Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право людини на життя, свободу, недоторканність



Шановні громадяни суверенної держави Україна! Ми звертаємося до вас саме таким чином, аби підкреслити усю важливість теми, про яку піде мова в цьому розділі.

Як ви добре знаєте, сьогодні зовсім не рідкі надзвичайні ситуації, які загрожують без­пеці громадян. Щодня з екранів телевізорів, по радіо, у газетах ви довідуєтеся про величезну кількість криміногенних подій, жертвами яких стають люди різного віку, статі, соціального стану. Тому тема, що пропонується вам на сторінках посібника, має велике значення і для вас.

На жаль, ми не завжди надаємо значення таким поняттям, як «безпечна поведінка» і часто самі провокуємо злочинців на здійснення незаконних дій проти нас. Така поведінка називається «віктимною» (від англ. «victim» - жертва).

Наприклад, до проявів віктимної поведінки належать:

- дорогі речі на балконі (їхня демонстрація);

- записка в двері, яка повідомляє, що ключ знаходиться під килимком;

- забита газетами поштова скринька, що свідчить про тривалу відсутність хазяїв будинку та ін.

Згадайте, як ви поводитеся з незнайомцями? Ось, на­приклад, ви знаходитеся вдома на самоті. До квартири по­дзвонили і на ваше питання: «Хто?» вам відповіли голосним стривоженим голосом: «Терміново відкрийте, сантехнік! Ви заливаєте нижній поверх гарячою водою!»

Швидше за все більшість з вас злякається і відкриє двері, не подумавши про те, що вас очікує за нею. Тільки деякі згадають ті застереження, про які з дитинства розпо­відали батьки, вчителі, дорослі.

Звичайно, у подібній ситуації вам необхідно зажа­дати, щоб «сантехнік» подзвонив до сусідів, яких ви знає­те, або попросити його прийти з міліцією. А в цей час вам, про всяк випадок, можна само­стійно перекрити кран (дорослі вже!) і зателефонувати батькам. Краще вам помилитися і не пустити дійсного сантехніка, ніж «запросити» додому злочинця.

Погодьтеся, таких простих життєвих ситуацій безліч! Тільки напрошується питання:

«Чому ми все ж таки неуважні до власної безпеки?»





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...