Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахункові залежності



Якщо позначити витрати суспензії, осаду та освітленої рідини (фугату) Vc, Vo Vф, а абсолютні об’ємні концентрації твердої фази в цих потоках – відповідно а ст, а от і а фт, тоді рівняння матеріального балансу за твердою фазою запишеться:

Vc а ст = Vо а от + Vф а фт, (2.223)

а от = а ст(Vc/ Vо) – а фт (Vф/ Vо)

Дослідним шляхом встановлено, що максимально можливі значення і практичні однакові: (а от)max = (а ф) max = 0,4¸0,5

При перевищенні цих максимальних концентрацій нормальна робота гідроциклона порушується через забивання штуцерів для вивантаження шламу.

Максимальні концентрації, природно, скоріше досягаються по мірі збільшення а ст, але при цьому знижується ступінь розділення, тому застосування гідроциклонів для розділення висококонцентрованих суспензій є малоефективним.

Ступінь осадження – називається відношення маси твердої фази в осаді і вихідній суспензії до 1 м3 рідкої фази.

, (2.224)

де GФТ – кількість твердої фази у фугаті, що міститься у 1 м3 рідини.

В реальних умовах тверда фаза являє собою полідисперсну суміш, тому в теоретичних розрахунках ґрунтується на граничному діаметрі твердих часток da.

В свою чергу, величина , де (а ст)max – максимальна об’ємна концентрація твердої фази у вихідній суспензії, тобто концентрація, при якій залишається ще рухомою; зазвичай (а ст)max» 40%. За дослідними даними відповідає h = 0,9; 0,8; 0,6. Таким чином, із збільшенням об’ємної концентрації твердої фази у вихідній суспензії ефективність гідроциклона знижується.

Продуктивність гідроциклона визначається різницею тисків на вході і виході. Як показали досліді дані, продуктивність пропорційна різниці тисків в ступені 0,5. Це є підставою для визначення продуктивності гідроциклону V, розглядаючи рух суспензії через нього, як рух рідини із затопленого отвору.

, (2.225)

де Fв – площа вихідного отвору, м2;

DН – напір пропорційний різниці тиску в Па, на вході і виході,

m - коефіцієнт витрат, для визначення якого рекомендується залежність:

, (2.226)

де Dk – діаметр корпуса гідроциклона, м,

D0 – діаметр патрубка для відведення освітленої рідини, м.

Гідроциклони застосовують також для розділення нестійких емульсій, в яких одна з рідких фаз знаходиться в дисперсному виді (краплі). Процес дуже ускладнюється тим, що краплі всередині циклону змінюють форму і розміри, а також коаліціюють.

В целюлозно-паперовій промисловості одержали широке застосування гідроциклони для очистки паперової маси від іншорідних включень перед подачею до напірних ящиків папероробних машин, очистки целюлозної маси від сучків, непровару і механічних домішок.

Зазвичай застосовуються серії невеликих гідроциклонів, діаметром 40-100 мм, які працюють паралельно.

Для забезпечення заданої продуктивності вони об’єднуються в агрегати – мульті-гідроциклони.

За таких умов кількість твердої фази в осаді та фугаті визначаються за відповідними кривими розділення. При цих умовах, в залежності від режиму руху, максимальні розміри можуть бути знайдені за відповідними залежностями. Так, для ламінарного режиму:

(2.227)

Для визначення мінімального розміру частинок, які вловлюються в гідроциклоні, використовують емпіричну формулу:

(2.228)

де Dп – діаметр вхідного патрубку, м; h – висота робочого простору гідроциклону, м; V – об’ємна продуктивність, м3/с; j - коефіцієнт – відношення швидкості рідини на відстані від осі, рівному радіусу отвору для відведення освітленої рідини, до швидкості в місці введення суспензії коефіцієнт j пов’язаний з діаметром патрубка D0 і діаметром циклона Dк співвідношенням:

Сумарна ступінь осадження визначається по ступеням осадження окремих фракцій jі. Маючи криві розподілення масових кількостей твердих частинок mi у вихідній суспензії за діаметрами di одержимо:

(2.229)

Дослідним шляхом встановлено, що величина yі залежить від відношеня Vo/Vc і d/da.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 326 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...