Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мова HTML



Мова HTML – це мова розмітки гіпертекстових документів. Абревіатура HTML означає Hyper Text Markup Language. Мова HTML призначена не для форматування документа (як в редакторі Word), а для його розмітки. Ця мова дозволяє підготувати документ, який буде мати формат прийнятий для Інтернету, тобто Web – сторінок. Мова HTML забезпечує опис зовнішнього вигляду Web – сторінки. HTML – документи представляють прості текстові файли (записані в ASCII кодах – American Standard Code for Information Interchange), які містять спеціальні коди (теги) розмітки. А це означає, що HTML – документи не містять нічого, крім букв, чисел, роздільних знаків, деяких печатних символів та кодів розмітки. У HTML – документах коди розмітки не відображаються при перегляді документа і тільки впливають на відображення всього документа. При видаленні з документа всіх кодів розмітки вийде звичайний текстовий документ. Кодування ASCII – це однобайтне кодування, яке використовується для кодування символів (латинського алфавіту, роздільних знаків, десяткових цифр, арифметичних дій та спеціальних символів) за допомогою яких представляються в комп’ютері текстові дані. В системі ASCII є дві таблиці кодування – базова та розширена. Базова таблиця ASCII закріплює значення кодів символів від 0 до 127, розширена від 128 до 255 різних знаків (розширена таблиця відводиться для національних алфавітів).

1.2. Гіперпосилання

У звичайному текстовому документі будь-якому об’єкту (текстовому фрагменту, малюнку, вставному об’єкту, посиланню) можна додатипевні властивості за допомогою мови програмування HTML. Такі об’єкти є активними (активними словами, малюнками - інакше командами). Ці активні об’єкти мають назву гіперпосилання, а текст з такими гіперпосиланнями називається гіпертекстом, тобто розширеним текстом - текстом з додатковими властивостями, в цих властивостях вказується шлях до інших об’єктів.

В гіперпосиланні посилаються на різні об’єкти: місце в тексті, рисунки, текстові та мультимедійні файли, Web – сторінки, електронні адреси, інші документи. У документі гіперпосилання виділяються кольором. При наведенні покажчика мишки на гіперпосилання з’являється спливаюча підказка, а при активізації гіперпосилання на екрані з’явиться пов'язаний з ним об’єкт.

Створюють гіпертексти в будь-якому текстовому редакторові. Для створення гіперпосилання необхідно виділити текстовий фрагмент і скористатись командою Вставка ►Гиперссылка, а далі у вікні Добавление гиперссылки вказати документ на який буде створюватись гіперпосилання (рис.1.).

Можна вибрати наступні документи:

· на існуючий файл або веб - сторінку;

· на місце в документі;

· на новий документ, який можна створити в поточний момент часу;

· на адресу електронної пошти;

· на закладку в документі, яка попередньо створена за допомогою команд: Вставка ►Закладка;

Для вилучення гіперпосилання слід виділити її і виконати команду Вставка►Гиперссылка►Изменение гиперссылки ►Удалить ссылку.

Рисунок 1. Діалогове вікно для створення гіперпосилання

2. Оформлення web – сторінок

2.1. Основні поняття щодо Web – сторінок

Web – сторінка це документ Інтернету, створений за допомогою мови HTML, збережений у файлі з розширенням htm і може завантажуватись у браузер – програма для перегляду документів Інтернету. Сукупність зв’язаних Web –сторінок створює Web-сайт (вузол). Web-сайт має стартову сторінку, яка завантажується в першу чергу. Web- сайти розміщуються на Web-сервері. Web – сторінка має пасивну інтерактивність (взаємодію, взаємозв’язок), оскільки використовує гіперпосилання. Активна інтерактивність досягається за допомогою використання форми, яка заповнюється і інформація з якої використовується для взаємодії. В рамках одної Web – сторінки можна відобразити декілька документів. Для цього Web – сторінка повинна бути розбита на декілька областей (рамок) – фреймів. Структура такого HTML - документа відрізняється від звичайного.

2.2. Засоби створення Web – сторінок

HTML – документи можна створити такими способами:

· за допомогою тегів вручну;

· з використанням вбудованих текстових редакторів (Блокнот);

· з використанням потужних текстових редакторів (MS Word, WordPerfect);

· з використанням спеціалізованого HTML – редактора, який працює за технологією WYSIWYG – What You See Is What You Get – що бачите то й одержуйте, тобто відображається документ практично у редакторі таким, яким він буде у браузері.

До найбільш відомих сучасних HTML – редакторів можна віднести: Netscape Composer, FrontPage i Microsoft FrontPage Express, HotMetal, HotDog, Adobe PageMill.

За допомогою редактора FrontPage Express створюється документ HTML, побудований по тим ж правилам, що і вручну. Усі функції редактора однозначно реалізуються командами мови HTML. Редактор орієнтовано на використання браузера Internet Explorer.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 418 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...