Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структурний ефект та його вимірювання в промисловості



Вплив структурних змін у промисловості на динаміку економіч­них показників називається структурним ефектом. Він відбиває зв'язок між змінами галузевої структури і динамікою показників обсягу виробництва продукції передовсім таких, як валовий випуск промисловості (ВВп), валовий внутрішній продукт промисловості (ВВПп) і чистий внутрішній продукт промисловості (ЧВПп).

Найпростіший метод вимірювання структурних змін ґрунтує­ться на використанні в якості індикатора індексу структурних змін, що визначається за формулою:

Де │ai│ — абсолютна величина зміни питомої ваги 7-го елемента структури промисловості;

п — кількість структурних елементів.

На підставі динаміки індексу структурних змін та аналізова­ного показника обсягу продукції промисловості розраховується кореляційне рівняння та коефіцієнт кореляції, який показує рі­вень зв'язку між цими показниками.

Треба зауважити, що динаміка промислового виробництва формується під впливом багатьох факторів, а не тільки структур­них зрушень. Однак є доцільним виділення з усієї сукупності фа­кторів зростання промислового виробництва того впливу, який справляють структурні зміни на розвиток промисловості. Для цього й розраховується структурний ефект. Він позитивний, як­що велике зростання індексу структурних змін супроводжується швидкими темпами зростання промислового виробництва. Він негативний, якщо індекс структурних змін є невеликим, а пропо­рції в промисловості характеризуються як консервативні — спо­стерігається застій або зниження обсягів виробництва.

Аналіз ста­тистичних даних указує на те, що найбільше зростання обсягів виробництва відбувається тоді, коли прискорено розвивається виробництво у високотехнологічних та науковомістких галузях.

Використання як індикатора структурних зрушень індексу структурних змін має суттєві недоліки. Головним з них є те, що цей індекс розраховується як середньоарифметична величина статичного стану структури промисловості. Для вимірювання динаміки основних пропорцій у промисловості використовують­ся коефіцієнти прирощення абсолютних та відносних структур­них зрушень.

Лінійний коефіцієнт абсолютних структурних зрушень:

, де a(i, t1) — питома вага і-го елемента структури в базовому пе­ріоді; а(і, t2) — питома вага і-го елемента структури в періоді, що аналізується; I — сукупність індексів елементів структури (iє І).

Квадратичний коефіцієнт абсолютних структурних зрушень:

Лінійний коефіцієнт відносних структурних зрушень:

Квадратичний коефіцієнт відносних структурних зрушень:

Використання коефіцієнтів прирощення абсолютних та віднос­них структурних зрушень уможливлює розрахунок кореляційно­го рівняння приросту обсягу виробництва як функцію від зміни структурних пропорцій в промисловості, але не виключає впливу інших факторів зростання промислового виробництва.

Точніше визначити вплив структурних зрушень на динаміку обсягів виробництва промисловості можна за допомогою дослі­дження ресурсовіддачі факторів виробництва в кожній окремій галузі (промисловому комплексі).

Графічно зобразити вплив структурних зрушень на обсяг вироб­ництва продукції можна за допомогою графіка виробничої функції. Як відомо, графік виробничої функції за умов впливу технічного прогресу та спадної граничної продуктивності факторів виробниц­тва праці (L) та капіталу (К) має вигляд поверхні пагорба, найбільша висота якого відповідає максимальному обсягу продукції.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1021 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...