Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протоколи



Мова, що визначає правила обміну інформацією між комп’ютерами, називається протоколом. У ці правила включаються: версія ОС, тип мережної карти, вид кабелю тощо. Для мережі Microsoft Windows NetWork протоколи середнього рівня наступні:

1. NetBIOS – протокол базової системи уведення-виведення;

2. NetBEUI – основний протокол локальної мережі;

3. IPX – протокол міжмережного обміну пакетами (транспортний протокол);

4. SPX – протокол послідовного обміну пакетами під час сеансу (адресний протокол);

5. TCP/IP – транспортний та адресний протокол.

Драйвери ODI і NDIS і файл protocol.ini керують роботою мережних адаптерів.

3.13. Використання вбудованих мережних засобів ОС Windows

Програмне забезпечення мережного оточення дозволяє виконувати швидкий і простий доступ до ресурсів, які використовуються користувачами різних персональних комп’ютерів: це доступ до папок, файлів, принтерів. Якщо клацнути по значку Сетевое окружение, то в папці, що відкриється можна побачити які мережні задачі можна вирішувати (це можна зробити також через Провідник, в залежності від версії ОС Windows мережні задачі можуть не суттєво відрізнятись). Робочі групи можна побачити, якщо активізувати команду Microsoft Windows Network рис.4, (це ім’я мережі). Папку робочої групи можна відкрити та побачити комп’ютери робочої групи (на рис.4 папка робочої групи не показана).Робочу групу створюють комп’ютери, які мають однакове ім’я але відрізняються номерами. Наприклад робоча група має ім’я IVC до неї можуть входити комп’ютери з такими іменами VC201 -01, VC201 - 02 і т.д. Доступ до комп’ютерів робочої групи краще виконати через програму Провідник.

Рисунок 4. Вікно з відображеною групою мережі Microsoft Windows Network

Для того що відобразити мережне підключення треба клацнути по команді Отобразить сетевое подключение. Якщо тепер переглянути властивість відображеного мережного підключення через контекстне меню то можна побачити вікно Подключение по локальной сети (Рис.5).

Рисунок 5. Підключення по локальній мережі

В даному вікні можна побачити компоненти які використовуються в даному підключенні по локальній мережі: Клиент для сетей Microsoft – даний компонент дозволяє даному комп’ютеру одержувати доступ до ресурсів в мережі Internet. Служба доступа к файлам и принтерам сети Microsoft – компонент забезпечує доступ до файлів і принтерів других комп’ютерів мережі Microsoft до даного. Планировщик пактов QoS – цей компонент забезпечує управління трафіком включаючи швидкість передачі та службу пріоритетів. Протокол Интернета (TCP/IP) – компонент забезпечує зв'язок між різними мережами.

Існують і інші компоненти які на рис.5 не показані.

Для того що добавити тип мережного компонента треба натиснути на кнопку Установить і тоді з’явиться вікно Выбор типа сетевого компонента (рис.6) в якому можна вибрати відповідний компонент, який буде встановлюватися.

Рисунок 6. Діалогове вікно Выбор типа сетевого компонента

3.14. Можливості спільного використання комп’ютерних ресурсів

Однієї з задач локальної мережі є можливість спільного використання користувачами локальної мережі комп’ютерних ресурсів – файлів, папок, дисків, модемів, принтерів.

Щоб дозволити іншим користувачам мережі використовувати ресурси комп’ютера на якому ви працюєте необхідно:

· Встановити доступ до файлів, принтерів через Мій комп’ютер, Провідник, контекстне меню та виконати команду Общий доступ и безопасность або Свойства.

· Для використання мережного диску на комп’ютері потрібно для мережного оточення виконати команду Подключить сетевой диск.

Можна також в мережі знайти необхідний комп’ютер через команду Поиск компьютеров Сетевого окружения.

3.15. Комунікації мереж

Комунікації – зв’язок, шляхи сполучення між абонентами.

Комунікації відповідають за передавання й обробку інформації у мережі вони дозволяють встановити зв’язок між комп’ютерами.

У комп’ютерній техніці до поняття комунікації мереж відносяться:

· апаратні засоби;

· технічні засоби;

· програмне забезпечення.

Апаратна частина включає: персональний чи портативний комп’ютер, модем, концентратор, сервер.

Технічні засоби сполучення включають: кабельне господарство, телефонні лінії. До програмного забезпечення входить: операційна система, мережне програмне забезпечення, компоненти мережної конфігурації, а також прикладні програми. Операційна система Windows зручна для використання в комунікаціях. Вона дозволяє:

* працювати з віддаленими комп’ютером (і зокрема портативним);

* встановлювати пряме кабельне з’єднання між двома комп’ютерами;

* працювати в локальній мережі й Internet (використовується мережна операційна система Microsoft Network)

Під керуванням ОС Window s працюють прикладні програми, за допомогою яких можна:

· відправляти й одержувати електронну пошту (програми MS Exchange, MS Outlook, Outlook Express, MS Fax, The But, ICQ, Dialer);

· вести діалогу бесіду у мережі (NetMeeting, Winpopup, Chat);

· переглядати ресурси Internet, і скачувати інформацію (браузери: Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera, Teleport Pro, GetRight, ReGet 1.8, FlashGet);

· переглядати електронні дошки оголошень (програма Hiper Terminal);

· переглядати бази даних інтерактивних комерційних служб;

· користуватись відео та аудіо інформацією.

3.16. Загальні відомості щодо електронної пошти

Електронною поштою є будь-яка форма обміну інформацією між віддаленими комп’ютерами. Windows дозволяє відправляти й одержувати електронну пошту за допомогою ряду програм: MS Exchange, MS Outlook, MS Outlook Express. Можливості програм MS Exchange і MS Outlook Express збігаються, програма MS Outlook має більш розширені можливості.

Синонімом електронної пошти є E-mail. Для роботи електронної пошти необхідні модем (для Internet), поштове відділення та адреса комп’ютера. Поштове відділення створюється за допомогою спеціального програмного забезпечення. В локальній мережі поштове відділення створюється на виділеному комп’ютері. Поштова скринька в локальній мережі – це фактично персональні комп’ютери. Поштова адреса в локальній мережі – це адреса користувача, яких у поштовій скриньці може бути кілька. Системний адміністратор у локальній мережі керує роботою поштового відділення.

3.17. Призначення та можливості програми MS Outlook

Програма MS Outlook це електронний органайзер (organizer) або менеджер для управління особистою та корпоративною інформацією. Програма MS Outlook дозволяє одержувати та відправляти пошту, працювати з розкладом, контактами та задачами і вести запис своїх дій.Тому вона дозволяє організувати або створити такі форми управління як: Зустріч, Завдання, Замітки, Запис у щоденнику, Контакт, Доручення, Запрошення на збори, Повідомлення, Список розсилання. Найчастіше програму MS Outlook використовують для створення електронного поштового повідомлення це:

· створення, відправлення, збереження, друк електронного повідомлення;

· відправлення текстової та графічної інформації;

· відправлення повідомлення з приєднаним файлом (залежить від версії).





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 321 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...