Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципова електрична схема керування роботою компресорної установки звикористанням електроконтактних манометрів



У компресорних установках малої продуктивності зі змін­ним графіком споживання стисненого газу дуже часто вико­ристовують два компресори, що включені на паралельну робо­ту. Технологічна схема роботи таких компресорів (рис. 6.12) забезпечує більш ефективне та економічне їх використання. Два компресора К1 та К2 приводяться в рух окремо від елек­тродвигунів МІ та М2.

Стиснений газ по трубопроводу 1 передається спочатку до ресивера Р, який згладжує пульсації тиску газу від комп­ресорів і підтримує його постійним у магістралі 5, по якій газ подається до споживачів.

На виході кожного з компресорів установлені зворотні клапани 2, які виключають можливість роботи одного комп­ресора на інший при різниці миттєвих тисків газів, що ство­рює кожний із них.

На ресивері встановлені два електроконтактних маноме­три 3 і 4, які вимірюють тиск газу в ресивері і дозволяють автоматизувати роботу компресорної установки з підтримання тиску газу в магістралі в певному діапазоні.

Як правило, обидва манометри мають однакову верхню межу тиску тах1 = Р тах 2), при якому замикаються електри­чні контакти для створення електричного сигналу U вим для вимкнення обох компресорів.

Нижні межі тиску, при яких замикаються електричні контакти для створення електричного сигналу U вм для вми­кання компресорів, різні

(звичайно Рmin1 > Р min 2). Тому при пониженні тиску в мережі до Рmin1 спочатку вмикається пер­ший компресор, а якщо тиск і далі падає, то до роботи залу­чається й другий.

Принципова електрична схема (рис. 6.13) забезпечує ав­томатичне керування роботою двох компресорів.

Джерелом живлення для схеми є трифазна мережа змін­ного струму.

Силовими споживачами електричної енергії в цій схемі є два асинхронні двигуни з короткозамкненим ротором: МІ та М2, які приводять у рух компресори.

Перелік електричних апаратів та їх призначення подано в табл. 6.3.

Робота схеми на час запуску. Підключення силових елек­тричних кіл двигунів МІ та М2 до джерела живлення відбу­вається з допомогою автоматичних вимикачів QF1 та QF2. Електричні кола керування підключаються до джерела жи­влення з допомогою автоматичного вимикача QF3.

Схема забезпечує як ручне, так і автоматичне керування роботою компресорів.

При ручному керуванні перемикачі S1 та S2 установлю­ються в положення «Р». При цьому спрацьовують контакто­ри К1 та К2, відбувається прямий пуск двигунів МІ та М2, і вмикаються обидва компресори. Потрібно пікреслити, що таке керування відбувається, як правило, лише на стадії випробу­вання компресорної установки.

Таблиця 6.3. Перелік і призначення електричних апаратів схеми керування компресорною установкою

Позначення Найменування Призначення
B сирена звукова сигналізація  
HL лампа сигнальна   світлова сигналізація  
K1,K2 контактори комутація силових кіл  
KL1…4 реле проміжні   комутація кіл керування  
KT реле часу   забезпечення затримки в часі
QF1, QF2   автоматичні вимикачі вмикання/вимикання силових кіл у нормальному режимі та захист від струмів к.з. і тривалих перевантажень  
QF3 автоматичний вимикач вмикання/вимикання кіл керування в нормальному режимі та захист від струмів к.з. і тривалих перевантажень  
S1,S2 перемикачі вибір режиму керування  
SL1, SL2 електроконтактні манометри   контроль тиску газу та комутація кіл керування  

При автоматичному керуванні перемикачі SI та S2 встановлюються в положення «А». Якщо тиск газу в ресивері менше першої нижньої межі тиску Рmin1, то замикається кон­такт електроконтактного манометра SL1:1. Спрацьовує про­міжне реле KL1. Його контакт KL1:1 забезпечує вмикання контактора К1 і, відповідно, двигуна М1, а контакт KL1:2 разом із контактом KL3 забезпечують замкнення електрич­ного кола живлення котушки реле проміжного KL1, навіть коли тиск у ресивері буде більшим Рmin1.

Якщо ж тиск газу в ресивері продовжуватиме знижува­тися, то при досягненні другої нижньої межі тиску Ртіп2 замикається контакт електроконтактного манометра SL2:2. Спрацьовує проміжне реле KL4, контакт KL4 якого забезпе­чує вмикання реле проміжного KL2. Контакт KL2:2 замикає електричне коло живлення котушки контактора К2, і він вимикається. Замикаються контакти К2, і відбувається пря­мий пуск двигуна М2. Контакт KL2:1 разом із контактом KL3 забезпечують замкнене електричне коло живлення ко­тушки реле проміжного KL2, навіть коли тиск у ресивері перевищує значення Р max

Робота в сталому режимі. У цьому режимі працює один двигун М1 або також двигун М2, нагнітаючи газ у ресивер та магістраль доти, поки тиск газу не досягне значення вер­хньої межі тиску Р max

Робота схеми при робочому відключенні. У ручному ре­жимі роботи відключення двигунів М1 та М2 відбувається переключенням перемикачів S1 та S2 в положення «0». Кон­тактори К1 та К2 вимикаються, і відбувається гальмування на вибіг двигунів МІ та М2.

В автоматичному режимі роботи відключення відбува­ється при досягненні верхньої межі тиску Р max При цьому замикаються контакти електроконтактних манометрів SL1:2 та SL2:1 (за умови, що обидва манометри мають однакову вер­хню межу тиску Ртах1 = Ртах2) Спрацьовує проміжне реле KL3, розмикаючий контакт KL3 якого забезпечує вимикання реле проміжних KL1 та KL2. Відбувається відключення контакто­рів К1 та К2 і гальмування на вибіг двигунів М1 та М2.

У вимкненому положенні обидва компресори знаходять­ся доти, поки тиск газу не досягне нижньої межі Ртіп1

Робота схеми при аварійному відключенні. Захист си­лових кіл від короткого замикання або тривалого переван­таження виконується автоматичними вимикачами QF1 та QF2, а електричних кіл керування - автоматичним вими­качем QF3.

Після того як тиск газу досягне другої нижньої межі Ртіп2 і замкнеться контакт проміжного реле KL4, загорається сигна­льна червона лампа HL і напруга подається на котушку реле часу КТ. Якщо тиск газу при роботі двох компресорів падати­ме чи навіть не підвищуватиметься, то весь цей час буде замкненим контакт SL2:2 електроконтактного манометра, реле проміжне KL4 буде ввімкнене, і з витримкою часу замкнеться контакт КТ реле часу. Вмикається звукова сирена В.

Оператор повинен вжити заходів для ручного вимикання компресорної установки та усунення причин, що зумовили таке значне пониження тиску газу.

Контрольні питання

1. У чому полягають особливості роботи електроприводів робо­чих машин відцентрового типу?

2. У чому полягають особливості роботи електроприводів робо­чих машин поршневого типу?

3. За яких умов з'являється електричний сигнал Uвм на виході реле струминного (див. рис. 6.5)?

4. Що треба зробити, щоб збільшити допустимий верхній рі­вень (hmax) рідини в резервуарі при його контролі з допомо­гою реле поплавкового (див. рис. 6.6)?

5. Чим відрізняється робота реле контролю заливання клапан­ного і мембранного типів?

6. Чи можливий контроль рівня трансформаторного масла в резервуарі за допомогою електродного датчика рівня (див. рис. 6.9)?

7. Які правила літерно-цифрового позиційного позначення еле­ментів на електричних схемах?

8. Яка послідовність опису роботи принципової електричної схеми?

9. Яку функцію виконує в електричній схемі (див. рис. 6.10) електричний апарат з позначенням SL?

10. Які види захисту передбачені в електричній схемі на рис. 6.11?

11. Якою метою в електричній схемі (див. рис. 6.13) викорис­товують два електроконтактні манометри?







Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 4959 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...