Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимірювання електричного опору методом амперметра-вольтметра



Цей метод ґрунтується на законі Ома, на основі якого вимірюваний опір можна визначити за виразом:

Rx = Uv/IA, де Uv та IA - покази вольтметра і амперметра.

Похибка вимірювання тут складається з інструментальних похибок вольтметра і амперметра та похибки метода, що обумовлено споживанням енергії вимірювальними приладами і залежить від схем їх вмикання: схеми а) і б).

       
   


Аналіз методичних похибок цих схем показує, що для забезпечення можливо меншої методичної похибки при вимірюванні низькоомних опорів доцільно використовувати схему а). Для вимірювання високоомних опорів-схему - б).

Інструментальна похибка вимірювань опору методом вимірювання амперметра-вольтметра, який є непрямим видом вимірювань, як це було показано раніше, дорівнює:

тут ΔU та ΔI - абсолютні похибки прямих вимірювань напруги І струму, обчислені за класом точності вольтметра та амперметра.

Не зважаючи на деяку незручність, пов'язану з необхідністю відчиту двох приладів і подальшому виконанню обчислень методом вольтметра-амперметра доцільно використовувати опори обмоток електричних машин і апаратів. Пояснюється це можливістю виконання вимірювань при практичних робочих значеннях струму і напруги і робочих температурах обмоток.






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 3964 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...