Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

З'єднання приймачів у трикутник



При з'єднанні трикутником (рис. 9.8, б) кінець першої фази генератора з'єднаний з початком другої, кінець другої - з початком третьої, кінець третьої - з початком першої. Так само з'єднані між собою затискачі окремих приймачів. Описане з'єднання фаз генератора є можливим, оскільки сума ЕРС ЕЛ, Ев, Ес, які наводяться в них, дорівнює нулю, і тому у фазах джерела електричної енергії струм при холостому ході виникнути не може.

При з'єднанні трикутником лінійні і фазні напруги UAB, UВС UCA представлені одними й тими ж векторами N (рис. 9.2. б), тому для їх модулів є справедливою рівність UЛ = Uф.

Щодо лінійних струмів ІА, Ів, ІС, відповідаючих лінійним проводам, то вони зв'язані з фазними струмами ІАВ, Іво ІСА окремих приймачів такими рівняннями:

(9.13)

         
Рис. 9.9. Векторні діаграми напруг і струму трифазної системи при з'єднанні приймачів трикутником і при режимі: а) симетричному; б) несиметричному.

Із записаних рівнянь витікає, що зміна опори одного з приймачів, з'єднаних трикутником, при­водить до зміни його фазного струму і тих двох лінійних струмів, в котрі даний фазний струм входить як складовий, в той самий час інші два фазові струми залишаються без змін.

При симетричному режимі, коли комплексні опори ZАВ≠ZВС≠ZCА лінійних і фазових струмів справедливою є рівність:

(9.14)

При несиметричному режимі, коли комплексні опори Zав ≠ Zвс ≠ Zса симетрія фазових струмів ІАВ, Іво ІСА порушується. В цьому випадку лінійні струми ІА, Ів, Іс можна визначити обчислен­ням за вищезгаданими формулами або знайти їх граничним шляхом із векторної діаграми напруг і струмів (рис. 9.9, б).

При обриві одного з лінійних проводів тільки приймачі, приєднані до двох інших непошкодже- них лінійних проводів, залишаться під попередньою фазною напругою. Приймачі двох інших фаз виявляться послідовно з'єднаними і будуть живитися від цієї ж напруги, що обумовить встанов­лення на їх затискачах напруг, прямо пропорційних їх повним опорам. У випадку переважання в одній з фаз індуктивного навантаження, а в іншій ємкісного навантаження може виникнути резонанс напруг, який супро воджується появою підвищених напруг на затискача реактивних приймачів і значним збільшенням струму.  
  Рис. 9.10. Триполюсні схеми з'єднань елементів електричних кіл: а) три­кутником; б) трипроменевою зіркою.  

При розрахунку трифазного кола з приймачами з'єднаними за різними триполюсними схемами, і за необхідності обліку опорів ліній електричного зв'язку, слід спочатку перетворити трикутники на еквівалентні зірки, а потім здійснювати розрахунок звичайними методами котрі є справедливими для електричних кіл синусоїдного струму.

Формули переобчислення параметрів елементів із триполюсними з'єднаннями (рис. 9.10), мають такий вигляд:



(9.15)

(9.16)

Ці формули є справедливими при відсутності взаємної індукції між елементами трикутника або трипроменевої зірки.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1089 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...