Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимірювання потужності в колах постійного струму



Вимірювання потужності в колах постійного струму можна здійснити непрямим методом вимірювання - методом вольтметра-амперметра та прямим методом вимірювання за допомогою ватметра. Обидва ці методи базуються на тому, що потужність в колах постійного струму можна визначить як добуток напруги і струму споживача P = UI.

Для метода вольтметра-амперметра U = Uv, а I = IA, де Uv та IA покази вольтметра амперметра увімкнених за схемами а) і б). Схеми мають такий вигляд:


       
   
 
 
       
 
   
б)
 


Для метода ватметра U та I це напруга на обмотці напруги ватметра І струм через струмову обмотку ватметра відповідно. Пояснюється це тим, що принцип дії ватметра базується на взаємодії магнітних потоків двох котушок (рухомої і нерухомої) вимірювального механізму ватметра. Одна з них має струмову обмотку, інша - обмотку напруги.

Очевидно, що при вимірюванні потужності ватметром, як і при застосуванні вольтметра та амперметра можливо використання двох різновидів схем вмикання ватметра (схеми в) і г)).

               
 
   
*I
 
*U
       
 
 
                       
 
*I
   
           
 


Через те, що напрямок відхилення рухомої частини вимірювального механізму ватметра залежить від взаємних напрямків струмів у його котушках, для забезпечення правильності вмикання ватметра у вимірювальне коло один із затискачів послідовної обмотки (обмотки напруги) і паралельної обмотки(обмотки струму) має позначення * (зірочка) або "Г " і називається генераторним.

Похибка вимірювання потужності складається для метода вольтметра-амперметра з інструментальних похибок вольтметра та амперметра, а також похибки метода.

Для метода ватметра похибка вимірювання складається з інструментальної похибки ватметра і похибки метода.

Очевидно, що всі міркування відносно всіх методичних похибок при вимірюванні напруги і струму можна застосовувати і для схем а),б).в) і г) вимірювання потужності.

Для технічних вимірювань за атестованими методиками схеми вмикання амперметра, вольтметра чи ватметра вказані в цих методиках або якщо цього не зроблено для вимірювання потужності можна використовувати з наведених схем, орієнтуючись тільки на границі вимірювання за струмом і напругою.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2868 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...