Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормування викидів забруднюючих речовин в атмосферу



Забруднення атмосферного повітря здійснюється внаслідок надходження у повітряний басейн (атмосферу) будь-яких твердих та газоподібних шкідли­вих речовин, мікроорганізмів і енергій (у вигляді звуків, шумів, електро­магнітного і радіоактивного випромінювання) в кількостях, які викликають зміни складу та властивостей компонентів природного середовища, шкідли­во впливають на людину, флору та фауну.

Нормування википів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище здійснюється шляхом визначення граничне допустимих ви­кидів (ГДВ) забруднюючих речовин в атмосферне повітря відповідно до "Санітарних правил та норм з охорони атмосферного повітря" (СанПіН 4946-89).

Гранично допустимий викид - науково-технічний норматив, встановлений за умови, що вміст забруднюючих речовин в приземному шарі атмосфери від джерела або їх сукупності, з урахуванням перспективи розвитку промисло­вих підприємств, не перевищував би нормативів екологічної безпеки атмо­сферного повітря граничних концентрацій забруднюючих речовин у атмо­сферному повітрі для населення, рослинного і тваринного світу, якщо немає інших, більш суворих екологічних вимог (обмежень).

Для оцінки стану атмосферного повітря встановлюються величини ГДК забруднюючих речовин і рівнів фізичного впливу на атмосферу. Гранично допустима концентрація встановлюється середньодобова і максимальна ра­зова. Максимальна концентрація шкідливої речовини в повітрі робочої зони промислового майданчика та атмосферного повітря, яка протягом тривало­го часу впливає на організм людини і не викликає патологічного впливу на її здоров'я.

Встановлені значення граничне допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин у атмосферному повітрі населених пунктів приведені в табл. 3.

Кожне підприємство повинно розробляти норми граничне допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферу, тобто повинно розробляти узаконений рівень забруднення внаслідок своєї виробничої діяльності. По­казники ГДВ є основою для планування і проведення екологічної ескпер-тизи щодо попередження забруднення атмосфери. Нормативи ГДВ в ціло­му для підприємства повинні встановлюватись в сукупності значень ГДВ для окремих діючих джерел забруднення та тих, що проектуються і рекон­струюються.

Для підприємств, що вводяться (реконструюються), нормативи ГДВ повинні бути забезпечені до моменту прийняття цих об'єктів в експлуатацію.

Якщо на шкідливу речовину не встановлена гранично допустима концен­трація, тоді на цю речовину вводиться орієнтовно безпечні рівні впливу (ОБРВ), або орієнтовно допустимі рівні (ОДР).


Таблиця З





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 816 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...