Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кореспонденція рахунків 3 обліку безоплатно отриманих основних засобів



№ з/п   Зміст господарської операції   Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
  Відображення вартості безопла­тно одержаних основних засобів 10 «Основні засоби» 424 «Безоплатно одержані необо­ротні активи»
  Визначення доходу одночасно з нарахуванням амортизації 424 «Безопла­тно одержані необоротні ак­тиви». 745 «Дохід від безоплатно оде­ржаних активів»

На субрахунку 425 «Інший додатковий капітал» обліковують інші види додаткового капіталу, які не можуть бути включені до наведених вище субрахунків.

20.3.4. Облік резервного капіталу

Резервний капітал — сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів за рахунок не­розподіленого прибутку підприємства.

Резервний капітал створюється в акціонерному товаристві у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25 % Статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань на по­повнення резервного капіталу передбачається установчими до­кументами та здійснюється за рахунок чистого прибутку, але не менше 5 % його загальної вартості.

Резервний капітал призначається на покриття непередбачених витрат, збитків, на сплату боргів підприємства при його ліквіда­ції. Залишки невикористаних коштів переходять на наступний рік.

Для узагальнення інформації про стан та рух резервного капі­талу підприємства, створеного відповідно до чинного законодав­ства та установчих документів за рахунок нерозподіленого при­бутку призначено рахунок 43 «Резервний капітал».

За кредитом рахунку 43 «Резервний капітал» відображається створення резервів, за дебетом — їх використання. Сальдо цього рахунку відображає залишок резервного капіталу на кінець звіт­ного періоду.

Аналітичний облік резервного капіталу ведеться за його вида­ми та напрямками використання.

На суму відрахувань від чистого прибутку до резервного капі­талу складається кореспонденція рахунків:

Дебет 44 «Нерозподілені прибутки {непокриті збитки)» — Кредит 43 «Резервний капітал».

Використання резервного капіталу на покриття збитків, або приєднання до статутного капіталу відображається:

Дебет 43 «Резервний капітал» — Кредит 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», 40 «Статутний капітал».

20.3.5. Облік вилученого капіталу

Облік вилученого капіталу, у разі викупу власних акцій (час­ток) у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання (змен­шення статутного капіталу) тощо ведеться на рахунку 45 «Вилу­чений капітал».

За дебетом рахунку 45 «Вилучений капітал» відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викупле­них господарським товариством у його учасників, за кредитом — вартість анульованих або перепроданих акцій (часток).

Рахунок 45 «Вилучений капітал» має такі субрахунки:

• 451 «Вилучені акції»;

• 452 «Вилучені вклади й паї»;





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 564 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...