Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Близькому до короткого замикання



При цьому

(2.13)

Якщо , то з рівняння (2.12) дістанемо

. (2.14)

Еквіалентна схема такого джерела зображена на рис.2.8,б.

Джерело з внутрішньою провідністю (або ) називається джерелом струму.

Отже, струм джерела струму не залежить від опору навантаження (електричного навантаження) і становить . Струм називається задавальним. Зовнішня характеристика джерела струму зображена на рис.2.8,в.

Таким чином, залежно від співвідношення між внутрішнім опором джерела енергії і опором приймача енергії реальні джерела електричної енергії можна замінити або на еквівалентне джерело ЕРС (напруги), або на еквівалентне джерело струму. Якщо внутрішній опір джерела суміжний з опором приймача енергії, то реальне джерело енергії можна замінити або на еквівалентне джерело струму, або на еквівалентне джерело ЕРС. Для цього необхідно опір (див. рис.2.6,б) або провідність (рис.2.8,а) винести з джерела і об’єднати відповідно з опором або провідністю приймача.

При розрахунках електричних кіл часто виникає потреба перетворити джерело ЕРС на еквівалентне джерело струму, або навпаки, джерело струму – на еквівалентне джерело ЕРС. У цьому разі користуються такими формулами:

1. Маємо джерело ЕРС з такими параметрами: ЕРС , внутрішній опір .

Знайти задавальний струм та внутрішню провідність еквівалентного джерела струму:

; . (2.15)

2. Маємо джерело струму, задавальний струм якого дорівнює , а внутрішня

провідність . Знайти ЕРС і внутрішній опір еквівалентного джерела ЕРС:

; (2.16)





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 423 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...