Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні положення 7 страница



Згідно Закону про ЄСВ, єдиний внесок на суми оплати перших 5–ти днів непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця нараховується по ставці 33,2%, а утримають єдиний внесок по ставці 2%.

Є ряд платників, для яких встановлені спеціальні ставки, серед яких: 1) бюджетні установи(36,3%);2) платники, що використовують працю найманих робітників – членів льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації(пілоти, штурмани, бортінженери, бортмеханіки, бортрадисти, льотчики–наглядачі) і бортоператоры, виконуючі спецроботи в польотах(45,96%);2) 3) суб'єкти, що оплачують працю фізичних осіб за цивільно–правовими договорами(34,7% винагороди за таким договором) та ін.

Кабінет міністрів України затвердив Перелік видів виплат, на які не нараховується ЄСВ:

І. Виплати у грошовій формі:

1) Соціальні допомоги та виплати, встановлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на народження дитини, сім'ям з неповнолітніми дітьми тощо).

2) Одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію згідно із законодавством та колективними договорами (включаючи грошову допомогу державним службовцям та науковим (науково–педагогічним) працівникам), військовослужбовцям при звільненні з військової служби.

3) Надбавки та доплати до державних пенсій працюючим пенсіонерам.

4) Вихідна допомога у разі припинення трудового договору.

5) Відшкодування, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні.

6) Витрати на відрядження, а саме: добові (у повному обсязі), вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення.

7) Компенсаційні виплати та добові, які виплачуються у разі переїзду на роботу в іншу місцевість згідно із законодавством.

8) Виплати в установленому розмірі особам, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи

9) Компенсація моральної шкоди працівникам, що виплачується за рішенням суду

10) Винагорода, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва.

11) Винагороди за відкриття, винаходи та раціоналізаторські пропозиції та їх використання.

12) Надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, що направляються для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер, у визначених законодавством розмірах.

13) Довічна та за звання дійсного члена та члена – кореспондента академії наук.

14) Позики, видані працівникам для поліпшення житлових умов, на індивідуальне будівництво, заведення домашнього господарства.

15) Матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

II. Виплати, які надаються в натуральній або грошовій формі

1) Вартість вугілля та вугільних брикетів, безоплатно наданих працівникам

2) Платіж згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їх сімей.

3) Витрати на перевезення працівників до місця роботи як власним, так і орендованим транспортом (крім оплати праці водіїв).

4) Вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників.

5) Витрати на підготовку та перепідготовку кадрів (крім суми заробітної плати, що зберігається за основним місцем роботи працівників, за час їх навчання з відривом від виробництва в системі підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів), а саме:

6) Витрати на проведення культурно–освітніх і оздоровчих заходів та утримання громадських служб (крім оплати праці працівників, які їх обслуговують).

7) Доходи за акціями та інші доходи від участі працівників у власності підприємства (дивіденди, відсотки, виплати за паями), а також доходи від здавання в оренду землі.

Терміни сплати єдиного соціального внеску і штрафні санкції

Основним базовим періодом для сплати єдиного соцвзноса визначений календарний місяць. Термін сплати – не пізніше 20 чисел місяця, що йде за базовим звітним періодом. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

У разі несвоєчасної або не в повному об'ємі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінсанкції, а винні посадовці несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно–правову або кримінальну відповідальність.

До платника єдиного внеску можуть бути застосовані наступні штрафні санкції:

1) у разі ухилення від узяття на облік або несвоєчасного подання заяви про узяття на облік платниками єдиного внеску– штраф у розмірі 10 нмдг(170 грн);

2) за несплату(неперерахування) або несвоєчасну сплату(несвоєчасне перерахування) єдиного внеску – штраф у розмірі 10% своєчасно несплачених сум;

3) за донарахування органами ПФУ або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску – штраф у розмірі 5% вказаної суми за кожен повний або неповний базовий звітний період, за який донарахована така сума, але не більше ніж 50% суми донарахованого єдиного внеску;

4) за непредставлення, несвоєчасне представлення, представлення не по встановленій формі звітності – штраф у розмірі 10 нмдг(170 грн);

5) за неналежне ведення бухдокументации, на підставі якої нараховується єдиний внесок, – штраф в розмірі від 8 до 15 нмдг(від 136 до 255 грн)

6) за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок(авансові платежі), – штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

Крім того, Пенсійним фондом застосовуються фінсанкції і до банків.


2. Синтетичний облік єдиного соціального внеску

На рахунку 65 ведеться облік розрахунків за відрахуванням на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за іншими розрахунками за страхуванням (із змінами, внесеними згідно з
наказом Міністерства фінансів України від 31.05.2011 р. N 664)

За кредитом рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" відображаються нараховані зобов'язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, за дебетом – погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві.

Рахунок 65 "Розрахунки за страхуванням" має такі субрахунки:

651 "За розрахунками із загальнообов'язкового державного соціального страхування"

652 "За соціальним страхуванням"

653 Виключено

654 "За індивідуальним страхуванням"

655 "За страхуванням майна"(із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства фінансів України від 31.05.2011 р. N 664)

На субрахунку 651 "За розрахунками із загальнообов'язкового державного соціального страхування" ведеться облік розрахунків за єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.

На субрахунку 652 "За соціальним страхуванням" ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування України за збором на обов'язкове соціальне страхування.

На субрахунку 654 "За індивідуальним страхуванням" ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями по індивідуальному страхуванню персоналу підприємства, за їх письмовими дорученнями, у разі добровільного страхування, з нарахованої їм заробітної плати страхових внесків за договорами та по обов'язковому страхуванню, що встановлюється законодавством.

На субрахунку 655 "За страхуванням майна" ведеться облік розрахунків за страхуванням майна підприємства та майна працівників підприємства. Такі страхові платежі підлягають перерахуванню страховим організаціям.

Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, по страхувальниках та окремих договорах страхування.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...