Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джерела електричної енергії



Джерело ЕРС – таке ідеалізоване джерело електричної енергії, ЕРС якого не залежить від струму, що проходить через джерело, і дорівнює ЕРС реального джерела. Припускається, що всередині такого ідеального джерела пасивні елементи відсутні.

Упорядкований рух позитивних зарядів усередині джерела від меншого потенціалу до більшого (а негативних – від більшого до меншого) відбувається за рахунок сторонніх сил, властивих джерелу.

Величина, яка чисельно дорівнює роботі, витраченій сторонніми силами на переміщення одиниці позитивного заряду від негативного затискача до пози-тивного, називається ЕРС джерела позначається для змінних протягом ча-су ЕРС і – для незмінних (тобто постійних) ЕРС.

Струм у пасивному колі, що підімкнене до джерела ЕРС, залежить від параметрів цього кола і ЕРС .

При замиканні затискачів реального джерела струм може мати тільки кінцеве значення, оскільки ЕРС джерела зрівноважується спадом напруги на його внутрішньому опорі.

Внутрішній опір джерела напруги значно менший від опору зовнішньої частини кола, тому часто внутрішній опір відносять до зовнішньої частини кола, а іноді ним взагалі нехтують (залежно від потрібної точності розрахунку).

На рис.2.6,а зображена схема реального джерела електричної енергії з внутрішнім опором , на рис.2.6,б – його еквівалентна схема.

Рис.2.6

Визначимо напругу між точками а і в. Згідно з другим законом Кірхгофа

(2.9)





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...