Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

На споживчому ринку




Окремими етапами життєвого циклу конкурентної переваги являються становлення, прискорений ріст, обмежений ріст, зрілість, спад пов'язані з рівнем використання ресурсного потенціалу підприємства і ефективністю його конкурентної стратегії.

Конкурентноспроможність є одним з найважливіших показників стану підприємства як господарчої системи, який визначає перспективи його подальшого розвитку, можливість досягнення стратегічних цілей та завдань. Підтримування або підвищення конкурентноздатності може розглядатися і як одна з функціональних стратегічних цілей підприємства.

Оцінка конкурентноспроможності конкретного торгового підприємства передбачає проведення певної роботи в такій послідовності:

I етап: визначення кола підприємств-конкурентів;

II етап: збір інформації щодо діяльністі підприємств-конкурентів;

III етап: формування системи оціночних показників;

ІV етап: обробка інформації та отримання узагальнюючої оцінки стану конкурентноспроможності.

I етап. Як уже було зазначено вище, конкурентноздатність підприємства є показником порівняльним. Тому конкурентноздатність може бути оцінена тільки шляхом порівняння умов, ресурсів і результатів діяльності конкретного підприємства з певною групою підприємств, що вважаються його конкурентами. Підприємства, що вважаються конкурентами, повинні відповідати ознакам:

- єдиний регіональний ринок діяльності;

- відповідність асортиментної структури товарообігу, широти і глибини асортименту товару;

- співставлення фаз життєвого циклу і основних стратегічних цілей розвитку;

- застосування однакових каналів розповсюдження товарів;

- наявність доступу та рівність можливостей щодо формування ресурсного потенціалу підприємства (насамперед на ринку закупівлі товарних ресурсів, ринку інвестицій та інновацій).

Перші дві ознаки є визначальними для початку конкурентної взаємодії. Невідповідність підприємства трьом іншим ознакам допускає їх конкуренцію, але визначає нерівність стартових умов конкурентної боротьби.

II етап. Інформація необхідна для оцінки конкурентноздатності підприємства, може бути добута декількома шляхами:

- шляхом отримання об'єктивної кількісної інформації про основні результати господарчо-фінансової діяльності підприємств-конкурентів. Джерелом її отримання можуть бути форми бухгалтерської, статистичної, податкової звітності, кон'юнктурні огляди регіонального споживчого ринку, виконані відповідними маркетинговими фірмами, матеріали галузевої та спеціальної преси, спеціально замовлені дослідження;

- шляхом збору якісної інформації про діяльність підприємств-конкурентів, стратегію та тактику їх діяльності. Така інформація може бути отримана шляхом проведення соціологічних опитувань, вибіркових спостережень, залучення експертів і т.д. Неповнота, а іноді і відсутність доступу до інформації про діяльність фірм-конкурентів нерідко обумовлює необ'єктивно оптимістичну оцінку відносно переваг підприємства над його конкурентами.

Повнота збору інформації та широта використаних джерел є запорукою об'єктивності висновків, що будуть отримані на стадії її обробки.

III етап. Виходячи з теоретичних основ оцінки конкурентноздатності підприємства та враховуючи наявну інформацію, формують перелік основних критеріїв і показників оцінки конкурентноспроможності.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...