Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Психологічна допомога в екстремальних ситуаціях



Додамо ще кілька слів до вищесказаного. Найкращий спосіб не занурюватися у відчуття безнадійності, безпорадності, зневіри - тренуватися переборювати безліч дрібних щоденних проблем для того, аби навчитися вирі­шувати більш серйозні проблеми, які підносить нам життя. Це стосується і тих надзвичайних ситуацій, в яких може опинитися кожний з вас.

Ви повинні усвідомити: натомість, щоб у розпачі заламувати руки і бігти від трудно­щів, які здаються непереборними, потрібно подивитися, чи є можливість по-новому глянути на проблему, щоб знайти потрібне рішення. Частіше згадуйте ті ситуації, коли вам довелося стикнутися з якимись труднощами, але ви зуміли завдяки вашій наполегливості успішно по­долати їх.

Одним з методів, що дозволяють навчитися переборювати почуття страху, безнадійнос­ті, розгубленості, розпачу, є аутогенне тренування. Цей метод був розроблений у Німеччині на початку нинішнього століття і широко використовується сьогодні.

Для подолання почуття нервозності, страху необхідно навчитися розслаблюватися за допомогою різних «формул» самонавіювання. На кожній формулі необхідно концентрува­ти увагу 1-2 хвилини. Краще це робити.лежачи з закритими очима. Отже, починайте тренування вже сьогодні!

«Формули» самонавіювання:

1. Я спокійний, я цілком спокійний.

2. Моя права рука важка (лівшам потрібно починати з лівої руки).

3. Моя права рука тепла.

4. Мій пульс рівний, ритмічний.

5. Моє дихання рівне, спокійне.

6. Я відчуваю тепло в області сонячного сплетіння.

7. Моє чоло приємно прохолодне.

Після того як ви розслабилися, спробуйте сконцентрувати увагу на «основній формулі», що відповідає вашим конкретним завданням.

Наприклад:

1. Я можу опанувати будь-яку проблему.

2. Я знаю, що мені треба робити.

3. Я вірю у свої можливості.

4. Я здатний до активних дій і т.д.

Коли ви відчуєте, що готові завершити сеанс тренування, застосуйте «формулу «Я спо­кійний і бадьорий» - і вийдіть з аутогенного занурення.

Намагайтеся використовувати аутогенне тренування щодня і через якийсь час ви відчує­те, що легко зможете перебороти труднощі різного масштабу: від маленьких до великих. Ба­жаємо успіху!





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...