Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Податкова система і вимоги до неї



Однією з найважливіших передумов в забезпеченні ринкових перетворень і подальшого економічного зростання є на сьогодні дійова податкова система.

Податкова система — це сукупність податків, зборів, інших платежів та внесків до бюджету і державних цільових фондів, платників податків та органів, що здійснюють контроль за правильністю обчислення, повнотою і вчасністю сплати їх у встановленому законом порядку.

Є деяка розбіжність думок фахівців щодо кількості податків, зборів і платежів. Одні фахівці пропонують введення єдиного податку, інші за їх чисельність. Однак введення єдиного податку, на якій би основі він не ґрунтувався, не відповідає системному підходу до конструювання податкового механізму і входить у суперечність із світовою практикою оподаткування.

В країнах з розвинутою ринковою економікою кількість податків досить значна. Більшість фахівців вважає, що чим простіша податкова система, тим вона менш гнучка і менш надійна. Вплив податків, на їх думку, на реальні економічні процеси і поведінку платників податків у потрібному для держави напрямку, не можна забезпечити двома, трьома і навіть десятьма податками. Водночас значна кількість податків не обов'язково повинна вести до важкого податкового тягаря.

Сутність, структура і роль системи оподаткування визначаються податковою політикою, що є виключним правом держави, яка проводить її в країні самостійно, відповідно до завдань соціально економічного розвитку. Через податки, пільги і фінансові санкції, а також обов'язки і відповідальність, які виступають невід'ємною частиною системи оподаткування, держава ставить єдині вимоги до ефективного ведення господарства в країні.

За оцінками фахівців, система оподаткування тим ефективніша, чим вона зручніша як для того, хто сплачує податки, так і для того, хто здійснює контрольні функції.

Суттєвими умовами оподаткування, що характеризують податкову систему в цілому, є:

порядок встановлення і введення в дію податків;

види податків;

права та обов'язки платників податків;

порядок розподілу податків між бюджетами різних рівнів;

відповідальність учасників податкових відносин.

У різних країнах податкові системи не однакові, кожна з них має свої особливості. Вони створювались і розвивались у різні історичні періоди, в різних економічних умовах. Але є й загальні показники, які характеризують податкові системи. Найузагальнюючим з них є податковий тиск.

Податковий тиск — відношення загальної суми податкових зборів до сукупного національного продукту.

Він показує, яка частина виробленого суспільством продукта перерозподіляється за допомогою бюджетних механізмів.

Через податки, пільги і фінансові санкції, а також обов'язки і відповідальність, що виступають невід'ємною частиною системи оподатковування, держава пред'являє однакові вимоги до ефективного ведення господарства всіх форм бізнесу в країні.

На сучасному етапі економічного розвитку суспільства відомо існування двох різних типів податкових систем: шедулярна та глобальна.

Особливістю шедулярної податкової системи є те, що весь доход, отриманий платником податку, ділиться на частини — шедули. Кожна з цих частин (шедул) обкладається податком певним способом. Для різних шедул можуть бути встановлені окремі ставки, пільги та інші елементи податку.

В глобальній податковій системі всі доходи фізичних та юридичних осіб обкладаються однаково. Така система полегшує розрахунок податку та спрощує планування фінансового результату для підприємців.

Глобальна податкова система широко використовується в економічно розвинутих країнах.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1031 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...