеріального покарання належать:

1) запровадження спеціального додаткового оподатку­вання екологічно шкідливої продукції та продукції, що випускається із застосуванням екологічно небезпечних технологій;

2) штрафи за екологічні правопорушення (стягнення штрафів за псування й заб­руднення, порушення правил використання природних ресурсів; при цьому розмір штрафів залежить не від ступеня завданої шкоди, а від факту погіршення якості ресурсів).

Заходи щодо стимулювання за результатами природоохо­ронної діяльності повинні бути передбачені і для окремих праців­ників підприємства, котрі беруть безпосередню участь у ній.

Отже, в Україні сформовано систему економічних інструментів природокористування та природоохоронної діяльності. Ефективність економічного механізму охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів безпосередньо пов'язана з повнотою і комплексністю використання його складових. Економічний механізм збереження екологічно чистого навколишнього середовища має відображатися в законах про власність, оренду і орендні відносини, місцеве самоврядування, оподаткування.

Питання до самоперевірки

1. Що таке економічний механізм управління природокористуванням? Назвіть його основні методи.

2. Що таке лімітування природокористування?

3. Що забезпечує введення платного природокористування?

4. Що таке загальне і спеціальне природокористування?

5. Що є науковою основою для визначення розмірів плати за спеціальне використання природних ресурсів?

6. Які види платежів за природні ресурси ви знаєте?

7. Що враховується при розрахунку норматива збору за природні ресурси?

8. За що сплачується збір за забруднення навколишнього середовища?

9. Поясніть, як обчислюється збір за забруднення навколишнього природного середовища?

10. Що таке економічні збитки від шкидливого впливу на довкілля? Як їх обраховують? Назвіть види цих збитків.

11. Охарактеризуйте систему фінансування природоохоронних заходів.

12. Назвіть заходи матеріального стимулювання природоохоронної діяльності.


[1] Геккель Е. Естественная история миротворения: общедоступное научное изложение учения о развитии. — Спб.: Науч. мысль, 1909. — С. 247.

[2] Реймерс Н. Ф. Природопользование: Словарь-справочник. — М.: Мысль, 1990. — С. 592—594.

1 Вернадский В. И. Биосфера. — М.: Мысль, 1967. — С. 49.

[3] Вернадский В. И. Автотрофность человечества // Русский космизм. — М.: Педагогика-Пресс, 1993. — С. 288.

[4]Там само.

[5] Вернадский. В. И. Несколько слов о ноосфере. — С. 309.

[6] Вернадский В. И. Размышления натуралиста. — Кн. 2. — Научная мысль как планетное явление. — М.: Наука, 1977. — С. 33.

[7] Вернадский В. И. Размышления натуралиста. — Кн. 2. — С. 183.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...