Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципова електрична схема керування роботою насоса з використанням поплавкового реле



Джерелом живлення принципової електричної схеми, зобра­женої на рис. 6.10, є трифазна чотирилінійна мережа змін­ного синусоїдального струму.

Силовим споживачем електричної енергії є трифазний асинхронний двигун М з короткозамкненим ротором, який приводить у рух насос.

Перелік і призначення електричних апаратів наведено в табл. 6.1.

Робота схеми на час запуску. Підключення як силової частини схеми, так і схеми керування до джерела живлення відбувається з допомогою автоматичного вимикача QF.

З допомогою перемикача S можливий вибір ручного або автоматичного керування роботою насоса.

При ручному керуванні (перемикач S в положенні «Р») запуск відбувається натисканням кнопки керування SB1, а при автоматичному керуванні (перемикач S у положенні «А») - при замиканні контакту поплавкового реле SL:1 (на рис. 6.6 контакт 7), що відбувається, коли рівень води в резер­вуарі досягне значення

h = hmin

В обох випадках спрацьовує контактор К. Замикання си­лових контактів К:1 забезпечує прямий пуск двигуна М, а допоміжних контактів К:2 та К:3 - відповідно блокування SB1 та SL:1.

Таблиця 6.1. Перелік і призначення електричних апаратів, що забезпечують керування насосом з використанням поплавкового реле

Позначення Найменування Призначення
  FU1,FU2 запобіжники захист кіл керування від струмів к.з.  
  K   контактор   комутація силових кіл і кіл керування
    KL реле проміжне комутація кіл керування  
    QF автоматичний вимикач вмикання/вимикання схеми в нормальному режимі і захист від струмів к.з. та тривалих перевантажень
    S перемикач вибір способу керування  
SB1, SB2 кнопки керування функції "Пуск", "Стоп" у нормальному режимі  
SL реле поплавкове     контроль рівня рідини в резервуарі

Робота схеми в сталому режимі. Робота двигуна М в сталому режимі забезпечує поповнення рідини в резервуарі з допомогою насоса. Електродвигун М обертається зі швид­кістю, величина якої залежить від величини навантаження, спричиненого насосом.

Робота схеми при робочому відключенні. При ручному керуванні відключення відбувається натисканням кнопки керування SB2, а при автоматичному керуванні - при за­миканні контакту поплавкового реле SL:2 (на рис. 6.6 кон­такт 3), що відбувається, коли рівень води в резервуарі досягне значення h =hmax. Після цього спрацьовує реле проміжне KL, розмикається його контакт KL у колі живлення котуш­ки контактора К.

В обох випадках відключається контактор К. Розмикан­ня його силових контактів К:1 забезпечує гальмування на вибіг двигуна М, а розмикання допоміжних контактів К:2 та К:3 - відповідно розблокування SB1 та SL:1.

Робота схеми при аварійному відключенні. У разі виник­нення короткого замикання в електричних колах керування відбувається перегорання вставки плавкої запобіжників FU та відключення контактора К і двигуна М від мережі живлення.

У разі виникнення короткого замикання або тривалого перевантаження в силових колах спрацьовує електромагніт­ний або тепловий розщеплювач автоматичного вимикача QF. Він вимикається, і вся схема відключається від джерела жи­влення.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 3472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...