Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимірювання електричного опору омметрами



Омметри - електровимірювальні прилади, побудовані за схемами послідовного або паралельного з’єднання магнітоелектричного вимірювального механізму із вимірювальним опором. Прилади послідовної і паралельної схем омметрів наведені на рисунку а) і б) відповідно.

       
   
 
 


R0 - опір обмотки вимірювального механізму омметра;

Rд - опір додаткового резистора;

Ri – внутрішній опір джерела живлення Е омметра;

Rx - вимірювальний опір.

Послідовна схема застосовується для вимірювання великих (>100 Ом) опорів. Паралельна схема застосовується для вимірювання малих опорів. Відхилення покажчика омметра є функцією вимірювального опору, але вона залежить: від значення ЕРС джерела живлення тому для виключення впливу на показ омметра значення Е в схемі омметра передбачається регулювальний пристрій Rд, за допомогою якого в послідовній схемі при закритому ключі К встановлюють покажчик омметра в нульове положення, а в паралельній схемі - при розімкненому ключі К - на відмітку нескінченність.

Дуже великі (більше, ніж 1 МегаОм) опори - опори ізоляції вимірюються мегометрами, які складаються з генератора постійного струму підвищеної напруги (250, 800, 2500 В) і логометричного вимірювача. Генератор приводиться в дію вручну (обертанням ручки) або живиться від мережі чи автономного джерела живлення.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 994 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...