Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Галузевих об'єктів. Велике значення при гарантуванні заходів пожежної безпеки має оцінка пожежної безпеки виробничих об'єктів



Велике значення при гарантуванні заходів пожежної безпеки має оцінка пожежної безпеки виробничих об'єктів, що необхідно, у першу чергу, для раціонального проектування будинків та споруд. Оцінка вибухопожежонебезпеки об'єкта виробничого та складського призначення залежить від характеру технологічних процесів, кількості та пожежонебезпечних властивостей речовин і матеріалів, що в них знаходяться чи використовуються.

Відомі два підходи до питань нормування в галузі вибухопожежонебезпеки:

1) імовірнісний, що грунтується на концепції допустимого ризику та на кількісній залежності між значеннями небезпечних факторів пожежі, матеріальними збитками та імовірністю пожежі або вибуху з врахуванням ефективності захисних заходів;

2) детермінований, в основу якого покладено категорування приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою

Категорія пожежної небезпеки приміщення (будівлі, споруди) – це класифікаційна характеристика пожежної небезпеки, що визначається кількістю і пожежонебезпечними властивостями речовин і матеріалів, які знаходяться в об’єкті з урахуванням особливостей технологічних процесів, розміщених в ньому виробництв.

Методи категорування відносно прості, вибір відповідних заходів захисту регламентується нормами стосовно встановлених категорій.

Відповідно до ОНТП 24-86 "Визначення категорії приміщень і будівель за вибухопожежною і пожежною небезпекою", приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою поділяють на п'ять категорій: А, Б, В, Г, Д. Категорії приміщень та будівель визначаються для найбільш несприятливого періоду можливого виникнення пожежі або вибуху.

Для визначення категорії приміщень та будівель користуються показниками вибухопожежної небезпеки:

- якісним критерієм, яким є наявність в приміщеннях чи будівлях речовин з певними показниками вибухопожежної небезпеки;

- кількісним критерієм, яким є надмірний тиск , який може розвинутися при вибуховому загорянні максимально можливого скупчення (навантаження) вибухонебезпечних речовин у приміщенні: при > 5 кПа об'єкт належить до вибухопожежонебезпечної категорії А чи Б залежно від властивостей речовин, які в ньому знаходяться, а якщо < 5 кПа - об'єкт належить до пожежонебезпечної категорій В, або до однієї з пожежобезпечних категорій Г чи Д.

Слід мати на увазі, що характеристика пожежо- та вибухонебезпеки може бути загальною для усього приміщення або різною в окремих його частинах.

Категорія А (вибухопожежонебезпечні приміщення)

Горючі гази, легкозаймисті рідини з температурою спалаху не більше 280С у такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні парогазоповітряні суміші, при спалахуванні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

Речовини і матеріали, що здатні вибухати та горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним у такій кількості, що розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні перевищує 5 кПа.

Категорія Б (вибухопожежонебезпечні приміщення)

Горючий пил або волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху більше 280С, горючі рідини в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пилоповітряні суміші або пароповітряні, при спалахуванні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

Категорія В (пожежонебезпечні приміщення)

Горючі та важкогорючі рідини, тверді горючі та важкогорючі речовини і матеріали (в тому числі пил і волокна), речовини та матеріали, що здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним горіти, за умовами, що приміщення, в яких вони знаходяться (використовуються), не належать до категорій А та Б.

Категорія Г (пожежобезпечні приміщення)

Негорючі речовини та матеріали в гарячому, розжареному або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистого тепла, іскор, полум’я; горючі гази, рідини, тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо.

Категорія Д (пожежобезпечні приміщення)

Негорючі речовини та матеріали в холодному стані. Допускається відносити до цієї категорії приміщення, в яких знаходяться горючі рідини в системах машин, охолодження та гідроприводу устаткування, в яких не більше 60 кг в одиниці устаткування при тиску не більше 0,2 мПа, кабелі електропроводки до устаткування, окремі предмети меблі на місцях.

Розподіл приміщень і будівель за категоріями щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки треба враховувати на стадії проектування для подальшого визначення відповідного ступеня їх вогнестійкості.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...