Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Головна книга. Рахунок №__ 1 страница



Оборот за дебетом з кредиту рахунків Оборот за кредитом Сальдо  
Рахунок №__ за ж/о №__ Рахунок №__ за ж/о №__ т.д. Разом за дебетом   дебет кредит
                 
                     

Журнально-ордерна форма обліку може використовуватися у двох варіантах:

- з повним набором регістрів.

- за скороченою журнально-ордерною формою (для невеликих підприємств).

На виконання Програми реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів Міністерство фінансів України наказом від 29 грудня 2000 р. № 356 затвердило "Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку".

Ці Методичні рекомендації по застосуванню нових регістрів бухгалтерського обліку спрямовані на узагальнення у регістрах бухгалтерського обліку (крім регістру позабалансового обліку) методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов'язань та факти фінансово-господарської діяльності підприємств і організацій та інших юридичних осіб (крім банків і бюджетних установ), їх філій, відділень, представництв незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і видів діяльності, на накопичення аналітичних даних про склад і рух активів, капіталу і зобов'язань, доходів, витрат, фінансових результатів.

ТЕМА 6. Облік необоротних активів

6.1. Облік необоротних матеріальних активів

Терміни і визнання

Амортизація – систематичний розподіл амортизаційної вартості необоротних активів на протязі строку їх корисного використання.

Група основних засобів - сукупність однотипних по технічним характеристикам, призначенню і умовам використання необоротних матеріальних активів.

Ліквідаційна вартість - сума грошових коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує одержати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після плину строку корисного використання, за мінусом витрат пов’язаних з продажем (ліквідацією).

Об’єкт основних засобів – завершений пристрій з усіма пристосуваннями та приналежностями до нього, або окремі конструктивно обособлені предмети, призначені для виконання самостійних функцій, або відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів одного або різного призначення, які мають для їх обслуговування спільні пристосування, приналежності, управління і єдиний фундамент, у наслідок чого кожний предмет може виконувати свої функції, а комплекс - відповідну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно.

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство тримає з метою використання їх у процесі виробництва або поставки товарів, надання послуг, здачі у оренду іншим особам, чи здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання якого більш ніж один рік (чи операційний цикл, коли він більше року).

Строк корисного використання - очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи будуть використовуватися підприємством або з їх використанням буде виготовлена очікуваний обсяг продукції, робіт, послуг.

Переоцінена вартість – вартість необоротних активів після їх переоцінки.

Класифікація основних засобів

До основних засобів відносяться необоротні матеріальні активи, що підприємство володіє з метою використання в процесі виробництва чи постачання товарів, надання в оренду іншим особам для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій. Очікуваний термін корисного використання яких перевищує один рік чи операційний цикл, якщо він більше року (схема).

НЕОБОРОТНІ МАТЕРІАЛЬНІ АКТИВ

НЕОБОРОТНІ АКТИВИ
Матеріальні Нематеріальні
Ресурси, які мають термін корисного використання більш ніж один рік, використовуються у діяльності підприємства і не призначені для подальшого перепродажу покупцям


За класифікацією П(С)БО 7 Природні ресурси

       
   


Схема Структура необоротних матеріальних активів

Строком корисного використання основних засобів є період часу протягом якого підприємство передбачає використовувати актив. На визначення строку корисного використання впливають така фактори, як: очікуване використання, очікуваний фізичний знос, моральний знос та аналогічні обмеження щодо використання.

До складу основних засобів включаються матеріальні активи: земельні ділянки, будівлі, споруди, передатні пристрої, машини й устаткування, транспортні засоби, інструменти, виробничий і господарський інвентар, робоча і продуктивна худоба, багаторічні насадження й ін.

До основних засобів відносяться капітальні вкладення в поліпшення земель (меліорація, осушення і т.д.)

Не відносяться до основних засобів і враховуються на підприємстві як засіб в обороті предмети з терміном служби менш 1 року, незалежно від вартості.

Бухгалтерський облік основних засобів повинен забезпечувати:

- облік повної інформації про оцінку, переоцінку и надходження, внутрішнє переміщення, вибуття (реалізація, ліквідація, безоплатна передача, нестача, псування і т.п.);

- відображення даних о нарахуванні амортизації основних засобів за звітний період та їх зносу з початку корисного використання;

- визначення витрат, пов’язаних з підтримкою основних засобів у робочому стані (технічні огляди, їх ремонтом та поліпшенням);

- визначення фінансового результату від реалізації та іншого вибуття основних засобів;

- інформацією для складання звітності

Бухгалтерський облік основних засобів організується відповідно до типової класифікації основних засобів. Ці типові класифікації призначені для однаковості їхнього угруповання в обліку. Відповідно до існуючого системою обліку основні засоби класифікуються по наступним ознаках:

· по галузевій ознаці;

· по характері в процесі виробництва;

· по видах;

· приналежності і використання.

Угруповання основних засобів по галузевій ознаці (промисловість, сільське господарство і транспорт) дозволяє одержати дані про їхню вартість у розрізі галузей у залежності від характеру участі основних фондів у процесі виробництва.

Підрозділяються на: виробничі і невиробничі.

Виробничі основні фонди функціонують у сфері матеріального виробництва, поступово зношуються і переносять свою вартість на створений продукт частинами в міру зносу.

До невиробничого відносяться засоби, що не беруть участь у процесі виробництва. У процесі експлуатації вони зношуються і утрачають свою вартість у міру зносу.

До виробничих фондів відносяться:

- будівлі і споруди виробничого призначення;

- передатні пристрої;

- силові машини й устаткування;

- робочі машини й устаткування;

- вимірювальні, регулюючі прилади;

- лабораторне устаткування;

- обчислювальна техніка;

- транспортні засоби;

- виробничий інвентар і т.д.

До невиробничих основних фондів відносяться:

- будівлі і споруди житлово-комунального і культурно-побутового призначення й ін.

- устаткування, що використовується для обслуговування житлово-комунальних і культурно-побутових нестатків населення.

По видах основні засоби підприємства підрозділяються на:

- земельні ділянки;

- капітальні витрати на поліпшення земель;

- будівлі, споруди передаточні пристрої;

- машини й устаткування;

- транспортні засоби;

- інструменти;

- пристосування;

- інвентар;

- робоча і продуктивна худоба;

- багаторічні насадження.

- інші необоротні матеріальні активи:

· бібліотечні фонди;

· малоцінні необоротні матеріальні активи;

· тимчасові не титульні споруди

· природні ресурси

· інвентарна тара

· предмети прокату

· інші необоротні матеріальні активи.

Класифікація основних по видах покладена в основу їхнього аналітичного обліку.

По приналежності основні засоби підрозділяються на: власні й орендовані.

По ознаці використання:

А) які знаходяться в експлуатації (діючі),

Б) у реконструкції,

В) у запасі (у резерві),

Г) консервації.

Визнання і оцінка основних засобів

Об'єкт основних засобів визнається активом, якщо існує імовірність того, що підприємство одержить у майбутньому економічні вигоди, зв'язані з використанням цих активів і їх оцінка може бути вірогідно визначена.

Придбання та створення основних засобів зараховується на баланс по первісній вартості.

Первісною оцінкою основних засобів є собівартість їх придбання або створення. Собівартість об’єкту основних засобів включає купівельну ціну (в тому числі ввізне мито та безповоротні податки) та витрати, що безпосередньо пов’язані з приведенням цього об’єкту в робочій стан для використання за призначенням.

Класифікація об’єктів основних засобів показана на схемі.

Подальші витрати, пов’язані з володінням основними засобами класифікуються в залежності від впливу на майбутні економічні вигоди:

- Внаслідок покращення стану активу (модернізація, реконструкція і т.п.) існує ймовірність зростання майбутніх економічних вигод - капітальні витрати;

- Відновлюються або зберігаються (ремонт, обслуговування) майбутні економічні вигоди – поточні витрати.

Первісна оцінка – собівартість придбання або створення основних засобів складається з таких витрат:

- сум сплачених постачальникам і підрядчикам за виконані будівельно-монтажні роботи (без непрямих податків);

- реєстраційні збори, державні мита які здійснені у зв’язку з придбанням;

- суми ввізного мита;

- суми непрямих податків у зв’язку з придбанням, створенням основних засобів;

- - витрати на страхування ризиків доставки основних засобів;

- витрати на установку, монтаж, наладку основних засобів;

- інші витрати, які безпосередньо зв’язані з доведенням основних засобів до стану, в якому вони здатні для використання з запланованою ціллю.

якими необоротний актив зараховується на баланс підприємства. (схема)

Необоротні активи  
Визнання
Коли є ймовірність того, що підприємство буде мати у майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням; Вартість необоротних активів може бути достовірно визначена.
Матеріальні активи Нематеріальні активи
Активи, що мають фізичну натуральну форму А) основні засоби: Земельні ділянки; Капітальні витрати на поліпшення земель Будівлі, споруди, передаточні пристрої; Машини та обладнання; Транспортні засоби; Інструменти, прилади, інвентар (меблі); Робочій та продуктивний скот Багаторічні насадження Інші основні засоби Б) Інші необоротні матеріальні активи Бібліотечні фонди; Малоцінні необоротні матеріальні активи; Тимчасові не титульні споруди; Природні ресурси Інвентарна тара Предмети прокату Засоби продовженого використання, які не мають фізичної натуральної форми і служать легалізацією прав власників або підтримкою їх переваг, що виходять із прав власності:   - Патенти - Авторські права; - Торговельні знаки; - Монопольні права і привілеї; - Інші

Схема Класифікація необоротних активів

Балансова вартість - сума, в якій актив був включений до балансового звіту за вирахуванням суми зносу.

Справедливою вартістю є ринкова вартість аналогічного об'єкта основних засобів.

Основні засоби  
Спосіб придбання Порядок визначення
Придбання: За гроші     Виготовлення власними силами     Переведені у склад основних засобів із оборотних активів, товарів     Для цілей бухгалтерського обліку По собівартості придбання, Включають купівельну вартість (у т.ч. ввізне мито та безповоротні податки, які безпосередньо пов’язані з приведенням об’єкта в робочий стан);     - ПБО 16 «Витрати»   - ПБО 9 «Запаси»    
Отримані без оплати Справедлива вартість на дату отримання
Внески до статутного фонду Справедлива вартість, яка погоджена з засновниками
Отримані шляхом обміну: На подібні, що мають одне функціональне призначення і таку ж саму справедливу вартість Не подібні, що мають різне функціональне призначення   Вартість придбання – залишкова вартість переданого об’єкта     Вартість придбання дорівнює справедливій вартості: · Цінні папери - за ПБО 19 · Основні засоби: А) Будівлі, машини та устаткування – Ринкова вартість або відновлена вартість з вирахуванням суми зносу на дату оцінки; Б) Інші основні засоби – відновлена вартість (сучасна собівартість придбання) за вирахуванням суми зносу на дату оцінки.

Схема Визначення об’єктів основних засобів залежно від способу придбання

Відображення придбання основних засобів на умовах передплати у бухгалтерському обліку показано у табл.

Таблиця

Придбання основних засобів (автомобіля) за гроші

Господарські операції Дт Кт
1. Відбито передоплату вартості об'єкта основних засобів    
2. Відбито суму податкового кредиту по ПДВ    
3. Відбито сплату:    
Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування    
Збір за реєстрацію    
4. Відбито формування первісної вартості:    
у сумі вартості, оплаченої постачальнику без ПДВ    
Сума сплаченого збору на обов'язкове пенсійне страхування    
Сума збору за реєстрацію    
5. Відбито списання податкового кредиту    
6. Відбито залік заборгованості    
7. Введений в експлуатацію об'єкт основних засобів по первісній вартості.    

Безоплатне одержання основних засобів

Первісна вартість безкоштовно отриманого об'єкта являє собою справедливу вартість цього об'єкта. Безоплатне одержання об'єкта основних засобів для цілей бухгалтерського обліку розглядається як збільшення додаткового капіталу на суму, рівну вартості безоплатно отриманого об'єкта без обліку інших витрат і платежів.

У бухгалтерському обліку це відіб'ється в такий спосіб (табл.):

Таблиця

Безоплатне одержання основних засобів

Господарські операції Дт Кт
1. Відбито формування первісної вартості об'єкта основних засобів    
2. Витрати на транспортування, монтаж, демонтаж    
3. Сума ПДВ за послуги    
4. Введений в експлуатацію об'єкт основних засобів    
5. Визнання доходу одночасно з початком амортизації    

Поліпшення технічних характеристик об'єкта основних засобів

Для цілей бухгалтерського обліку заходи щодо поліпшення основних засобів варто поділяти на:

1. Заходу, здійснення яких приведе до збільшення майбутніх економічних вигод від використання цього основного засобу (модернізація, реконструкція, добудування і т.д.).

2. Заходу, здійснення яких спрямовані на підтримку робочого стану об'єкта й одержання в майбутньому економічних вигод, що були притаманні об'єкту на початку використання (усі види ремонтів, технічне обслуговування).

Прийняття закінчених робіт по ремонту і поліпшенню основних засобів оформлюється актом прийому-передачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів.

На підставі аналізу ситуації та суттєвості витрат на ремонт і поліпшення основних засобів керівництво підприємства приймає рішення про характер та ознаки здійснених робіт.

Усі витрати, зв'язані з проведенням 1-го типу заходів цілком відносяться на збільшення первісної вартості об'єкта й у бухгалтерському обліку супроводжуються наступними записами (табл.):

Таблиця

Облік модернізації об’єкту основних засобів

Господарські операції Дт Кт
1. Передоплата за предмет, який буде використаний для модернізації об’єкту    
2. Відбито суму податкового кредиту    
3. Отримано й оприбуткований предмет    
4. Списано суму податкового кредиту    
5. Залік заборгованостей    
6. Списано вартість предмета до складу капітальних інвестицій    
7. Відбито збільшення первісної вартості об'єкта основних засобів    

Сума витрат по ремонту і технічному обслуговуванні об'єктів, відноситься на витрати звітного періоду, що супроводжується наступними записами (табл.):

Таблиця

Облік ремонту та технічного обслуговування об’єктів основних засобів

Господарські операції Дт Кт
1. Відбито витрати за ремонт на підставі акта виконаних робіт 977 (85)  
2. Відбито суму ПДВ    
3. Оплачено ремонт підрядній організації    
4. Списано витрати на фінансовий результат    

Первинні документи обліку основних засобів

У залежності від видів основних засобів аналітичний облік ведеться на інвентарних картках обліку основних засобів, крім того операції з основними засобами на підприємстві оформляються первинною обліковою документацією:

ОЗ-1(основні засоби) - акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів.

ОЗ-2 – акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих об'єктів.

ОЗ-3 – акт списання основних засобів.

ОЗ-4 – акт списання автотранспортних засобів.

ОЗ-5 – акт про установку, пуск і демонтаж будівельних машин.

ОЗ-6 – інвентарна картка обліку основних засобів.

ОЗ-7 – опис інвентарних карток по обліку основних засобів.

ОЗ-8 – картка обліку руху основних засобів.

ОЗ-9 – інвентарний список основних засобів.

ОЗ-14 – розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств).

ОЗ-15 – розрахунок амортизації основних засобів (для будівельних організацій).

ОЗ-16 – розрахунок амортизації по автотранспорті.

Ці основні форми затверджені Міністерством статистики України 29.12.95 №352.

Відповідно до наказу №352 форма ОЗ-1 застосовується в наступних випадках:

- для оформлення зарахування до складу основних фондів окремих об'єктів;

- для обліку введення їх в експлуатацію;

- для оформлення внутрішнього переміщення основних засобів;

- для оформлення передачі основних засобів зі складу в експлуатацію;

- для виключення зі складу основних засобів при передачі іншому підприємству.

При оформленні приймання основних засобів акт складається в одному екземплярі на кожен окремий об'єкт приймальною комісією, призначуваної наказом керівника.

Складання загального акта, яким оформляється приймання декількох об'єктів основних засобів, допускається лише при обліку господарського інвентарю, інструмента й устаткування, якщо вони однотипні і мають однакову вартість і прийняті в облік у тому самому місяці. Акт після оформлення і додання до нього технічною документацією по об'єкту передається в бухгалтерію, підписується головним бухгалтером і затверджується керівником підприємства.

При оформленні внутрішнього переміщення акт виписується в 2-х екземплярах працівником відділу або цеху і здавачем. 1-ий екземпляр з розпискою одержувача і здавача передається в бухгалтерію, а 2-й залишається у відділі у здавача.

При безоплатній передачі основних засобів іншому підприємству акт складається в 2-х екземплярах.

При передачі основних засобів іншому підприємству за плату, акт складається в 3-ех екземплярах. 1-й залишається у підприємства що здає, додається до звіту, 2-й екземпляр додається до повідомлення на передач,3-й передається особі, що приймає основні засоби.

Типова форма ОЗ-1 так само застосовується при оформленні приймання-передачі нематеріальних активів. Дата складання акта приймання-передачі, буде датою зарахування об'єкта на баланс підприємства.

ОЗ-2 - акт, підписаний працівником підприємства, що робило ремонт, реконструкцію чи модернізацію здають у бухгалтерію підприємства. Акт підписується головним бухгалтером, затверджується керівниками. У технічний паспорт об'єкта повинні бути внесені необхідні зміни в характеристику об'єкта, зв'язані з капітальним ремонтом, реконструкцією і модернізацією. Якщо ремонт робить стороння організація, то акт складається в 2 екземплярах, 2-й екземпляр передають підприємству, що робило ремонт.

ОЗ-4 – акт застосовується для списання автомобілів вантажного і легкового типу, та причепів, напівпричепів при їхній ліквідації. Акт складається в 2-х екземплярах, підписується керівниками автогосподарства і затверджується керівниками підприємства. Один екземпляр передається в бухгалтерію, а другий – залишається в особи, відповідальної за схоронність основного засобу. Цей акт є основним для здачі на склад матеріальних цінностей і металобрухту, що залишилися в результаті списання, витрати по списанню, а так само вартість матеріальних цінностей, що надійшли від розбирання автотранспорту, відбивається в акті в розділі «Розрахунок резервів списання автомобіля (причепа)». На основі цього акта, переданого в бухгалтерію, в інвентарній картці й описі (інвентарних картках) виробляється відповідна запис про вибуття основних засобів.

ОЗ-6 – застосовується для обліку усіх видів основних засобів, а так само для групового обліку однотипних об'єктів основних засобів, що надійшли в експлуатацію в одному календарному місяці, що мають одне і теж призначення, технічну характеристику і вартість. Форма заповнюється в одному екземплярі на підставі акта приймання-передачі, а також технічною й іншою документацією. Підставою для оцінок про вибуття об'єкта є акт ОЗ-1, а при списанні об'єкта внаслідок чи старості зносу акт по списанню ОЗ-3.

Записи про закінчені роботи по добудуванню, реконструкції, модернізації і ремонту ведуться в інвентарній картці на підставі акта ОЗ-2.

У розділі коротка індивідуальна характеристика об'єкта записуються тільки основні показники (якісні і кількісні) основних засобів. У випадку групового обліку характеристика дається не по кожнім об'єкті, а в цілому по всій групі.

Форма ОЗ-7 застосовується для реєстрації інвентарних карток. Опис складається в одному екземплярі, зберігається в бухгалтерії з метою контролю за схоронністю інвентарних карток.

Записи в ОЗ-7 ведуться в розрізі класифікаційних груп основних засобів. ОЗ-6 і ОЗ-7 використовуються так само для первинного обліку нематеріальних активів.

ОЗ-9 – застосовується для об’єктного обліку основних засобів у місцях їхнього перебування (експлуатації) по матеріально відповідальних особах. Дані в цій формі повинні бути тотожні записам в інвентарних картках основних засобів, що знаходяться в бухгалтерії. Ця форма застосовується так само для первинного обліку нематеріальних активів. Інвентарний список основних засобів ведеться матеріально-відповідальними особами з метою оперативного обліку наявності і руху основних засобів по їхньому місцезнаходженню. Інвентарні описи підлягають періодичному (не рідше 2 разів у рік) звіренню з записами в інвентарних картках обліку. В інвентарному списку проходять реєстрацію всі інвентарні картки обліку по кожному окремому місцезнаходженню чи перебуванню в експлуатації.

ОЗ-8 – застосовується для обліку руху основних засобів по класифікаційних групах при ручній обробці облікової документації, заповнюється на підставі даних інвентарних карток відповідних груп основних засобів і звіряється з даними синтетичного обліку. На підставі підсумкових даних цих карток заповнюються звітні форми по руху основних засобів. Така форма так само застосовується для первинного обліку нематеріальних активів.

Ці картки складаються окремо по кожній класифікаційній групі. При ліквідації основних засобів у них робиться запис про вибуття на підставі ОЗ-3 чи ОЗ-4.

Аналітичний облік – відбиває технічну й економічну характеристику об'єкта, його місцезнаходження, первісну оцінку і переоцінку, та норму амортизаційних відрахувань.

В аналітичному обліку відбиваються всі зміни вартості, що відбулися за час експлуатації основних засобів.

Аналітичні рахунки групуються по місцях, де знаходяться основні засоби, по матеріально-відповідальних особах, по методах нарахування амортизації, по видах, групах і галузевій ознаці, а також по приналежності й ознаці використання.

Для забезпечення належного обліку основних засобів у момент прийому до експлуатацію привласнюється інвентарний номер. Протягом експлуатації номер не міняється. Нумерація будується по серійно-порядковій системі. Підставою для бухгалтерських записів по обліку руху і залишків основних засобів та операцій, зв'язаних з поточною експлуатацією служать первинні документи.

Документи, що є підставою для бухгалтерських записів повинні відповідати наступним вимогам:

- чітке і повне заповнення всіх граф і реквізитів,

- наявність підписів осіб, відповідальних за оформлення даної операції,

- посилання на рішення, постанови, накази на підставі яких зроблено списання, або переміщення і переоцінка основних засобів,

- крім цього в документах на надходження і списання повинні бути зазначені: їхня вартість, сума зносу і відсоток амортизації.

Аналітичний облік основних засобів ведеться по кожнім інвентарному об'єкті. Окремим інвентарним об'єктом є закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приналежностями, або окремий конструктивно відособлений предмет, призначений для виконання окремих самостійних функцій. Інвентарним об'єктом вважається окремий комплекс конструктивно з'єднаних предметів одного чи різного призначення.

Відповідно до плану рахунків облік основних засобів ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», що має такі субрахунки:

101 - земельні ділянки,

102 - капітальні витрати на поліпшення земель,

103 – будівлі і споруди,

104 - машини й устаткування,

105 - транспортні засоби,

106 - інструмент, прилади, інвентар,

107 - робоча і продуктивна худоба,

108 - багаторічні насадження,

109 - інші основні засоби.

На 10 рахунку здійснюється облік і узагальнення інформації про наявність і рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів, орендованих ціннісних майнових комплексів, що входять до складу основних засобів.

По Дт рахунка відбивається запису по надходженню основних засобів на баланс, що враховуються по первісній вартості.

Первісна вартість включає:

- суми, що сплачуються постачальникам за придбаний актив підрядчикам за виконані роботи за виключенням ПДВ;

- витрати, зв'язані зі сплатою зборів за реєстрацію, увізне мито й інші обов'язкові платежі;

- суми непрямих податків;

- витрати зв'язані з монтажем і налагодженням основних засобів;

- інші витрати, зв'язані з придбанням і приведенням у робочий стан основних засобів.

До складу первісної вартості основних засобів не включаються витрати, зв'язані з виплатою відсотків за користування позиковими коштами, узятими на придбання або створення цього об'єкта.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 611 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.024 с)...