Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормування товарних запасів і визначення обсягів надходження товарних ресурсів



Процес планування товарних запасів складається з двох етапів. Пер­ший етап — це визначення норм товарних запасів у днях, а другий -розрахунок планових сум товарних запасів (нормативів). Мета норму­вання товарних запасів полягає в розробці такої оптимальної норми за­пасів, яка б забезпечувала безперебійну торгівлю, витрати на створення якої були б мінімальними. Існує декілька способів нормування товарних запасів.

Перший спосіб — дослідно-статистичний, суть якого полягає в пе­ренесенні тенденцій у розвитку товарних запасів у минулому на май­бутній, плановий період (екстраполяція).

Другий спосіб — це техніко-економічні розрахунки. Його суть полягає у визначенні нормативу для кожної групи товарів за елементами запасу:

Н = 3п + 1/2 Ч+С + Зд,

де Н — норматив товарних запасів у днях; Зп — запаси на час прийому та підготовки товару до продажу (1—3 дні); 1/2 Ч —запас, пов'язаний із частотою завезення (або запас поповнень). Він розраховується з кіль­кості різновидів, інтервалу їх постачання та кількості надходжень в одній партії; С — страховий (гарантійний) запас, що розраховується як корінь квадратний із Ч, при цьому, чим ширший асортимент, тим менший ри­зик, оскільки забезпечується більший вибір і взаємозамінність товарів; Зд — запаси в дорозі на час транспортування (2—4 дні).

Третій спосіб — нормування товарних запасів, відрізняється від пер­ших двох більшою достовірністю і полягає в розрахунку оптимальної партії доставки товарів з урахуванням витрат на завезення і зберігання товарів, а також оптимальної частоти доставки товарів з урахуванням реальної потреби в товарах, яка забезпечена платоспроможним попитом населення (формула Вільсона). Змінні витрати на завезення зменшують­ся зі зростанням обсягу партії товарів, а витрати на зберігання збільшу­ються пропорційно до їх збільшення (варто подумати над несумісністю залежності). У точці перетину двох перемінних величин і є оптимум партії товару.

Тема 9. Персонал торгових підприємств і його матеріальне стимулювання

Підтема 1. Ринок праці та його особливості





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...