Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формування та облік фінансових результатів за видами діяльності



Фінансовими результатами діяльності будь-якого підприємст­ва є прибуток чи збиток. Прибуток посідає одне з головних місць у загальній системі вартісних інструментів ринкової економіки. Він є головною метою підприємницької діяльності, основним спонукальним мотивом будь-якого бізнесу.

Фінансовий результат (прибуток чи збиток) в бухгалтерсько­му обліку визначається порівнянням суми отриманих доходів та витрат, понесених для отримання цих доходів.

Так як доходи та витрати діяльності відображаються за вида­ми діяльності на відповідних рахунках 7 та 9 класів, то і фінан­сові результати поточного звітного періоду формуються на окре­мих субрахунках рахунку 79 «Фінансові результати» за видами діяльності. Завдяки цьому в обліку отримується інформація про фінансові результати за видами діяльності, тобто, за сукупністю економічно однорідних операцій.

Для формування та визначення фінансових результатів при­значений рахунок 79 «Фінансові результати». На активно-пасивному рахунку 79 «Фінансові результати» узагальнюється інформація про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

За кредитом рахунку 79 «Фінансові результати» відобража­ються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебе­том — суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Рахунок 79 «Фінансові результати» має такі субрахунки:

• 791 «Результат операційної діяльності»;

• 792 «Результат фінансових операцій»;

• 793 «Результат іншої звичайної діяльності»;





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 297 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...