Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зовнішня балістика



Зовнішня балістика – це наука, що вивчає рух кулі (гранати) після припинення дії на неї порохових газів.

Вона вирішує завдання, під яким кутом до горизонту і з якою початковою швидкістю потрібно кидати кулю певної ваги і форми, щоб вона досягла цілі.

Вилетівши з каналу ствола під дією порохових газів, куля рухається за інерцією і при польоті в повітрі піддається дії двох сил: сили тяжіння і сили опору повітря (рис. 4). У результаті дії цих сил швидкість польоту кулі постійно зменшується, а її траєкторія нагадує за формою нерівномірно зігнуту криву лінію.

Крива лінія, що описує центр тяжіння кулі в польоті, називається тра­єкторією.

Опір повітря польоту кулі викликається тим, що повітря є пружним середовищем. Тому на рух у цьому середовищі витрачається частина енергії кулі. Сила опору повітря викликається трьома основними причинами: тертям повітря, утворенням завихрень і балістичної хвилі.

Під дією початкових поштовхів у момент вильоту кулі з каналу ствола між віссю кулі та дотичною до траєкторії утворюється кут, тому сила опору повітря діє не вздовж осі кулі, а під кутом до неї, прагнучи не тільки сповільнити її рух, а й перекинути її.

Для вивчення траєкторії кулі (гранати) прийняті такі визначення (рис. 5).

Пряма лінія, яка є продовженням осі каналу ствола наведеної зброї, на­зивається лінією піднесення.

Пряма лінія, яка є продовженням осі каналу ствола в момент вильоту кулі, називається лінією кидання.

Кут, утворений лінією піднесення і лінією кидання, називається кутом вильоту ( g ).

Центр дулового зрізу ствола називається точкою вильоту. Точка ви­льоту є початком траєкторії.

Горизонтальна площина, яка проходить через точку вильоту, називається горизонтом зброї. Траєкторія двічі перетинає горизонт зброї: в точці вильоту і в точці падіння.

Вертикальна площина, яка проходить через лінію піднесення, назива­ється площиною стрільби.

Кут, утворений лінією піднесення і горизонтом зброї, називається кутом піднесення ( j ). Якщо цей кут від’ємний, то він називається кутом схилення (зниження).

Кут, утворений лінією кидання і горизонтом зброї, називається кутом кидання ( q0 ).

Точка перетину траєкторії з горизонтом зброї називається точкою па­діння.

Кут, утворений дотичною до траєкторії в точці падіння і горизонтом зброї, називається кутом падіння ( qп ).

Відстань від точки вильоту до точки падіння називається повною гори­зонтальною дальністю (Х).

Швидкість кулі в точці падіння називається кінцевою швидкістю (V к ).

Час руху кулі від точки вильоту до точки падіння називається повним часом польоту (Т).

Найвища точка траєкторії називається вершиною траєкторії.

Найкоротша відстань від вершини траєкторії до горизонту зброї назива­ється висотою траєкторії (Y).

Частина траєкторії від точки вильоту до вершини називається висхідною гілкою; частина траєкторії від вершини до точки падіння називається низхід­ною гілкою траєкторії.

Точка на цілі чи поза нею, в яку наводиться зброя, називається точкою прицілювання (наведення).

Пряма лінія, яка проходить від ока стрільця через середину прорізу прицілу (нарівні з його краями) і вершину мушки до точки прицілювання, назива­ється лінією прицілювання.

Кут, утворений лінією піднесення і лінією прицілювання називається кутом прицілювання ( a ).

Кут, утворений лінією прицілювання і горизонтом зброї, називається кутом місця цілі ( ε ). Кут місця цілі вважається додатним (+), коли ціль вище від горизонту зброї, і від’ємним (–), коли ціль нижче від горизонту зброї.

Відстань від точки вильоту до перетину траєкторії з лінією прицілю­вання називається прицільною дальністю ( Дп ).

Найкоротша відстань від будь-якої точки траєкторії до лінії прицілю­вання називається перевищенням траєкторії над лінією прицілювання.

Точка перетину траєкторії з площиною цілі (землі, перешкоди) називається точкою зустрічі.

Форма траєкторії залежить від величини кута піднесення (рис. 6).

 
 


Зі збільшенням кута піднесення висота траєкторії та повна горизонтальна дальність польоту кулі збільшуються, але це відбувається до певної межі, за якою висота траєк­торії продовжує збільшуватись, а повна горизонтальна дальність починає зменшуватись і, нарешті, при куті піднесення 90° вона буде дорівнювати нулю.

Кут піднесення, при якому повна горизонтальна дальність польоту кулі стає найбільшою, називається кутом найбільшої дальності. Величина цього кута залежить від конструктивних особливостей кулі та зброї. Для різних куль стрілецької зброї кут найбільшої горизонтальної дальності коливається в ме­жах від 30 до 35°.

Траєкторії, отримані при кутах піднесення, менших за кут найбільшої дальності, називаються настильними. Траєкторії, отримані при кутах піднесення, більших за кут найбільшої дальності, називаються навісними.

При стрільбі з однієї й тієї самої зброї (при однакових початкових швид­костях) можна отримати дві траєкторії, настильну і навісну, з однаковою дальністю. Траєкторії, що мають однакову горизонтальну дальність при різ­них кутах піднесення, називаються спряженими.

При стрільбі зі стрілецької зброї використовуються лише настильні траєкторії. Чим настильніша траєкторія, тим на більшій протяжності місцевості ціль може бути уражена з однією установкою прицілу (тим менший вплив на результати стрільби мають помилки у визначенні установок прицілу); у цьому полягає практичне значення настильності траєкторії.

Настильність траєкторії характеризується її перевищенням над лінією прицілювання. При визначеній дальності траєкторія вважається тим більш настильною, чим менше вона підіймається над лінією прицілювання. Крім того, про настильність траєкторії можна судити за величиною кута падіння: траєкторія тим більш настильна, чим менше кут падіння.

Настильність траєкторії впливає на такі бойові характеристики стрілецької зброї: величину дальності прямого пострілу, уражуваного, прикритого і мертвого простору.

Постріл, за якого траєкторія польоту кулі на всій своїй довжині не підіймається над лінією прицілювання вище за ціль, називається прямим пострілом (рис. 7).

Дальність прямого пострілу залежить від висоти цілі та настильності траєкторії. Чим вища ціль і чим настильніша траєкторія, тим більша дальність прямого пострілу і тим на більшій протяжності місцевості ціль може бути уражена з однією установкою прицілу.

У межах дальності прямого пострілу в напружені моменти бою стрільба може вестись без перестановки прицілу. При цьому точка прицілювання за висотою, як правило, вибирається на нижньому краю цілі.

Дальність прямого пострілу можна визначити за таблицями шляхом порівняння висоти цілі з величинами найбільшого перевищення траєкторії над лінією прицілювання або з висотою траєкторії.

Відстань на місцевості, на протязі якої низхідна гілка траєкторії не перевищує висоти цілі, називається уражуваним простором (глибиною уражуваного простору).

Глибина уражуваного простору залежить: від висоти цілі (вона буде тим більшою, чим вище ціль); від настильності траєкторії (вона буде тим більшою, чим найстильніше траєкторія); від кута нахилу місцевості (на передньому схилі вона зменшується, а на протилежному схилі – збільшується).

Простір за укриттям, що не пробивається кулею, від його гребеня до точки зустрічі називається прикритим простором (рис. 8).

Прикритий простір буде тим більший, чим вища висота укриття і чим настильніша траєкторія.

Частина прикритого простору, на якому ціль не може бути вражена при даній траєкторії, називається мертвим (неуражуваним) простором.

Мертвий простір буде тим більший, чим більша висота укриття, менша висота цілі та настильніша траєкторія.

Друга частина прикритого простору, на якій ціль може бути уражена, являється уражуваним простором.

Контрольні запитання:

1. Визначення, предмет та завдання зовнішньої балістики.

2. Характеристика польоту кулі в повітряному просторі, визначення траєкторії?

3. Лінія піднесення, лінія кидання, кут вильоту.

4. Точка вильоту, горизонт зброї, площина стрільби.

5. Кут піднесення (схилення).

6. Вершина траєкторії, її висота, висхідна та низхідна гілки траєкторії.

7. Точка прицілювання, лінія прицілювання.

8. Прицільна дальність, перевищення траєкторії над лінією прицілювання.

9. Кут найбільшої дальності, настильні, навісні та спряжені траєкторії, їх практичне застосування.

10. Прямий постріл. Його практичне використання в бойових обставинах.

11. Прикритий, вражаємий та мертвий простір, сутність та значення при веденні вогню.

Коротко підвести підсумки по третьому питанню.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 4801 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...