Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості психології поведінки людини в екстремальних умовах



Надзвичайні ситуації можуть застати людину не тільки в місці проживання. Велика кількість аварій, катастроф можуть відбуватися в різних природних умовах: на воді, у лісі, горах. У подібних випадках людині доводиться боротися не тільки з наслідками аварій, але й знаходити в собі внутрішні сили протистояти стихії.

Багато хто з вас, напевно, дивився телевізійний серіал „Тайга”. Люди, які потрапили в авіаційну катастрофу, змушені були довгі місяці прожити в тайзі. Вони вижили і вийшли переможцями з цієї надзвичайної ситуації. На допомогу їм прийшли знання про дії в складних ситуаціях.

Подумайте, які знання вам потрібні, аби вижити в екстремальних умовах? Що зі складеного вами списку ви знаєте? (Обведіть червоним.) Чого не знаєте, але хочете довідатися? (Обведіть синім.)

1.  
2.  
3.  
4.  
5.  
6.  
7.  
8.  
9.  
10.  
11.  
12.  
13.  
14.  
15.  

Можливо, в одній з відповідей ви написали про важливість знань особливостей психоло­гії поведінки людини в екстремальних умовах. Дійсно, у критичних ситуаціях дуже важливо вміти правильно поводитися, контролювати свою поведінку у відносинах з іншими людьми і самим собою.

Допишіть словесний ряд тих почуттів і емоцій, які найчастіше відчуває людина, потрапивши в екстремальну ситуацію (наприклад, заблукавши в лісі, збив­шись з дороги в горах та ін.):

Ø страх;

Ø розгубленість;

Ø безвихідність;

Ø ____________________________________;

Ø ____________________________________;

Ø ____________________________________;

Ø ____________________________________;

Ø ____________________________________;

Ø ____________________________________;

Одним із найнебезпечніших почуттів, які може відчути людина в подібній ситуації, є агресивність. Це почуття небезпечне тим, що воно «закриває» в людині всі позитивні якості, почуття. Людина в стані агре­сії слабко контролює свої вчинки, емоції. Вона починає обвинувачу­вати в тому, що сталося, оточуючих. Вона нездатна тверезо оцінити ситуацію, знайти оптимальне вирішення даної проблеми. Якщо агре­сія охоплює багатьох людей, відбувається розкол групи. Така ситуа­ція може призвести до сварок, бійок, самогубства, нанесення тяжких травм один одному. Але проблема вирішена не буде.

Авжеж, не кожна людина може оцінити обставини, в яких вона знаходиться. І почуття агресії неминуче може охопити кожного. Головне правило поведінки в такому випадку - не дати цьому почуттю оволодіти вашим розумом. Ви повинні зусиллям волі зупинити, приду­шити в собі агресію і допомогти товаришам.

Ще один супутник катастроф - страх. Це звичайне, нор­мальне почуття, властиве усім людям. Проте, в екстремальній ситуації страх може охопити всіх потерпілих. Однак може статися й так, що тривалий час людина не зможе перемог­ти в собі страх. У цьому випадку ви не зможете вийти з екстремальної ситуації успішно. Налякана людина не в змозі активно шукати вихід з проблеми, вона не може позитивно і конструктивно мислити, мужньо протистояти труднощам. Така людина або група людей може бути приречена на смерть.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...