Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В Законі встановлена дисциплінарна, адміністративна, цивільна і кримінальна відповідальність за екологічні правопорушення



Основними з них є: порушення прав громадян на екологічно безпечне нав­колишнє природне середовище; порушення норм екологічної безпеки; порушення вимог законодавства при проведення еко­логічної експертизи; допущення наднормативних, аварійних, залпових ви­кидів і скидів у навколишнє природне середовище; самовільне використання природних ресурсів, переви­щення лімітів та порушення інших вимог використання природних ресурсів; невжиття заходів щодо попередження та ліквідації еко­логічних наслідків аварій та іншого шкідливого впливу на навколишнє природне середовище; порушення природоохоронних вимог при зберіганні, транспортуванні, використанні, захороненнї хімічних, токсичних та радіоактивних речовин, виробничих, по­бутових та інших відходів; відмова від надання своєчасної, повної та достовірної інформації про стан навколишнього природного сере­довища, джерела його забруднення та інше.

8) В Законі важливим є розділ про екологічну експертизу. Законодавчо закріплена її обов'язковість. Позитивний висновок державної екологічної експертизи є підставою для відкриття фінансування за всі­ма проектами і програмами, реалізація яких без такого позитивно­го висновку забороняється. Крім державної, Закон передбачає інші форми екологічної експертизи - громадську, наукову, які проводяться незалежно від державної.

9 ) Закон визначає державні стандарти в галузі охоро­ни навколишнього середовища проголошуються обов'язковими. Визначена система екологічних нормативів: гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин у навколишньому середови­щі, гранично допустимі й тимчасово узгоджені викиди і скиди за­бруднюючих речовин; гранично допустимі рівні шуму, електрома­гнітного випромінювання та інших шкідливих впливів, а також норми і правила радіаційної безпеки; норми і правила природоко­ристування, які встановлюються і вводяться в дію Міністерством охорони здоров'я та Міністерством охорони навколишнього при­родного середовища.

10) Закон передбачає, що в Україні громадянам гарантується право загального використання природних ресурсів для задово­лення життєво необхідних потреб (естетичних, оздоровчих, рекре­аційних, матеріальних тощо).

Природні ресурси поділяються на республіканські (загальнодержавні) та місцеві. До республіканських природних ре­сурсів віднесено територіальні води, природні ресурси континен­тального шельфу та економічної (морської) зони і поверхневі води, що розташовані або використовуються на території більш, ніж однієї області; лісові ресурси; види рослин і тварин, занесені до Чер­воної книги України; природні ресурси в межах об'єктів природно-заповідного фонду республіканського значення; корисні копалини, за винятком загальнопоширених.

11) Законом передбачено, що Україна приєднується до всіх ви­дів міжнародного співробітництва у галузі охорони природи та раціонального використання природних ресурсів, яке здійснюється шляхом укладення договорів, угод, а також участі в природоохо­ронній діяльності ООН, інших урядових і неурядових організацій.

Питання до самоперевірки

1. Назвіть причини відсутності зацікавленності підприємств у природоохоронній діяльності.

2. Що таке господарський механізм управління природокористуванням? З якою метою він реалізується?

3. Які функції господарського механізму управління природокористуванням вам відомі?

4. Охарактеризуйте створену в Україні систему органів управління в галузі охорони навколишнього природного середовища.

5. Охарактеризуйте адміністративний механізм управління природокористуванням.

6. Що таке екологічна стандартизація і нормування?

7. Дайте характеристику екологічних стандартів та нормативів.

8. Охарактеризуйте систему екологічного контролю.

9. Що таке екологічний моніторинг? Охарактеризуйте систему державного екологічного моніторингу.

9. Поясніть, що таке екологічна експертиза? Які її основні завдання? Ким і яким чином вона здійснюється?

10. Поясніть, що таке екологічний паспорт?

11. Поясніть, що таке екологічний аудит? Назвіть його особливості. Ким і з якою метою він здійснюється?

12. Назвіть заходи екологічної регламентації господарської діяльності.

13. Поясніть на що спрямована юридична відповідальність в галузі охорони навколишнього середовища? Охарактеризуйте її види.

14. Охарактеризуйте систему права у сфері раціонального природокористування.

15. Що таке природоохоронне законодавство? Які його завдання?

16. Перелічте об’єкти державної охорони в Україні.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1034 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...